Smiljan Mekicar in Drago Šulek. V ringu za predsednika Plesne zveze

Smiljan Mekicar in Drago Šulek. Kateri bo v prihodnje vodil PZS?

Počasi se zaključujejo vsi redni postopki za prijave na funkcije v organe Plesne zveze Slovenije. Kot je znano, ta organizacija v aktualni sestavi ter z akti, ki so v veljavi, že dolgo ne pleše v korak s časom. Zato je bila logična posledica ustanovitev Iniciativnega odbora za spremembe, ki si iskreno želi, da je "s pravimi idejami in usposobljeno ekipo ljudi mogoče doseči takšne spremembe organiziranosti in delovanja PZS, ki bodo šle v smeri izboljšanja pogojev dela plesnih klubov in športnih plesalcev v Sloveniji, je med člani ekipe Iniciativnega odbora za spremembe ter vedno večje skupine podpornikov neomajno. Nova in pomlajena kadrovska ekipa mora delovanje PZS postaviti na višje strokovne in organizacijske temelje ter predvsem zagotoviti javno, transparentno in enakopravno obravnavo vseh članov in članic PZS. Delovanje Plesne zveze Slovenije rabi nov zagon, nove jasne, pregledne, moderne in učinkovite metode delovanja in organiziranosti. Zato je čas, da ob spoštovanju vsega dobrega, kar so v slovenskem tekmovalnem plesu naredile dosedanje generacije plesnih strokovnjakov, dobijo priložnost nove generacije z novimi idejami in dajo novega zagona športnemu plesu v naši državi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nekaj članov in podpornikov Iniciativnega odbora na sestanku v Črnučah: Samson Kos, Karmen Arko, Aleš Sila, Dušan Vodlan, Domen Krapež, Damir Halužan, Anna Mashchyts.
V soboto, 26. januarja, je potekel rok za oddajo kandidatur za vodilne funkcije v Plesni zvezi Slovenije in s strani odbora so bile vložene naslednje kandidature: za predsednika Plesne zveze Slovenije Smiljan Mekicar, za predsednico sekcije za latinskoameriške in standardne plese mag. Karmen Arko, za sekcijo modernih tekmovalnih plesov Fiona Johnson Kocjančič, za sekcijo rockn roll Boštjan Pavček in za sekcijo plesne rekreacije Karmen Intihar in Branko Padjan.
Smiljan Mekicar nima plesnega znanja, ve pa, kaj članicam in članom Plesne zveze manjka.
Seveda bodo vse oči najbolj uprte v dvoboj novega kandidata Smiljana Mekicarja in starega Draga Šuleka, ki je neuradno kandidaturo oddal tik pred zdajci, saj se je na podelitvi nagrad Plesne zveze Slovenije, ki je bila štiri dni po roku za oddajo prijave, hvalil, da "se ne gre več, da ga predsednikovanje PZS ne zanima več." No, pa je kljub nezanimanju kandidiral in za povrh na hitro sprejel še en sklep, in sicer, da ustanovi delovno skupino in po potrebi najame ustrezno strokovno pomoč za pripravo in izvedbo PR in drugih potrebnih aktivnosti za ustrezno informiranje notranje in zunanje javnosti o dejanskih doseženih rezultatih in delovanju Plesne zveze Slovenije v preteklosti in danes. Najelo naj bi se Betko Šuhel, strokovnjakinjo za odnose z javnostmi, ki je s Plesno zvezo že sodelovala pri štirih projektih. "V tem kontekstu ne bom sodelovala, tudi zato, ker ne obvladam političnega PR-ja," nam je odgovorila na naše zastavljeno vprašanje. Prvič v zgodovini sedanjega zvezinega vodstvenega monopola je čutiti strah pred eventuelnimi spremembami. Npr. kazinka Silvestra Perčič je opozorila člane predsedstva, da t.i. "Iniciativni odbor za spremembe v PZS" v svoji predvolilni kampanji z neresničnimi ali potvorjenimi navedbami sistematično blati PZS kot organizacijo tako na socialnih omrežjih kakor tudi v medijih javnega obveščanja, v odnosu do članic PZS, ki jih želi pridobiti kot svojo volilno bazo, kakor tudi v organih institucij, s katerimi PZS in njene članice sodelujejo, ali pa je od dobrega sodelovanja z njimi PZS celo močno finančno odvisna, kakor npr.: OKS, Fundacija za šport in MIZKŠ, Športna zveza Ljubljane. Ker takšno ravnanje ogroža ugled PZS ter s tem posledično povzroča dolgoročno težko popravljivo moralno in materialno škodo, je predsedstvo soglasno sprejelo zgoraj omenjeni sklep.
Plesalec profesionalne divizije pri WDSF je proti svojim plesnim kolegom iz druge profesionalne zveze WDC.
Seveda so se ustrašili tudi plesalca Miše Cigoja, ki je poslal odprto pismo na Olimpijski komite Slovenije, v katerem je obelodanil situacijo s članstvom plesalcev mednarodne plesne zveze WDC, ki ne sodijo pod okrilje Plesne zveze, a vseeno dobivajo finančna sredstva, in dodatno "grozil", da bo obvestil vso mednarodno plesno javnost. No, Miša je s tem povzročil ne samo interes pri Olimpijskem komiteju, ampak tudi negodovanje pri plesnih kolegih. Ampak to je tudi zgodba, ki jo bo morala reševati eventuelna nova plesna vodstvena ekipa. Sicer pa je ekipa Iniciativnega odbora ZA spremembe v PZS, ki podpira kandidata za predsednika PZS Smiljana Mekicarja, v minulih dveh letih dobro opravila svojo nalogo in se na marčevsko volilno skupščino dobro pripravlja. Že ob vložitvi kandidatur se je kandidat v kulturnem domu v Črnučah v Ljubljani predstavil s konkretnim programom, predlogi za izboljšanje in večjo učinkovitost delovanje zveze. "Kandidatu sicer nekateri očitajo, da nima veliko plesne zgodovine, kar pa je mogoče v sedanji situaciji, ki vlada v športnem plesu in znotraj PZS, dobro, saj bo lahko neobremenjeno pristopil k reševanju situacije in spremembam. Že v fazi pred vložitvijo kandidature se je srečal z mnogimi plesalci, trenerji, koreografi, predstavniki klubov in jim predstavil svoje videnje izboljšanja delovanja zveze, predvsem pa je poslušal in zbiral mnenja, stališča, predloge in kritike, ki jih imajo ljudje, ki živijo za in od plesa," je zapisano v njihovem sporočilu za javnost.
Za plesalce gre!
Vse aktivnosti se bodo do 25. marca, ko je planirana skupščina, še stopnjevale, in sicer z neposrednimi stiki s klubi in posamezniki ter okroglimi mizami v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Krškem in še kje. "V zadnjih 20 letih se je marsikaj spremenilo in zastavljena organiziranost PZS ne omogoča več pravega razvoja in optimalnega delovanja plesne dejavnosti oziroma športnega plesa v Sloveniji. Zato je potreben tehten razmislek in kreiranje novega koncepta in strategije ter na tej podlagi tudi sprememba vseh dokumentov, ki urejajo športni ples v Sloveniji. Neustrezna urejenost obstoječih pravnih podlag se kaže na različne načine in na različnih nivojih ter povzroča veliko nelagodje in slabo voljo med članstvom PZS. Na žalost samo t.i. "lepotni popravki" ne bodo dovolj in ne bodo prinesli želenega izboljšanja situacije in stanja. Ukrepati je treba zdaj in takoj, da bodo otroci, mladina in odrasli še naprej plesali z veseljem in da bodo starši še naprej zmogli financirati to dejavnost," pravi ekipa in dodaja cilj je jasen, namen dober, strategija prava, taktika primerna, moramo samo še močno verjeti v to, imeti neomajno upanje, zbrati vso moč, ki jo skupaj imamo, in se medsebojno motivirati ter vztrajati do konca.

View Gallery 5 Photos