Reportaža z dunajskega festivala ImPulsTanz 2018

Z Archijem Burnettom in Brahmsom La Fortunom je vedno zabavno.

Vabljeni na štart 26. sezone Parade plesa, še vedno edine oddaje o plesu na slovenskih televizijah. Za uvod vas peljem na Dunaj, ki je bil jubilejno, že 35-ič, prizorišče plesnega festivala ImPulsTanz.

Na Dunaju sem preživela intenzivnih pet dni, razpeta med predstavami in plesnimi delavnicami.

Če sem ga lani zavestno zamudila, se je letošnji obisk izkazal za dobro odločitev, saj sem v zadnjih petih dneh festivala videla osem predstav, od katerih je bila večina odličnih, nekaj pa skromnih in ena zelo infantilna. Med tiste boljše seveda štejem kanadsko plesalko, pedagoginjo in koreografinjo Louise Lecavalier, ki ji rečemo kar kanadski torpedo, saj je njeno gibanje vrhunsko električno.

Battleground v koreografiji Louise Lecavalier (foto: Andre Cornellier)

Perfektna sta bila hiphoperja, kamboški plesalec Erak Mith in Avstralec Aaron Lim, za katera je naredil koreografijo Nick Power, najbolj prepoznavno ime avstralske hip-hop scene.

Between Tinny Cities je odlična hip-hop predstava avstralskega koreografa Nicka Powerja. (Foto: Thoeun Veassna)

Vedno se razveselim, ko vidim duet Arhie Burnett in Brahms “Bravo” La Fortune, ki sicer poučujeta vsak zase, a prihajata iz enakega miljeja. ‘Woguing, wacking, clubbing, battle’ … nazaj v tiste dobre stare čase, ki se jih oba tako rada spominjata in delita z novo generacijo.

Urša Rupnik je bila na Dunaju že osmič. (Foto: Nina Sarugg)

Seveda letos niso manjkali niti slovenski pedagogi. Jurij Konjar in Irena Tomažin sta poučevala julija, Urša Rupnik pa je bila že osmo poletje asistentka Joeju Alegadu

In da vam ne razkrijem vsega, vas povabim, da si danes zvečer ob 21.45 vzamete pol ure časa, preklopite na TV3 in si pogledate, kaj prinašajo svetovni plesni trendi. In zakaj je tako pomembno, da se znova spomnimo kratice KISS naj bo preprosto, neumno! Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

 

View Gallery 5 Photos