Skromna udeležba, odlične uvrstitve in predraga Rusija

Skromna slovenska udeležba v Rusiji. Gaja Šalamun (PK Miki Domžale) si je priplesala 9. mesto.

Minuli vikend se je končalo evropsko prvenstvo v šov plesu v St. Petersburgu v Rusiji. V primerjavi s prejšnjimi leti, ko je na evropsko prvenstvo potovalo tudi do tristo Slovencev, je bila tokrat udeležba res skromna, kajti slovenska reprezentanca je štela le štiriindvajset plesalcev. Kako da je v teh časih tekmovanje potekalo v enem od najdražjih mest v Evropi, smo vprašali predsednico modernih tekmovalnih plesov in podpredsednico IDO (Mednarodna plesna zveza) Fiono Johnson Kocjančič: "Koledar mednarodnih tekmovanj je znan že 2 leti v naprej. Tako je že sedaj jasno, da je naslednje leto tekmovanje v Pescu na Madžarskem in čez dve leti zopet v St. Petersburgu. Organizatorje se izbira preko razpisa, na katerega se morajo prijaviti z dovoljenjem nacionalne panožne organizacije. Trenutno je v državah, ki so nam bližje zaradi možnosti avtobusnega prevoza, finančna kriza in se organizatorji ne odzivajo na razpise (še posebej v art disciplinah). V Rusiji potekajo tekmovanja IDO že vrsto let in jih tudi naši tekmovalci redno obiskujejo. Zavedati se moramo, da se tekmovanja selijo tudi drugam in ne samo v evropske države, ki so dostopne z avtobusom. Sekcija modernih tekmovalnih plesov pri Plesni zvezi Slovenije pa že vrsto let pomaga plesalcem slovenske plesne reprezentance v mladinski in članski kategoriji s plačilom licenc mednarodni zvezi, s plačilom štartnin in s subvencioniranjem prevoza. Višina prevoza je odvisna od uspešnosti discipline v prejšnjem letu, vendar je postavljena minimalna višina, in to je 35 eur na osebo. Medaljisti v lanskem letu pa dobijo subvencijo do 100 eurov na osebo," je razložila Johnson Kocjančičeva.

Predsednica modernih tekmovalnih plesov in podpredsednica IDO (Mednarodna plesna zveza) Fiona Johnson Kocjančič se zaveda problema tekmovanj v nam oddaljenih državah.
Očitno pa ni kriza le v Sloveniji, kajti udeležba je bila zelo slaba tudi s strani drugih držav, saj je tekmovanje postreglo predvsem le s finalnimi in polfinalnimi uvrstitvami. Tako so si slovenski plesalci priborili tri zlata in še eno srebrno odličje. Najštevilčnejša ekipa je bila iz PK Forma, ki so sicer tekmovali med člani 2 in si priplesali naslov svetovnih prvakov s formacijo Reciklaža in bron med malimi skupinami v koreografiji Nataše Potočnik. Med članskimi solisti je bila konkurenca največja, a sta ji bili kljub temu kos Ingrid Tušar in Patricija Crnkovič. Ingrid si je s točko Little Red Ridding Hood v koreografiji Jureta Gostinčarja iz PK Urška priplesala naslov evropske prvakinje, kar je med prvimi na socialnem omrežju oznanila tudi njena ponosna trenerka Mimi Mirčec Marčeta, ki je sporočila: "Ingrid je perfekcionistka in drvi z astronomsko hitrostjo skozi plesno znanje in odrski performans. Ko točko zna in jo do potankosti prouči, še vedno malo dvomi vase. Sedaj je sebi dokazala, da zmore. Res sem kot njen trener vesela in zadovoljna. Čestitke Juretu Gostinčarju za koreografijo."
Ingrid Tušar PK Urška (levo) in Patricija Crnkovič PK Kazina (desno) sta na tekmovanje odpotovali sami in priplesali odlična rezultata.
Patricija Crnkovič je s točko I’d love to kill you v koreografiji Mitje Popovskega iz plesnega društva Kazina postala evropska podprvakinja. Patricija se je v Rusiji počutila odlično: "Mesto je zelo veliko in zanimivo. Tekma je bila na nivoju, dobro organizirana. Tekmo sem imela samo en dan, plesale smo tri runde. Vzdušje v dvorani je bilo super, saj ni bila prevelika in je bila cela zapolnjena. Za tekmovanje pa sem si sama privarčevala, ker sem delala med poletjem. Saj sem res želela na to tekmo, tudi zato, ker je v drugačnem okolju in je na splošno zelo dobra izkušnja." Z rezultatom je bil zadovoljen tudi njen trener Mitja Popovski: "Zelo sem zadovoljen, predvsem s stalnostjo Patricijinih vrhunskih nastopov letos. Tega prvenstva sprva nisva načrtovala, ampak sva se zanj odločila v zadnjem trenutku, saj so vse priprave tempirane na tri SP v Nemčiji in na Poljskem. Vrhunski rezultat je samo dobra popotnica za svetovna prvenstva, ki sledijo. Patricija je zadnje leto,napravila velik napredek v tehničnem in v psihološkem smislu, lahko rečem, da je odrasla."
Varovanka Mitje Popovskega Patricija Crnkovič si je priplesala drugo mesto.
Ker so vsi slovenski rezultati omembe vredni, so na plesni zvezi Slovenije med drugim še zapisali: "Nika Ojstršek (PK Forma) se je uvrstila na 14. Mesto med članskimi solistkami. Tekmovali pa sta tudi deklici, in sicer si je Gaja Šalamun (PK Miki Domžale) med solistkami priplesala 9. mesto, v paru s Tino Razpotnik pa 4. mesto med dvojicami."
Gaja Šalamun in Tina Razpotnik (PK Miki Domžale) sta si priplesali 4. mesto.
Kako se je peščica Slovencev počutila v veliki Rusiji, smo vprašali še vodjo reprezentance Majo Lavrinc: "Tekmovanja se je v skromnem številu udeležila tudi slovenska reprezentanca, česar sicer nismo vajeni, a je glede na visoke stroške potovanja povsem pričakovano. Po številu udeleženih tekmovalcev je definitivno prevladovala Rusija, sledi pa ji Poljska, katera je imela tudi daleč največ navijačev. Kljub manjšemu številu tekmovalcev nasploh pa je bila konkurenca še vedno močna. Videli smo ogromno kvalitetnih plesalcev in kar nekaj koreografsko dovršenih točk. Organizacija samega tekmovanja je bila precej na nivoju, morda bi bilo potrebno zagotoviti le malo več prostora za garderobe in pripravo plesalcev na tekmovanje, kar bi znal biti ob večjem številu tekmovalcev precejšen problem. V sodniški zasedbi je slovenske barve zastopala Diana Drobnič Gorenc. Sicer pa je tekmovanje potekalo brez zapletov, umirjeno in tekoče po urniku, ki je bil "prijazen" do tekmovalcev. Vsaka disciplina se je namreč zaključila v enem dopoldnevu in tako smo imeli dovolj časa tudi za raziskovanje prečudovitega St. Petersburga."
Plesalec, koreograf in plesni pedagog Matevž Česen se je pridružil pišoči ekipi našega portala in veselimo se pogledov na plesna tekmovanja skozi oči človeka, ki aktivno spremlja slovensko in mednarodno plesno sceno.
Tudi sam sem se spraševal, če se nam "splača" iti na evropsko prvenstvo. Dobri rezultati na državnem prvenstvu so odlična popotnica za udeležbo na mednarodnih tekmovanjih. Sprva si nisem želel priznati, da bo to težko izpeljati. Počakal sem na okvirne stroške, ki so presegali  500 evrov na osebo, in takoj mi je postalo jasno, da tega ne morem zahtevati od staršev plesalcev, ki plešejo v skupini. Pa tudi če bi, kaj imamo od tega, če se na tekmo v določeni disciplini prijavijo le štiri države. Ali je to potem res evropsko prvenstvo? Ni. Kar pomeni, da tudi če ne tekmujemo, ostajamo evropski prvaki?! Vendar to ne more biti motivacija za v prihodnje, tako tudi trenerji ne bomo imeli dela, plesalci zadovoljstva, plesna zveza pa bo ostala brez rezultatov. Torej potrebujemo sponzorje, pomoč, ki jo v teh časih verjetno nikoli ne bomo dobili, ali pa le dobrega lobista, da bodo tekmovanja bližje Sloveniji, čeprav ima predsednica MTP sekcije po svoje prav, ko pravi: "Konec koncev pa se južnoafriški in kanadski plesalci pripeljejo v velikem številu na tekmovanja v Evropo (tako v art kot tudi v street disciplinah)."

View Gallery 6 Photos