Posebneža Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia praznujeta deseto obletnico skupine

Michal Rynia in njegova druga polovica, Nastja Bremec Rynia, v oktobru praznujeta deseto obletnico ustanovitve svoje skupine MN Dance Company.

Pravzaprav je leto 2009 tisto prelomno, ko se je Poljak, rojen v Wroclawu, preselil v Novo Gorico oziroma Šempeter. Usodno je bilo srečanje z Nastjo, takrat še samo Bremec, ko sta se oba šolala na akademiji Codarts v Rotterdamu. Takole se bere njegova biografija: “Rojen leta 1984 je svojo plesno kariero začel na hip-hop plesni sceni, kjer je bil nadvse uspešen tudi na tekmovalni ravni, saj je pridobil petkratni naslov svetovnega prvaka. Kot hip-hop plesalec je bil povabljen k sodelovanju v Poljskem gledališču Wroclaw in prav njegovo prvo bližnje srečanje z gledališko umetnostjo ga je spodbudilo k nadaljevanju šolanja na Plesni akademiji Codarts  – Rotterdam Dance Academy, kjer le leta 2007 diplomiral. Med bivanjem na Nizozemskem je delal z mnogimi znanimi koreografi, med drugimi z Edom Wubbejem, Club Guy & Roni, Andrejem Gingrasom. Plesal je tudi v Scapino Ballet Rotterdam, kjer je z umetniškim vodjem Edom Wubbejem soustvaril koreografijo B.A.M. Njegov prvi solo Dream of Electric Sheep je bil predstavljen v Royal Opera House, London in na iTs Festival, Amsterdam. Ustvaril je tudi duet Switched, ki je bil predstavljen v Lucent gledališču v organizaciji Netherlands Danse Theater. Korzo Theater Den Haag in Teater Lantaren Venster Rotterdam sta nastopila v vlogi producentov njegovih prvih miniatur Made in Rotterdam ter dveh celovečernih plesnih predstav Dust in the Wind ter Mit.”

… (foto: Giuseppe Ippolito)

Nastja je najprej začela plesati klasični balet in sodobni ples, nato pa po končani umetniški gimnaziji, takrat še SVŠGL, odšla s štipendijo v Rim in nato naravnost v 3. letnik Codarts akademije v Rotterdam, saj je bila izbrana med 900 kandidati. “Diplomirala je leta 2008. Med svojim bivanjem na Nizozemskem je sodelovala s številnimi koreografi, kot so Nacho DuatoMauro BigonzetiMichele PogliniNeel VeerdornJerome Meyer in Isabelle Chaffaud. Bila je članica plesnega ansambla Scapino Ballet Rotterdam. Nastja je bila deležna podpore s strani večjih produkcijskih hiš, kot so Korzo Theater Den Haag in Teater Lantaren Venster Rotterdam. Gledališči sta nastopili v vlogi producentov njenih prvih miniatur Made in Rotterdam ter dveh celovečernih plesnih predstav Dust in the Wind ter Mit.” Vse ostalo je preteklost, bi lahko zapisala.

MN Dance Company v fokusu (foto: Wiktor Bernatowicz)

Nastja in Michal sta nesporno eden od največjih inventivnih duetov slovenske sodobne plesne scene (Gregor Luštek in Rosana Hribar, brez zamere, tudi vidva sta posebneža), ki sta svoj stil kar sama poimenovala, in sicer ‘contemporary fusion’. V teh dneh sta v piljenju še zadnjih podrobnosti za praznovanje desete obletnice skupine MN Dance Company, a na odru bosta le onadva. “Preplet plesa, žive glasbe in atraktivnih vizualnih podob bo vključeval nekatere motive iz njunih dosedanjih predstav, ki tematizirajo večne resnice in vprašanja, ob tem pa ohranjajo živo zanimanje za človekovo intimno in družbeno bistvo, njegovo povezavo z drugim, naj bo to najbližji ali neznanec. Z njima lastnim plesnim stilom, ki je kombinacija baleta, sodobnega plesa in hip-hopa ter ga odlikuje izjemna doslednost, popolnost gibov ter močan izraz, bosta svoje spomine in pretekle zgodbe povezala v novo konceptualno formo, ki jo bosta soustvarila z glasbenikoma dua Silence, vokalistom Borisom Benkom in pianistom Primožem Hladnikom,” je zapisano v sporočilu za javnost. Kaj več o predstavi sami sta povedala v intervjuju za oddajo Parada plesa, ki si jo lahko ogledate spodaj.

Michal in Nastja skrbita tudi za mlado plesno generacijo, in sicer je njun MN Plesni Studio v Eda Centru v Novi Gorici, v samem središču mesta, in je opremljen zgolj za plesno umetnost. “Naš glavni cilj je plesni razvoj naših učencev – tehnična dovršenost, priprava telesne kondicije, raztegljivost, koordinacija, spodbujanje njihove lastne ustvarjalnosti in vse, kar potrebujejo za nadaljnjo plesno kariero ter za zdrav življenjski slog,” pravita simpatična plesalca, pedagoga in koreografa.

Na tekmovanju Dance world Cup

Ogled predstave De-set bo 16. oktobra ob 20.00 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. O kakovosti tega dvojca pa se prepričajte z ogledom enega od njunih videov.

Eden od mnogih plesnih videov tandema Rynia & Bremec