Pozor! Španski borci so vstali

Demolition Group

V soboto, 14. septembra, je pred vhodom in na parkirišču Španskih borcev bilo glasno in živahno, in to od petih popoldan pa vse do večernih ur, slavilo se je peto odpiranje kulturnih vrat Španskih borcev, peto leto, od kar ta kulturni center vodi Zavod En-Knap pod umetniškim vodstvom  Iztoka Kovača, direktorja En-Knapa.

Samo GromoFon …
Za posebno slavnostno vzdušje je poskrbel Pihalni orkester Bežigrad z dirigentom Jožetom Kregarjem. Za glasbeno nadvlado pa Zavod Sploh in Samo GromoFon s tremi glasbeniki mojstri novodobne koncertne improvizacije: Tomaž Grom, Samo Kutin in Andrej Fon, ki se že več let tedensko srečujejo v ŠB v sklopu glasbene delavnice Raziskava, refleksija. Da pa slučajno v Mostah ne bi prehitro zadremali, je od pol devetih zvečer pa vse do 22. ure skrbela posavska zasedba Demolition Group, krmilo sta prevzela še Tomaž Lapajne Dekleva in Vid Sodnik z improvizacijsko komedijo Instant šov.
Demolition Group …
Za udobje kulturne množice je poskrbela Kavarna Internacionala z domačim golažem, ki so ga ob podpori MOL-a, Ministrstva za kulturo in JSKD RS tudi brezplačno delili, in seveda do konca tudi postrgali. Smeha ni manjkalo, saj sta pod nebom Most na improviziranem odru vedrila ter uprizarjala zabavni (g)kolaž Miha Brajnik in Juš Miličinski (Šila – Šolska Impro liga). Novost sezone prireja ravno Impro liga, ki bo čez vse leto  zasedala odre ŠB, njihova šila pa naj bi se dogajala (zabadala) ob nedeljah. Zabava se je še nadaljevala v neposredni bližini na Zaloški 69, v Etno klubu Zlati zob, ki ga čedalje bolj polnijo kulturniki in kulturna dogajanja, pa še pleše se tam.
Poskrbljeno ni bilo le za odrasle, ampak tudi za otroke, ki so na parkirišču obdelovali veliko sonca, sončnih slik in rumenih oblik na ustvarjalni sončni delavnici za otroke KUD Galerija C.C.U. Tako so se vrstile raznovrstne dejavnosti, ki čez celo leto polnijo otroške in odrasle programe Centra Kulture Španski Borci, topel golaž pa seveda le ob otvoritveni priložnosti. Na parkirišču se je zgodil še plesni duet, prva predstava v okviru programa Uvoz-Izvoz Zavoda En.Knap in v organizaciji mreže Aerowaves 2013.
JINX 103 …
Plesni duet JINX 103 je nastal v koreografiji Józsefa Trefelia in Gabora Varge, izvajala sta ga J.Trefeli in Gyula Cserepes. Duet JINX 103 je zavel kompleksen odnos dveh sodobnih plesalcev do matične folklore, kulturne madžarske dediščine v igrivih motivih hitrih nog, v odnosih dveh mladeničev, ki se merita in primerjata, si sledita in individualno postopata, vendar vselej prijatelja. Njun ples je sila dinamičen, spremljajo ga igrivi ritmi, visoki skoki – v smislu, kdo bo višje letel, koraki pa večkrat spominjajo na ciganske plese, ki so tudi sestavni del madžarske dediščine. Koreografija je prostorsko dobro signirana, tako da je pritegnila kar večje število prisotnih in mimoidočih.
… (Foto: Laura Ledesma)
József Trefeli je vsestranski plesalec, ki povezuje plesno klasiko, sodobni ples, gledališki performans, hip hop, tudi petje in step. Rojen je madžarskim staršem v Avstraliji, živi in deluje pa v Švici, s svojimi koreografijami in predstavami je nastopal že na vseh celinah, leta 2005 tudi ustanovil svojo skupino Józef Trefeli. Madžar Gabor Varga je začel s plesom v folklorni skupini, zaključil pa na P.A.R.T.S. akademiji in v plesni skupini Rosas Anne T. De Keersmaecker. Od leta 2009 je član ZOO/Thomas Hauert, živi in deluje tudi v Švici, v Ženevi. Gyula Cserepes jekončal akademijo za sodobni ples v Budimpešti, leta 2008 se je priključil skupini EnKnapGroup, in se končno odločil ter napotil po samostojni ustvarjalni poti. Naslov je skovanka besednih "zapikov", besedic, ki se vzkliknejo, da ne bi prišlo do nesreče, ko Angleži izrečejo jinx, Madžari pa 103. Madžarski tercet sodobnih plesalcev in koreografov v predstavi JINX 103 spodbudno raziskuje in izpostavlja nove možnosti sodobne plesne ter telesne izraznosti in v svojih iskanjih izvorno posega po lastnih narodnih koreninah in sagah.
Pozor, hud ples! (Foto: Miha Fras)
Osrednji dogodek in v počastitev letošnje 20. obletnice En-Knapa je bil obnovljena in obogatena avtorska predstava Iztoka Kovača Pozor, hud ples! – "de luxe", bi se tokrat lahko še dodalo. Predstava je nastala leta 2010, Iztok Kovač je lani za ta svoj avtorski projekt prejel Župančičevo nagrado. Pozor, hud ples! je didaktična predstava, je pedagoško premišljena in odlično zasnovana učna ura, ki poglobljeno predstavlja in členi umetnost  izražanja sodobnega plesa, ko pojmuje žensko in moško plesno vlogo, ko razčleni glasbeno spremljavo in se v video posnetkih zabavno ter  humorno poigrava s pojmom sodobni ples, je učna kompozicija, ki bi jo z veseljem sprejeli učenci naših srednjih šol in višjih razredov OŠ, tudi v splošnih izobraževalnih programih za odrasle nikakor ne bi smela manjkati. Predstavo si je v teh treh letih ogledalo kar 7000 gledalcev. Nastopili so člani EnKnapGroup: Luke Thomas, Ida Hellsten, Benca Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza ter Miha Brajnik in Juš Miličinski k.g. ( voditelja predstave). Dodatni "de luxe" pa so bili posnetki prehojenih dvajset let En-Knapa, koreografije na trboveljski klančini, na vrhu orjaškega dimnika, v rudniških rovih, na mednarodnih prizoriščih, vse skupaj se je domiselno in prijetno zlilo v koreografsko nadgradnjo žive in živahne učne ure o umetnosti ustvarjanja, o plesu.
RPFS …
In še nekaj novega so se domislili v ŠB. Odprli so fotografsko razstavo črno-belih posnetkov z naslovom Horizont spomina, ki jo je postavil Samo. Tako smo se  po Samovem konceptu z baterijami v rokah spuščali med cevmi in ropotijo za stenami v klet brez oken in vrat in si v svetlobi svetilke obujali čas En-Knapovih zajetih scenskih trenutkov. Prve predstave pa že vdirajo skozi odprta vrata ŠB, prve uprizoritve sezone stečejo 27. septembra v dvodnevnem programu festivala Pajek ter z novo premiero Rosane Hribar, Gregorja Luštka in Csaba Molnárja: ´68, v produkciji Zavoda En-Knap in koprodukciji Projekt Pajek – Potujoča umetniška manifestacija, v predstavi s pogledom na leto 1968, ko so se po ulicah vili podobni transparenti, kot jih je bilo možno videti in prebirati na nedavnih pouličnih množičnih protestih.

View Gallery 8 Photos