Tako mladi in tako veliki profesionalci

Zlata Alja Ferjan in Jan Rozman s svojim avtorskim plesom Giljotina odločitve …

Poletni junij so pestro barvali in obeležili programi ljubiteljske kulture, ki so se še posebej zgostili v tednu od 15. do 22. junija, ki je tudi prvič   promoviran kot Teden ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti / JSKD in Zveze kulturnih organizacij Slovenije / ZKO. V tem tednu je bilo po Sloveniji in v zamejstvu organiziranih več kot 500 kulturnih dogodkov, se tudi na veliko plesalo in sodelovalo skoraj 110 000 ljudi v raznovrstnih umetniških programih. Več kot polovica slovenskih občin se je pridružila pobudi zasaditve avtohtonega drevesa, ki je postal simbol ljubiteljske kulture.

… skupinska improvizacija plesalcev iz B in C skupine …
Osrednji umetniški junijski dogodek v organizaciji JSKD je gotovo 6. Mednarodno tekmovanje OPUS1, tekmovanje mladih ustvarjalcev, ki je  letošnjega junija potekalo v nekoliko spremenjeni organizacijski obliki, vendar tako kot že vseh 22 let od časa tistih začetnih korakov OPUS1 , plesna miniatura, pa se zgodilo na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje / SGL, in to v soboto sedmega junija. Novost predstavlja delitev tekmovalnega programa OPUS 1 na dve tekmovanji, in sicer na 22. Državno tekmovanje, ki je potekalo 12. in 13. aprila v Španskih borcih v Ljubljani in kjer je svoje mladostne plesne kreacije predstavilo skoraj 130 udeležencev v štirih kategorijah: A1, A2, B, C. Nekoč se je tovrstna predstavitev preprosto imenovala "izbor", največkrat pa se uporabljala beseda "predizbor", pozneje glede na rastoče število prijavljenih je dobila pravšnje ime Plesni maraton; saj je tekmovanje potekalo ob vikendu in se vleklo dolge ure. Na letošnjem Državnem tekmovanju OPUS 1 so se najboljšim miniaturam oziroma njihovim avtorjem delila zlata, srebrna in bronasta priznanja in ni bilo posamičnih zmagovalcev. Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples pri JSKD RS in umetniška vodja plesnega projekta OPUS 1, plesna miniatura, je za letos razpisala plesno temo Želim si … Iz predstavljenih avtorskih miniatur je največkrat razbran odgovor: "Želim si plesati," ko pa je ples njihova izven šolska okupacija izbrana po lastni želji, ki jih plemeniti, oblikuje, sprošča in jih usmerja v svet ustvarjalnosti, saj je ta sicer v našem šolskem sistemu nekako na stranskem tiru, no pa vsaj pri plesu ni.  
V A1 skupini, kjer nastopajo otroci letnikov 2000-2001, je bilo podeljenih 12 zlatih, 14 srebrnih in 8 bronastih priznanj; v A2 (2001-2003) je prejelo zlata priznanja deset, srebrna 17 in bronasta enajst otrok, praktično je vsak nastopajoči dobil svoje priznanje. Strokovno žirijo za obe skupini so sestavljali trije člani slovenske plesne scene: Sinja Ožbolt, Tina Valentan in Dejan Srhoj. V B skupini (1998-2000) je bilo razdeljenih 12 zlatih, enajst srebrnih in enajst bronastih priznanj, medtem ko so tekmovalcem C skupine (1997-1993) dodelili dve zlati, pet srebrnih in pet bronastih priznanj, strokovno žirijo za obe starejši skupini pa so sestavljali naši plesni ustvarjalci: Teja Reba, Nina Fajdiga in Brane Potočan. Po končanem državnem prvenstvu so imeli nosilci zlatih priznanj B in C skupine ter srebrnih C skupine mesec in pol časa, da so lahko še posebej pripravljali in "pilili" programe za predstavitev avtorskih miniatur na 6. Mednarodnem tekmovanju OPUS 1 v Celju ( 7. junija), kjer so se uvrstile tudi izbrane prijave plesalcev iz tujine. Plesna miniatura je avtorski solo ples, ki ga samostojno, lahko pa  tudi ob podpori mentorja pripravi mlad plesalec-ka  oziroma dva plesalca kot avtorski duet, tudi čas miniature je določen glede na starostno skupino ( 2-5 minut). 6. Mednarodno tekmovanje OPUS 1 je potekalo v prijetno zaokroženem  programu, ki ga je zabavno povezoval Daniel Petković, na začetku pa sta z Veroniko Valdés tudi uprizorila skeč o zlati ribici, ki izpolni vse želje, a kaj ko jo je Veronika kar "popala", seveda tako zlatico,  ki se zdi kot "taprava"… Za vizualno podobo uprizoritve je poskrbela Ajda Tomazin. Predstavilo se je 27 avtorskih miniatur, mednarodna žirija v sestavi Teja Reba (Slovenija), Eduardo Torroya (Španija, Belgija) in Ryuzo Fukuhara (Japonska, Slovenija) je seveda imela glavno besedo pri izbiri najboljše miniature, najboljše ideje in najboljše izvedbe za B in C skupino. Plesna ekspresija C skupine je izbruhnila kot vulkan, skoraj ni bilo miniature, ki ne bi privlačila s svojo zrelo idejno zasnovo, dobro izvedbo in izstopajočo avtorsko zasnovo. Predstavilo se je dvanajst plesnih poslastic, v katerih so se še posebej iskrile plesne ideje in bogato zasnovane gibalne forme domačih ustvarjalcev. V obilici dobrega se kar težko izbira in žirija ni imela nič kaj lahkega dela. 
… Žigan Krajnčan …
Nosilca zlatega priznanja na državnem prvenstvu sta bila Alja Ferjan in Jan Rozman (KD Qulenium) za avtorski ples Giljotina odločitve, ki je v Celju na 6. Mednarodnem tekmovanju promoviran za najboljšo miniaturo. V Giljotini odločitve sta mlela, mesila in telesno lepila čustvena  vzhajanja ter upadanja, zaplesala pa enkratno strukturo v objemu dveh želja. Drugi zlati na državnem tekmovanju je bil Žigan Krajnčan (SVŠGL smer sodobni ples / mentor Gregor Luštek), v Celju pa za svoj avtorski solo z naslovom Želim si zmagati bil izbran za najboljšega performarja – plesalca. Žigan vedno znova navdušuje v svojih gibalnih inovacijah in plesnih prezentacijah, je duhovit, nepričakovan in prepričljiv, enako tudi tokrat v tišini razmišljanja o svoji želji in dinamiki domišljijskih korakov namenjenih odločitvi.
… Afroditi Myrto Tricheili in Beno Novak …
Afroditi Myrto Tricheili in Beno Novak, študenta na SEAD plesni akademiji, sta za svoj avtorski ples Whimsy prejela nagrado za najboljšo idejo, tričlanska generacijska komisija pa je njun duet izbrala za naj plesno miniaturo. Whimsy je leteči duet plesnega skladja in kapric, intenzivnih amplitud in gibalnih izbruhov v polju magnetnih   silnic privlačnosti. Posebno nagrado strokovne žirije je prejela April Veselko za svoj avtorski solo Skozi led, ki se ne da uvrstiti v nobeno kategorijo, pa je vendar poseben in enkraten, za ples neizrečenih besed, močno izpovednih rok, globokega notranjega utripa in gibalnega beganja. Ja, April Veselko odpira nove ustvarjalne strani plesnega vokabularja.
… Noël Gilles …
KD Intakt in JSKD RS sta tokrat podelila nagrado za produkcijo projekta, finančno in organizacijsko podporo, ki zrelemu ustvarjalcu omogoča postaviti samostojni plesni projekt. V imenu obeh organizacij sta Nataša Tovirac in Nina Meško nagrado dodelili Grkinji Georgii Kapodistrii, ki se je v svojem avtorskem solu Waiting for the Barbarians predstavila kot ozaveščena solistka in zrela plesalka. Nič manj plesno zanimive v stilu novih gibalnih oblik in močeh izražanja avtorskih želja niso bile predstavljene tudi druge miniature, kjer je še posebej izstopala Lia Ujčič s svojo dovršeno gibalno eleganco in plesno izpovedjo, ki jo je vela po plesnih oazah Slovenije in Avstrije, v avtorski miniaturi Tanac. Izrazno uglašena v sferah prepletanja plesne forme je bila tudi Kaja Lin Jagodic Avguštin. Opazen je bil specifičen gibalni   koncept o vsakdanu, ki ga je dramsko zakrožil v ritmu drobnih korakov in na rekvizitih sobne oprave Noël Gilles v avtorskem solu ATMO. Posebna je bila videti tudi Veronika Valdés, ko je na novo odkrivala plesne ritme in gibalna razkošja svojih korenin, vročekrvno Kubo, v avtorskem solu Cuba en mi.
… Sara Polanc …
V B skupini je bilo uprizorjenih 12 državnih zlatih miniatur, ob njih pa še dve dobitnici zlatega priznanja iz skupine A2, ki sta se po svoji letnici rojstva in zrelosti izvedbe približali B skupini, prispela je tudi predstavnica iz Hrvaške – Dance Studio Vindi iz Varaždina. Varaždinski duet Zlatka Plavec in Tea Pintarić je iskrivo in atraktivno odplesal svoje avtorsko nizanje kontrastov, bojišč in zabave, ki po gibalnih pospeških in izrazih kar  spomni na čas nemega filma: Je kdo zunaj? Iščem novo sebe … Odličnost izvedbe je bila nagrajena s strani tričlanske generacijske žirije, ko je bil njun duet izbran za najboljšo avtorsko miniaturo. Posebno priznanje strokovne žirije je prejela Mariborčanka Pia Lavuger (Plesna izba Maribor / mentorica Mojca Kasjak) za svoj avtorski solo LET, za otroško prisrčno in domiselno plesno iskrico, ko leti Pia in leti papirnati avionček. 
… Špela Jezovšek …
Nagrada za najboljšo plesno izvedbo je pripadla Špeli Jezovšek (Harlekin – društvo za umetnost plesa Celje, mentorica Ana Vovk Pezdir) avtorski ples Bila sem že B, ko si mlada avtorica želi tišine, istočasno se plesno razigra, povrh pa še protestira proti nepravičnosti, se zlije z glasbo in se poigrava s tenis žogico, ta šopek želja pa je prav prijetno spela v okvir svoje miniature.
… Filip Štepec …
Za najboljšega performarja B skupine je bil imenovan Filip Štepec (KD Qulenium, mentorica Saša Lončar) za izvedbo avtorskega sola Vse je v meni; ko se gib in misli povezujejo in se lušči samospoznanje. Iz KD Quleniuma prihaja tudi Jernej Šmid, ki si je za svoj avtorski soloples Ogledalo prislužil nagrado za najboljšo idejo, ko razmišlja o svojem stilu,o plesu popestrenim s prijetnim vokalom. Priznanje za najboljšo miniaturo si je prislužila Sara Polanc za avtorski soloples Poželenje sprememb (JZ GŠ Laško, mentorica Aja Zupanec), kjer prepričljivo izpostavlja stanja bremen in olajšanj v danih trenutkih odločitve.
… Jernej Šmid … (foto: Ana Straže)
Koreograf in režiser Matjaž Farič je izbral enajst avtorskih miniatur, ki bodo predstavljene na Festivalu Front@ ob koncu avgusta ( 28.-30.) v Murski Soboti, in sicer iz skupine B: LET / Pia Lavuger, Poželjenje sprememb / Sara Polanc in Želim si, želim … že spim / Medeia Pilih Bogme; iz skupine C pa: One / Roman Zotov & Nikola Nemcova, Tanaz / Lia Ujčič, Whimsy / Afroditi Myrto Tricheili & Beno Novak, Želim si zmagati / Žigan Krajnčan, Waiting for the Barbarians / Georgia Kapodistria, Giljotina odločitve / Alja Ferjan & Jan Rozman, Cuba en mi / Veronika Valdés, Walking Away From the Door / Kaja Lin Jagodic Avgustin.Po zaključku prireditve so vse poti vodile v Plesni Forum Celje, kjer so podelili nagrade in je bil uprizorjen plesni prvenec Enye Belak Deklica z zmajem, ki je lani na mednarodnem tekmovanju OPUS 1 prejela nagrado Zavoda Federacije za produkcijo projekta. Enya Belak se je že od svojega devetega leta, ko se lahko ustvarjalno zakoraka na OPUS 1, redno udeleževala tekmovanj mlade ustvarjalnosti. Čeprav je njeno novo delo še v fazi nastajanja, je Deklica z zmajem dinamično in kreativno zasnovana večmedijska uprizoritev, ki zavibrira v vročici novodobnih izzivov in  mladostniških faz dozorevanja, premierna izvedba pa se pričakuje v začetku prihajajoče jeseni. Po tako bogatem in dobro organiziranem umetniške programu mlade ustvarjalnosti, ki že vidno posega po profesionalnih okvirih in presega mednarodne meje, so si mladi ustvarjalci dali duška v domačnosti plesnega miljeja Plesnega foruma Celja, ostali pa zadovoljno zapustili ta  umetniško navdihnjen in s plesom izpolnjen dan v Celju, ki sta ga omogočila JSKD RS in Območna izpostava JSKD Celje.

View Gallery 10 Photos