Ples z vibratorji

Sredi Ljubljane so ponovno zaživele plesne delavnice ali mnogim znana Poletna plesna šola, ko se je povorka plesalcev vila po ulicah centra vse od začetka 80-ih pa do konca devetdesetih minulega stoletja v organizaciji ZKOS-a, pozneje, čeprav tudi še pod isto firmo, vendar drugega naslova in organizacijskih sprememb: JSKD RS ter z neutrudnim  zagonom takratne njihove strokovne sodelavke za ples Neje Kos. To so bil časi, ko so ljubljanske odre in dvorane polnili mladi nadobudni plesalci in plesno Ljubljano odkrivala znana mednarodna imena sodobne plesne scene, baleta ter aktualnih uličnih plesov, tudi tistih iz športnih dvoran, in ni manjkalo plesne eksotike vzhoda.

In tako kot se vse spreminja, so se spreminjali tudi nikoli dobri pogoji za plesno umetnost, ko so se najemi dvoran dražili skupaj z letalskimi vozovnicami in se krčile ter dražile nočitve. Zato je padla odločitev, da se Plesna poletna šola preseli v Maribor, ki je vzcvetel v poletnem Festivalu Lent in se je ples bohotil na Minoritskem odru, Plesna izba Maribor kakor JSKD OI Maribor pod vodstvom Minke Veselič Kološa pa je ponudila svoje enkratne plesne dvorane v unionski stavbi. In ko so se pogoji znova postavljali na novo, se je Poletna plesna šola z imenom Plesno poletje in v novem terminu od 18. do 24. avgusta zasidrala v Šempetru pri Novi Gorici. V Šempetru potekajo plesne delavnice že enajsto leto v idealnih pogojih, ko se plesna vadba in bivanje dogajata v sklopu ene stavbe v mirnem in slikovitem Šempetru.
No, letos pa se je nenadno napovedala in organizirala nova podoba plesnih delavnic v središču Ljubljane z nenavadnim imenom, vendar  opaznim logotipom Vibra, v organizaciji  Zavoda Mirabelka in partnerji kot je producentska mreža sodobnega plesa. Gonilna sila Vibre je bila Magdalena Reiter, Poljakinja, ki si je Slovenijo izbrala za svoj življenjski in ustvarjalni prostor, slovenski plesni sceni pa vdihnila tudi svežino mednarodnih plesnih poljan. 
Magdalena je imela namen pripeljati v Ljubljano plesalce iz Češke in Poljske ter jih združiti s plesnimi potenciali Slovenije in organizirati  odprti oder za turistično ter kulturno poživitev mestnega jedra. Za njeno idejo so se  ogreli tako kulturniki kot turistične agencije. No, na tem začetnem navdušenju pa je projekt tudi obstal, ni prišlo do realizacije, ker pač ni bilo finančne podpore. Zato je Magdalena svoj idejni projekt tudi opustila in se osredotočila le na nujnost vadbene predpriprave za novo plesno sezono, ki je smotrna le v času tik pred začetkom sezone.
Resnica je, da profesionalni plesalci v Ljubljani nimajo pogojev za primerno in prepotrebno plesno vadbo. Nekoč je ta redno potekala v dvorani (na sceni) Plesnega teatra/PTL, ker pa je obstoječe plesno gledališče razširilo svoje delovanje, je njihov edini prostor največkrat zaseden s pripravo predstav in planiranega repertoarja. Situacija je dramatična, po svoje tudi butalsko komična, ko se zahteva od sodobnih plesalcev umetniške projekte, danih prostorskih možnosti za njihovo ustvarjanje pa ni. V Nemčiji so na začetku 90-tih, ko je bila politična garnitura naklonjena kulturi in še posebej plesu, samo v mestu Düsseldorf iz skladiščnih prostorov zgradili poslopje več dvoran namenjeno plesu in uprizoritveni sceni, in v Essnu področje carinskih hal (nekaj takega, kot je nekoč bil današnji ljubljanski BTC) ravno tako preusmerili v kulturno prizorišče. In vloženi denar ob pravilnem poslovanju množi  denar. Z roko v roki kultura in turizem prinašata dobičke, in se je Nemčiji pravilna kulturna usmeritev 90-tih še kako obrestovala.
… Lukas Zuschlag, Kjara Starič in Magdalena Reiter …
Vibra je stekla 24. avgusta in v času do 30. avgusta ponudila, od desete jutranje ure pa do popoldanskih ur, v treh dvoranah Kazine pester program plesne in baletne vadbe z jogo in utečenim hip-hopom, ki se predstavlja tudi na odprti površini Stritarjeve ulice. Vibra se je atraktivno začela v zelenilu parka Tivoli s tai chijem mojstra Dušana Semoliča, ki je bolj poznan kot sindikalni vodja. Sledile so delavnice, ki so jih vodili naši znani plesni pedagogi, plesalci in ustvarjalci: balet/Lukas Zuschlag, hip-hop/Željko Božič, joga/Snježana Premuš,modern/Kjara Starič, sodobni ples/Magdalena Reiter, partnering v sodobnem plesu/Dušan Teropšič in Magdalena Reiter ter ustvarjalne delavnice za otroke in mladostnike/Saša Lončar.
Delavnica Kjare Starič je bila prepolna, za kake večje prostorske manipulacije je ostalo bore malo prostora, opazni so bili tudi znani obrazi tako plesalcev kot mentorjev, ki so se prišli pripravit tik pred začetkom novih šolskih dni. Joga je potekala v intimnem krogu, kjer je prevladovala zrelejša generacija tudi iz gledališke scene, v otroški delavnici pa so bili dejavni plesa željni otroci, in je mala balerina z veseljem predstavila svoje baletne copatke. Za svojo učiteljico Sašo so se otroci potrudili in na njeno željo izpisali svoje male zgodbe, ki so jih nato s skupnimi močmi transformirali v igrivo gibalno skico.
V popoldanskem času se je mlajša skupina plesalcev kar dobro potila pod težo dvigov in gibalno akrobatiko duetov, v katero sta jih uvajala Dušan in Magdalena. Delavna vneme na Vibri, ki jo obiskuje okoli 80 tečajnikov, vsekakor ni manjkalo.
No, v enakih terminih je s partnersko mrežo sodobnega plesa potekala še brezplačna celodnevna delavnica socialne koreografije, na katero sta Dragana Alfirović in Dejan Srhoj vabila kulturne delavce, poslovneže in politike, kjer je bilo v ospredju sodelovanje in ustvarjalnost. Izbrani termin pa je potekal od 23. do 25. avgusta v dvorani Baobab.In če dodam da je v Murski Soboti od 27. do 31. avgusta potekal še mednarodni festival Front@ sodobne plesne umetnosti, kjer so bile tudi organizirane plesne delavnice v sodelovanju z JSKD RS in so jih vodili znani mednarodni koreografi, potem se je v času desetih zaključnih dni avgusta na razdalji malce več kot 300 kilometrov s plesnimi treningi na novo sezono pripravljalo okoli 300 tečajnikov. Ko pa prihaja do prekrivanja dejavnosti oziroma se pojavi nova organizacijska ponudba v že ustaljenem redu, potem gotovo nastopita vzburkanje in negotovost ter pride do fluktuacije interesentov. Tržišče je danes odprto in je trženje aktualna niša, pa tudi nič kolikokrat tržno bojno polje, zato si trg lahko vsak po svoje kroji. In če v ospredju ni soglasja in ne sodelovanja, potem štejejo le dobički in uspehi.
… Željko Božič … (foto: Urška Boljkovac)
View Gallery 10 Photos