Svetovno v latinu. Zakharov & Fuchsova sedemindvajseta; Bergant & Chekanova skromna!

Vitalii Zakharov in Zala Fuchs na letošnjem odprtem prvenstvu Nemčije (foto: WDSF)

V soboto se je v Ostravi na Češkem odvijalo svetovno prvenstvo vseh svetovnih prvenstev, kot zelo rad poudari plesni svet, če gre za tekmo v latinskoameriških plesih v članski konkurenci. Oseminosemdeset parov iz dvainpetdesetih držav se je potegovalo za najboljše uvrstitve, med njimi tudi dva naša para. Državna prvaka Jure Bergant in Milana Chekanova sta bila več kot skromna, in sicer sta si delila 44. do 45. mesto (lani sta v konkurenci 87 parov zasedla delitev 45.46. mesta). Sta pa zato, in to že nekaj časa, veliko uspešnejša državna podprvaka Vitalii Zakharov in Zala Fuchs, ki sta se razveselila sedemindvajsetega mesta (lani sta bila, zdaj že ‘pokojni’ par, Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc, 28. do 29.) in sta po tekmi za naš portal sporočila: "Letošnje svetovno prvenstvo se je odvijalo v Ostravi in bilo zelo lepo organizirano. Dvorana je bila ob večerni prireditvi skoraj polna na tribuni, ob plesišču pa je bilo tudi veliko miz v različnih nivojih, zato je bilo vzdušje res super. Z odplesanim in rezultatom sva zelo zadovoljna, vedno pa stremiva k temu, da je lahko naslednjič še bolje. Zelo sva vesela, da so bili z nama vsi najini trenerji in pa tudi celotna ekipa Diamanta, ki je glasno navijala za naše pare." Oba naša para je spremljala Nataša Ambrož, ki mi je obljubila izjavo, a je do zaključka članka žal nisem dočakala. Tudi na misli Jureta in Milane še čakam … In sem jih tudi dočakala. No, vsi smo jih. Jure in MIlana takole sporočata vsem nam neučakancem: "Svetovno prvenstvo v latinsko-ameriških plesih je za nama. Vsem, ki ste čakali izjavo se opravičujeva, ker je nisva napisala prej, zaradi prioritet po tekmovanju in te so pogovor z trenerji, ogled tekmovanja do konca, ter dan po tekmi še pot domov in družina! Sama organizacija tekmovanja je bila odlična in tudi vzdušje se je stopnjevalo iz runde v rundo. Plesišče je bilo sicer postavljeno na ledeno podlago, saj smo plesali v hokejski dvorani… Nam pa vsaj ni bilo vroče hehe. S plesom sva zadovoljna, kljub končni uvrstitvi. Sedaj naju čaka podrobnejša analiza tekme in že usmerjava pozornost na svetovno prvenstvo 10-dance, ki bo na Poljskem! Najlepša hvala vsem, ki naju podpirate skozi plesno pot, hvala staršem, čevljarstvu peta in Plesnem centru Feniks, ter vsem trenerjem s katerimi gradimo skupno plesno pot!"

Natašino izjavo pa si preberite v rubriki Ritem izjav.

Zelo zgovorna in zadovoljna sta bila nova svetovna prvaka, ki sta ta naziv osvojila prvič. Armen Tsaturyan in Svetlana Gudyno sta na spletni strani mednarodne plesne zveze WDSF povedala: "Počutiva se fantastično, saj ima ta naslov poseben pomen za vsakega plesalca. Uživala sva v vzdušju, danes je bilo res lepo, mnogo gledalcev, dobra luč. Res fantastično. Zelo sva hvaležna tudi svojim staršem za vse, kar so naredili za naju, ko sva bila še otroka, so bili z nama in naju podpirali. Ta trenutek so čakali vse svoje življenje. Rada bi se zahvalila tudi vsem sotekmovalcem, saj so bili vsi odlični." Armen in Svetlana sta tudi aktualna evropska prvaka. V sodniški zasedbi nismo imeli slovenskega sodnika.

Prihodnji vikend se na svoje svetovno prvenstvo podajata tretja z državnega prvenstva v mladinski kategoriji, brat in sestra Žan in Ana Stajan, in sicer v Bilbao v spremstvu Marka Vodnika. Vas obvestim, kako jima je šlo.

Žan in Ana Stajan (foto: Marko Mesec)