Poželjivi mariborski koreograf Edward Clug ponovno osvaja Ameriko

Radio and Juliet je sodoben spoprijem koreografa Edwarda Cluga s Shakespearovo tragedijo …

Po izjemno uspešnem gostovanju na Pittsburgh’s International Festival of Firsts oktobra 2008 in na festivalu Jacob’s Pillow julija 2009 se je Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na veliko turnejo po Združenih državah Amerike. Baletni plesalci Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Sergiu Moga, Denes Darab, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc in Christian Guerematchi so z nastopom začeli 15. oktobra v Carpenter Performing Arts Center (Long Beach, Kalifornija), nadaljevali pa bodo s predstavami v Idahu, New Yorku, Wisconsinu in Ohiu. Ameriško turnejo bodo končali 27. oktobra.

Tijuana Križman Hudernik je edina ženska v moški ekipi predstave Radio and Juliet.
Radio and Juliet je sodoben spoprijem koreografa Edwarda Cluga, umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor, s Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija. Na glasbo enega najvplivnejših angleških alternativnih rockbendov preteklega stoletja Radiohead, trikratnih dobitnikov in štirinajstkratnih nominirancev za prestižno nagrado grammy, je Clug ustvaril koreografijo v ostrem, jasnem in visokokinetičnem gibalnem slogu, ki se ob videoprojekcijah abstraktno sklicuje na klasične prizore iz Shakespearove tragedije, vključno z Mercutievo smrtjo, poroko in plesom v maskah.
Edward Clug deluje predvsem v tujini, čeprav je umetniški vodja mariborskega baleta.
Predstava Radio and Juliet je doslej ob domačem občinstvu navdušila gledalce v Belgiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, Portugalskem, v Rusiji, Singapurju, Srbiji in Združenih državah Amerike.
Več o turneji na http://www.shawentertainment.com/artist_detail.php?id=28.