Slovenski talent Jernej Bizjak na vmesni postaji do kariere na Danskem

Plesalec Jernej Bizjak se je v Slovenijo vrnil prvič po petih mesecih za dva meseca. Sicer je ob praznikih redno obiskoval starše, a za daljši obisk se je odločil zato, ker je uspešno končal dveletno pogodbo s špansko IT Dansa, čez dva meseca pa ga čaka nova, in sicer potuje na Dansko. "Dvoletna pogodba v Španiji se je iztekla konec avgusta, tako da sem si moral kar najbolje organizirati naslednja dva mesca, saj tudi avdicij ali krajših projektov za to obdobje ni bilo. Glede na to, da sem v tujini že nekaj let in da v Sloveniji nisem nastopal oz. deloval v tem obdobju, bi se bolj poistovetil s pripadnostjo tuji plesni sceni, kar je po eni strani žalostno. Ravno zato sem se odločil, da se povežem s plesnim dogajanjem pri nas doma. V začetku septembra sem vodil dve plesni delavnici v sklopu festivala Zmigaj se!, kjer sem tudi nastopil na zaključni prireditvi, prav tako pa sem v prvem septembrskem tednu nadomeščal redne treninge v plesni šoli Kazina."

Z ekipo IT Dansa v sezoni 2011/2012. (foto: Xavier Gomez)
Kazina je bila tudi ena od plesnih šol na njegovih začetkih. Jernej prihaja z Vrhnike, hip hop pa ga je pripeljal v Kazino, kjer je poleg hip hopa plesal še jazz in šov. Plesno pot je nato nadaljeval na Nizozemskem in nato v Španiji. Da ne bi ostal brez plesnih treningov v času, ko čaka na odhod v Kobenhavn, se je pridružil tudi ekipi ljubljanskega baleta. "Z dovoljenjem Ireka Mukhamedova, vodjo ljubljanskega baleta, lahko sodelujem pri jutranjih klasih iz baleta, kjer nadgrajujem svoje znanje, tako da se učim od najboljših. Ljubljanski balet ravno zato, da jih po letih občudovanja z druge strani odra lahko spoznam tudi osebno pri dnevni rutini in pa da si razgledam obnovljeno opero. Prav tako sem se pri jutranjih ogrevanjih pridružil EnKnapGroup pod vodstvom Iztoka Kovača, kjer se preizkušam v sodobnih plesnih tehnikah z različnimi pedagogi. Veliko mi pomeni tudi možnost ogleda vaj za novo predstavo, ki bo imela premiero 23. in 24. oktobra v Španskih borcih. Zelo sem hvaležen obema ansambloma, da so me sprejeli odprtih rok, da lahko hkrati še naprej gojim ljubezen do baleta in sodobne plesne tehnike in se tako naprej razvijam v profesionalca."
…… (foto: Berta De La Presa)
Slovensko plesno sceno seveda spremlja, prav tako tudi vse skupine, ki gostujejo pri nas. "Zdi se mi, da je v Sloveniji vedno več kvalitetnih plesnih predstav, domačih in tujih, ki nas povezujejo s tujo aktualno plesno sceno. Kot tujo naj izpostavim DV8 – Can we speak about this?, katero sem si sicer ogledal v Barceloni in me je pustila brez besed. Nedolgo nazaj pa sem si ogledal v PTL-ju meni osebno najljubšo slovensko predstavo ever v izvedbi Rosane Hribar in Gregorja Luštka z naslovom 14. Vau! Le dva plesalca, dolžina predstave 1 ura, in na koncu rečeš: Še bi še!!! Vesel in ponosen sem na Kjaro Starič, ki je ustanovila mlad plesni ansambel Kjara’s Dance Project, s katerim pridno osvaja največje slovenske odre. Prav tako sem vesel za Nastjo Bremec in Michala Rynio, da odlično nadaljujeta s svojim delom pri nas in v tujini. Z navdušenjem pozdravljam nove prostore M&N Dance Company in pa plesne šole Kazina!"
…(foto: Mai Lisa Guinoo)
Navdušeni Jernej bo Slovenijo zapustil čez dobra dva tedna. "V začetku novembra pričnem sodelovati z Danish Dance Theatrom v Kobenhavnu. Love Songs je naslov predstave, ki jo je ustvaril umetniški vodja in koreograf DDT Tim Rushton. Turneja zajema okoli 30-40 predstav po Danskem, nekateri plesalci pa bodo nastopali tudi po ZDA. Veselim se sodelovanja z njimi, saj sem imel težko avdicijo. Med 350 kandidati so izbrali štiri, in jaz sem jih navdušil z gibalnim materialom oni pa seveda tudi mene."

View Gallery 4 Photos