Svetovno prvenstvo v standardnih plesih prineslo zmago Rusoma, nam pa bolj skromne rezultate.

Ana Mesec in Iliya Dobrev na svetovnem prvenstvu na Dunaju. (foto: Marko Mesec)

Na Dunaju oziroma v njegovem predmestju Schwechat v dvorani Multiversum se je minuli vikend odvijalo Odprto prvenstvo Avstrije, in to že petindvajsetič. Letos so si organizatorji nadeli moto Dobrodošli v prihodnost.

Naša para na dunajskem parketu

Od petka do nedelje se je zvrstilo 17 mednarodnih plesnih tekmovanj in eno od njih je bilo tudi svetovno prvenstvo v standardnih plesih za člane.

Jure Bergant in Milana Chekanova

Uvrstitve naših dveh parov so bile v konkurenci 81 parov bolj skromne. Tretja z državnega prvenstva Jure Bergant in Milana Chekanova sta odplesala eno rundo in si delila  51. do 52. mesto s švicarskim parom. "Organizacija svetovnega prvenstva je bila odlična in tudi urnik do podrobnosti natančen, kar je zelo pomembno in omembe vredno! S samim nastopom sva zadovoljna. Zdaj naju čaka analiza in že priprave na naslednje tekmovanje! Skupaj z Ano in Iliyo ter Blažem mislim, da smo ustvarili dober tim, ki je zastopal barve Slovenije na tem svetovnem prvenstvu," je za naš portal komentiral Jure.

Iliya Dobrev in Ana Mesec

Nekoliko boljša sta bila državna prvaka Iliya Dobrev in Ana Mesec, ki sta priplesala v drugo rundo in si še s tremi pari delila 43. do 46. mesto (lani sta bila 47. do 48. v konkurenci 71 parov). Za naš portal sta komentirala: "Celotna prireditev je bila zelo lepo organizirana in sva bila ne glede na rezultat vesela, da sva bila tudi midva del le-te. Neverjetno je bilo gledati finale in vse najboljše pare ter si z njimi tudi deliti parket. Od tukaj pa gremo naprej."

Tekmovanje je samozavestno komentiral, po molku iz prejšnjega tedna po svetovnem prvenstvu v kombinaciji, tudi uradni spremljevalec obeh parov in njihov trener Blaž Pocajt: "Dvorana je bila zelo lepo urejena kot vedno in vzdušje vrhunsko. Jure in Milana sta končala na 51. mestu (uradno delitev 51. do 52. mesta, op. u.), Iliya in Ana na 43. (uradno delitev 43. do 46. mesta, op. u.). Oba para sta odplesala dobro. Je pa res, da so za to konkurenco naši pari zelo mladi in nas še čaka veliko dela. Razmišljamo naprej in že analiziramo današnje stanje. Imamo pa nedvomno dobro prihodnost, kajti glede na nastop, ki sta ga pokazala, se lahko kosata z najboljšimi pari na svetu, in delati je treba naprej, da si pridobijo čim več izkušenj, kajti oba para čaka svetla prihodnost, in upam, da kar v vseh treh disciplinah."  

Zmagala sta, in to že četrtič po vrsti, Dmitrij Zharkov in Olga Kulikova iz Rusije, ki sta tudi aktualna evropska prvaka. Nastopila pa sta tudi dva Slovenca, ki plešeta za druge države, in njuni uvrstitvi sta bili boljši od naših parov. Tara Bohak je z Davidom Odstrcilom pristala na enajstem mestu in si je priplesala polfinale, lani je bila sedemnajsta.

Martin Mestek s soplesalko Anno Stareckovo in trenerjem Raimondsem Pisevsem (foto: osebni arhiv)

Martin Mestek pa je s soplesalko Anno Stareckovo zasedel 37. mesto. Oba omenjena para plešeta za Češko. Martin, ki se je na Češko preselil leta 2016 in je drugi na češki rang lestvici, je poslal naslednji komentar: "Prvo svetovno prvenstvo je za nama. Z nastopom sva zadovoljna, čeprav sva potiho želela višjo uvrstitev. Zahvaljujeva se staršem in trenerski ekipi za neskončno podporo."

… (foto: Marko Mesec)

Na tekmi ni bilo slovenskega sodnika, je pa nekaj preostalih tekmovanj sodila edina predstavnica Slovenije, Barbara Nagode Ambrož. Med njimi tudi tekmo, na kateri sta Nal Jakič in Jasna Potočar zasedla petindvajseto mesto med starejšimi mladinci v latinu. Drugo mesto pa sta si na tekmi, kjer se pleše samo dunajski valček, priplesala Ivan Jarnec in Ana Ekart.

Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc lani na Kitajskem

Spomnimo na lanske in predlanske rezultate. Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc sta zasedla 32. mesto; Anin in Iliyev rezultat sem napisala zgoraj. Leta 2016 pa sta edina naša predstavnika, Tine Kranjc in Saša Ul, delila 42. do 44. mesto, leto prej sta tekmo končala na 49. mestu.

Tine Kranjc in Saša Ul leta 2016 na svetovnem prvenstvu na Danskem

Sicer pa Dunaj ostaja nekaterim plesalcem in seveda vsem nam v lepem spominu. V kombinaciji desetih plesov so namreč naši članski pari osvajali naslove najboljših na svetu. Lahko kar prepišem, kar sem napisala pred tednom dni. Andrej Škufca in Katarina Venturini sta dunajski parket osvojila trikrat, v letih 1996, 1997 in 1998, Miša Cigoj in Anastazija Novožilova dvakrat, in sicer v letih 2004 in 2005, ter Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki sta stala na najvišji stopnički v letih 2014 in 2015. Za komentar, kaj se dogaja z uvrstitvami naših parov v zadnjem letu oziroma dveh, sem prosila Fredija Novaka, ki je obljubil, da ga napiše takoj, ko si ogleda posnetek dunajske tekme.

Za fotografije s svetovnega prvenstva v standardu na Dunaju se zahvaljujem Marku Mescu.

View Gallery 8 Photos