Tine Rožanc. Folklorna umetnost z novo vsebino!

V mesecu juniju, vsako leto, da ne bo dvoma, beležim poplavo plesnih dogodkov. Večinoma gre za t. i. letne produkcije, na katerih plesne šole, skupine in tudi posamezniki predstavijo celoletno delo. Nekaj je seveda tudi premierskih dogodkov, pa konec junija obsežno državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, kombinaciji desetih plesov in rokenrolu. Med večjimi dogodki pa vsekakor velja omeniti in napovedati letni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc, ki se bo odvil na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma.

Za naš portal je vse o dogajanju povedala oblikovalka plesnega večera z naslovom X – Desetero zgodb ljubezni, Anja Cevzar: "Večina verjetno folklorno umetnost vidi kot umetnost tradicije, ki se zaradi vsebine izročila skozi čas nič ali bolj malo spreminja. Tradicionalna vsebina je sicer temelj, a to ne pomeni, da folklorni umetnosti ne bi mogli pridati še kakšne novitete, ki bi povezavo ljudskega izročila, plesa in glasbe še nadgradila in popestrila. S tem namenom letošnji, že 68. letni koncert FS Tine Rožanc, predstavlja novost na folklorni sceni, ko povezuje folklorno umetnost z literarno umetnostjo.

Noviteta na folklorni sceni je posledica idej mlajše generacije, ki želi folklorno umetnost ustvarjati sodobnemu času primerno, zanimivo in razumljivo, saj umetnost tradicije ne predstavlja le okostenelega izročila, ampak trden temelj, na katerem lahko mladi ustvarjalci gradijo svojo ustvarjalnost in razvijajo nove idejne pristope. Ples, glasba, oblačilna kulturna dediščina in ljudsko izročilo so vsi pomembni sestavni elementi, ki tvorijo harmonijo folklore, letos pa vsemu temu rožanci dodajamo še posebno umetniško vsebino, ko vsemu prej naštetemu pridružujemo desetero zgodb, ki smo jih priredili po vzoru literarnega dela Dekameron, italijanskega renesančnega pisatelja Giovannija Boccaccia. Idejo vsebinsko črpamo iz literature in svoje rožanske zgodbe povezujemo z že znanimi besedami ter tako ustvarjamo svojih deset zgodb, ki bodo izplesane preko desetih slovenskih spletov, povezane pa z besedami zgodb ‘po rožansko’.

Za rdečo nit, ki bo povezovala naših desetero zgodb, smo izbrali vedno aktualno tematiko ljubezni, ki že povezuje folklorno umetnost z besedno, saj jo je moč najti tako v folklori, ko preko plesa in petja posreduje zgodbe izročila, npr. ko so si v starih časih ob dolgih zimskih večerih s petjem in plesom krajšali čas, se je gotovo kje porodila tudi kakšna ljubezen. V literarnem delu pa je prisotna v več novelah, ki govorijo o tej tematiki na različne načine – s srečnim ali nesrečnim koncem, kakršne bo tudi moč videti v naših koreografijah. Koncert (so)ustvarja preko 100 plesalcev in godcev, umetniški vodji pa je letos na pomoč plesno priskočilo tudi nekaj mladih, nadobudnih snovalcev novih koreografij. Po načelu sodelovanja v dobri družbi, ki je vodilo ustvarjanja FS Tine Rožanc, pripravljamo 90-minutno letno produkcijo, ki bo povezala ustvarjanje vseh treh skupin: otroške, članske in veteranske."

Vabljeni na druženje z rožanci v soboto, 24. junija, ob 19.00; veselo bo, kot je pač običajno s folklorniki.

View Gallery 5 Photos