Rusalka se je odločila za ples s knjigo

Prijazni mali levčki so oživeli na odru Šeškovega doma …

"Sredi prostora stoji zravnana in čuti težo zraka, ki jo pokriva. Roka se sama od sebe mehko dvigne, poseže in zmoti nevidno telo prostora. Nagne se naprej, noge sledijo – in smer je rojena. Prostor jo skuša zadržati in jo odriva od novorojene poti. Znova gor in dol, naprej in nazaj, bori se s prostorom za prostor, pleše, mehko, nežno in strastno divje," s temi besedami iz Pesmi v prostoru pesnice Mary Wigman se je v soboto, 16. junija 2012, začela zaključna produkcija kočevskega Plesnega studia Rusalka v Šeškovem domu v Kočevju z naslovom Rusalkina plesna knjižnica.

… Pisateljev navdih nas sooči s pisateljem, ki izgubi navdih in ga po dolgem času spet našel ….
V knjižnično tematsko skreiranem plesnem popoldnevu so se z različnimi performansi predstavile vse sekcije od malčkov, mlajših in starejših deklic, pa vse do hip hop in članskih skupin, ki so pričarale dogajanje v knjižnici in njenih oddelkih. Igra svetlobe, zvoki glasbe, ritem teles, plesni koraki, barviti kostumi so gledalce v polni Šeškovi dvorani popeljali med založene knjižne police, kjer so oživeli številni risani junaki in pravljična bitja. Skupina malčkov se je na odru predstavila v vlogi levčkov iz Levjega kralja, malo starejši pa so se vživeli v mladinsko detektivko. Starejša skupina je v točki angelologija poskrbela za čustveno nabit, impresiven nastop, kjer so se angeli borili proti prevladi demonov, in na koncu je seveda kot v vsaki pravljici dobro premagalo zlo.
… starejša skupina je s točko angelologija prikazala zmagovit boj dobrega nad zlim …
Članska skupina je na humoren način s točko Cosmopolitan prikazala parodijo na zaželeno popolnostjo žensk, ki vse pogosteje vodi do obsesivnega vedenja, ki mu botruje ena sama želja "to be perfect". Pod mentorstvom znanega koreografa in hiphoperja Romana Ureka, s katerim Plesni studio Rusalka sodeluje, je hiphoperska skupina nastopila z dvema točkama Leghoo in G Girls. Ob tem je treba poudariti, da so si hiphoperke Petra Štajdohar, Zalka Kužnik, Tjaša Rijavec, Tina Trivunovič, Bria Vilicer s točko G Girls na plesnem tekmovanju marca v italijanskem mestu Lignanu priplesale odlično 6. mesto.
… članska skupina je s točko Cosmopolitan osvetlila problem obsesivne težnje po popolnosti …
Rusalkina plesna knjižnica je postregla še s točko Pisateljev navdih. Plesalke so nam predstavile zgodbo o pisatelju, ki je izgubil navdih, njegovo pot od izgubljenosti, iskanja navdiha, vzpodbude, vse do najdenega navdiha in začetka vnovične kreativnosti. Sobotni plesni popoldan je dodatno začinila plesalka Ema iz Ljubljane, ki je s točko These arms of mine požela ovacije. Zadnja plesna točka nas je pripeljala do Narobe pravljice, kjer so mlajša, starejša in članska skupina uprizorile pravi plesni spektakel. Klovni, lutke, rdeča kapica in izmišljena pravljična bitja so ob grajskem obzidju, ki je stalo sredi odra Šeškovega doma, zaključno produkcijo uspešno pripeljali h koncu.
… hiphoperke so navdušile s koreogafijo Romana Ureka z naslovom G Girls …
"Pa je še eno leto spet za nami. Spet uspešno. Spet smo se super noro zabavali in se zraven še ogromno naučili. Ogromno nepozabnih trenutkov,  zmagoslavnih uspehov,  komičnih spodrsljajev in veliko osebnega zadovoljstva. Vsi smo ogromno napredovali. Jaz kot koreografinja, mentorica, učiteljica in organizatorka, otroci pa so kot prave spužve, saj kar vsrkavajo informacije, ki jim jih podajam.  Zaključna produkcija ˝Rusalkina plesna knjižnica˝ je lep odraz vsega tega. Vsi, ki so se naše predstave udeležili, so to lahko videli in začutili. Vzdušje je bilo nepozabno in presenečali so me vsi aplavzi, ki so odmevali po Šeškovem domu. Letos sem se želela zaključnega projekta lotiti malce drugače in občinstvu pričarati bolj zanimivo predstavo. Plesne točke so tako napovedovali odlomki iz knjig, ali pa kar kratki plesni skeči. Sama predstava je imela rep in glavo. S plesom smo oživeli knjige in revije, saj sem želela, da današnji otroci ne bi pozabili, kako pomembno in zanimivo je branje in ne samo brskanje po spletu in igranje igric.
… mlajša plesna skupina je postregla z napeto detektivko …
Rada počnem to, kar počnem, saj lahko s pomočjo plesa ljudem (plesalcem in publiki) pričaram veliko občutkov in jim s tem tudi kaj sporočim. Tako sem letos poleg splošnega sporočila o branju knjig želela mladostnicam pokazati, kako nesmiselno je slediti modnim idealom in lepotnim nasvetom, ki znajo biti prav absurdni. Sama zaključna produkcija bi bila še boljša, a smo bili to zimo prikrajšani za kar dober mesec treningov. Huda zima in visoki stroški ogrevanja so nas prisilili, da smo se morali izogibati hladne plesne dvorane, da bi preprečili morebitne poškodbe. Pa vendar nam je uspelo in upamo, da naslednje šolsko leto ne bo tako. Tudi naprej se bomo trudili po svojih najboljših močeh in stremeli k še boljšim plesnim predstavam. Če bodo okoliščine prave, pa se morebiti še močneje odvrtimo na tekmovalni parket. Hvala vsem, ki ste nam pomagali, hvala plesalcem, staršem, hvala našim mentorjem Tonji Kajtna, Tanji Štajdohar,  Romanu Ureku in seveda hvala tudi naši ˝generalni šefici˝ Maji Smole in vsestranski rusalki Barbari Adlešič. Se vidimo septembra na vpisu,"
pa je za naš portal svoje vtise opisala koreografinja Plesnega studia Rusalka, neutrudna in energična Tina Begič, ki od leta 2011 svoje plesno znanje izpopolnjuje in nadgrajuje na Ambroževi Akademiji za ples.
… produkcija se je končala s pravim plesnim spaktaklom, s točko Narobe pravljica … (Foto : Ajda Janežič, Nik Vidmar)
Rusalke pa ne bodo počivale niti poleti in bodo s plesnim klubom Forma Ljubljana svoje ideje razvijale na Poletnih plesnih pripravah v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli Rtič.

View Gallery 7 Photos