Plesne zvezde znova na ImPulsTanz festivalu na Dunaju!

Podobo festivala je, tako kot lani, skreiral studio CIN CIN.

Med 7. julijem in 7. avgustom vabljeni na Dunaj, da zaplešete kot plesalec ali kot gledalec! Čaka vas smetana sodobnega plesa!

Tiskovna konferenca, ki sem se je udeležila 2. junija, se je odvijala v prepoznavnem ambientu legendarnega Kazinoja na trgu Schwarzenberg. Udeležili sta se je tudi dve od številnih zvezd festivala, Wim Vandekeybus in Dada Masilo. Program je predstavil direktor Karl Regensburger, ki festival vodi od samega začetka, od leta 1984.

Direktor festivala ImPulsTanz Karl Regensburger (foto: Karolina Miernik)

Tokrat je na čelu omizja že drugič sedel sam, brez sorodne plesne duše Ismaela Iva, ki je lani umrl zaradi zapletov s covidom.

V spomin na Ismaela, ki je bil soustanovitelj festivala, bo izšla knjiga, ki jo je napisal in uredil Johannes Odenthal iz Akademije umetnosti v Berlinu, predstavljena pa bo 20. julija v Volksteatru. Ob tej priložnosti bosta nastopila tudi Wim Vandekeybus in Dudu Tucci.

Na tiskovni konferenci (foto: Karolina Miernik)

Program, katerega proračun je tudi letos sedem milijonov evrov, je seveda navdušujoč, za vse okuse in za vse stopnje ukvarjanja s plesom, pri tem imam v mislih, da ste lahko plesalec/gibalec, profesionalec ali ljubitelj in seveda gledalec. Odprtje festivala bo pripadlo legendi Pini Bausch in njenemu Tanzteatru Wupertal, vse načrtovane predstave so že razprodane in organizator dodaja še nekaj dodatnih, kajti dunajsko občinstvo velja za eno bolj zvestih na svetu, ki svoje ljubljence, ne glede na kakovost predstav, vedno podpre z navdušenjem.

Wim Vandekeybus, Dada Masilo in Karl Regensburger (foto: Karolina Miernik)

Na Dunaju bo 35 kreativnih let svoje skupine Ultima Vez praznoval belgijski koreograf Wim Vandekeybus, pri katerem je plesal tudi slovenski plesalec Branko Potočan. Wim bo tudi mentor 47 izbranim kandidatom letošnjega programa dance web, napoveduje pa dve predstavi s poudarkom na Scattered Memories v Volksteatru.

Akram Khan in Knjiga o džungli

Eno od številnih prizorišč bo tudi Burgteater z avstrijsko premiero Knjiga o džungli Akrama Khana in njegove skupine.

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas

Redna gostja je prav tako Anne Teresa De Keersmaeker s svojo skupino Rosas. Francoska koreografinja iz Montpellierja Mathilde Monnier bo nastopila s predstavo Record 15. in 17. julija. Cel teden pa bo imela tudi delavnico z naslovom Plesanje in govorjenje.

Kako je nastajala predstava Records

Tudi južnoafriška koreografinja in plesalka Dada Masilo zadnjih nekaj let na festivalu ne manjka, tokrat prihaja z Žrtvovanjem, ki smo ga konec minulega leta videli v Cankarjevem domu. Celoten program najdete tukaj: https://www.impulstanz.com/performances/

Boglárka Börcsök in kuratorka sekcije 8:tension Christine Standfest (foto: Karolina Miernik)

Skupaj bo predstavljenih 54 plesnih produkcij uveljavljenih koreografov, od katerih so nekateri začeli kot povabljenci v serijo 8: tension. 8: tension se odvija od leta 2001, na koncu pa komisija izbere tudi zmagovalca, ki prejme denarno nagrado za svojo prihodnjo produkcijo. Kuratorka Kristine Standfest je izbrala deset bodočih talentov, žal med njimi spet nobenega slovenskega ustvarjalca. Na tiskovni konferenci se je predstavila Madžarka Boglárka Börcsök, ki se je lotila teme plesalci in njihova življenjska doba z naslovom Figuring Age.

Boglárka Börcsök & Andreas Bolm s projektom Figuring Age

Ogromen del festivala pa predstavljajo seveda plesne delavnice, in kot pravi njihov kreator Rio Rutzinger, gre za ples za vse profesionalce in tiste, ki to niso, za vse starosti, spole, stopnje. Izbirate lahko med 227 različnimi stili v prostorih Arsenala, kjer so bila nekoč vojaška skladišča. Kar nekaj slovenskih plesalk se bo udeležilo vsaj ene od delavnic, ne bo pa manjkala niti Urša Rupnik, ki je asistentka pedagogu Joeju Alegadu.

Urša Rupnik in Joe Alegado v elementu (foto: Nina Sarugg)

Velika uspešnica so med drugim brezplačne delavnice na prostem, ko se Dunajčani odpravijo zaplesat v sklopu sekcije Public Moves – od hip-hopa do flamenka, od jazza do voguinga. Vse delavnice najdete tukaj: https://www.impulstanz.com/workshops/

William Briscoe bo eden od številnih pedagogov na ImPulsTanzu, Rio Rutzinger je oblikovalec plesnih delavnic v Arsenalu. (Foto: Karolina Miernik)

Plesalci oziroma vsi ljubitelji plesa pa se vsak dan festivala zberejo v festivalskem loungeu ob Burgteatru. Nikogar ne bolijo noge, saj za dober ritem skrbijo DJ-ji in klubski performerji.

W1ZE je za oddajo Parada plesa povedal, zakaj je nujno del poletja preživeti na plesnem Dunaju. (Foto: Karolina Miernik)

Odprtje pripada letos performerju, imenovanemu W1ZE. Kaj vse se bo še dogajalo na Dunaju, si oglejte v oddaji Parada plesa v nedeljo, 26. 6., ob 18.45 na TV3 in seveda na spletni strani festivala https://www.impulstanz.com/. Se vidimo na Dunaju!

Program za vse okuse