Pet najbogatejših baletnikov na svetu. Na vrhu Mihail Barišnikov

Mihail Barišnikov je najbogatejši baletnik, Sylvie Guillem pa najbogatejša balerina.

Ob koncu minulega leta je spletna stran www.therichest.com objavila lestvico petih najbogatejših baletnih ustvarjalcev. Mi smo povzeli članek in vam predstavljamo tiste, ki so s svojo umetnostjo plesanja iztržili največ. V enem od prihodnjih člankov pa bomo objavili tudi lestvico zaslužkov oziroma po domače plač slovenskih baletnih, sodobnih in šov plesalcev. Številke so po prvih podatkih seveda strahotno nižje, a tudi primerljive s plačami plesalcev v tujini. Bo pa zanimivo prebrati, da recimo hiphoper Miha Krušič zasluži več kot mariborski baletni solist Anton Bogov ali ljubljanska solistka Ana Klašnja. Najbolje plačana balerina med slovenskimi baletnimi plesalci je prvakinja mariborskega baleta Alenka Ribič. A, kot napisano, o njih v enem o naslednjih člankov.

Miha Krušič zasluži več kot baletna solista Ana Klašnja in Anton Bogov.
Svet baleta je poln plesalcev, ki sanjajo o tem, da bi se s svojo strastjo do te umetnosti lahko preživljali. Toda v resnici je balet izjemno selektivna industrija, kjer je nadarjenost natančno analizirana in vse, kar je manj kot popolno, se redko tolerira. Možnosti, da baletniku uspe priti v V New York City Ballet ali Bolšoj teater, so izjemno majhne, toda po svetu obstajajo tudi manjše baletne skupine in ansambli. Resni plesalci morajo biti zaradi visokih zahtev in intenzivnih treningov zaposleni za polno plačo. Investicija v plesalce se lahko splača – ko baletna skupina doseže velik ugled, se vstopnice za predstave lahko zelo dobičkonosno prodajajo. Če je plesalec član AGMA (American Guild of Musical Artists), ima določeno stopnjo zaščite: upravičen je najmanj do minimalne plače na lestvici. Industrija je notorično podplačana, večina plesalcev dela dolge ure za zelo majhno finančno nagrado. Plačilna lestvica kaže, da znaša povprečna plača le od 15.080 do 26.419 dolarjev. Boljši plesalci, pogosto solisti, lahko zaslužijo od 50.000 do 58.000 dolarjev na leto. Slavni glavni plesalci pa lahko zaslužijo nekaj tisoč dolarjev na predstavo.
Baletna solistka Alenka Ribič je najbolje plačana balerina med slovenskimi baletnimi plesalci.

Ni dvoma, da mora za to, da bi postal bogat baletni plesalec, zelo veliko delati in včasih plesati v več baletnih skupinah naenkrat. Da pa kdo postane eden najbogatejših baletnih plesalcev na svetu, poleg napornega dela potrebuje tudi določeno stopnjo prepoznavnosti. Veliko najbogatejših baletnikov na tem seznamu si je ustvarilo ime in bogastvo tako, da so se ukvarjali tudi s koreografijo, produkcijo ali celo z igranjem in poziranjem. Predstavljenih je pet najbogatejših v industriji – v primerjavi s petimi igralci ali pevci so njihovi zaslužki res majhni. Balet je poklic, ki zahteva visoko usposobljenost, hkrati pa omogoča razmeroma majhne zaslužke. Predani, nadarjeni plesalci s seznama so nanj prišli s trdim delom, strastjo – in zelo verjetno tudi finančnimi težavami. Navedeni zaslužki temeljijo na različnih podatkih (zaslužek na predstavo, letni zaslužek in neto vrednost).
Mihail Barišnikov
Najbogatejši je Mihail Nikolajevič Barišnikov, ki se je rodil leta 1948 v Rigi, v Latviji (takrat Sovjetski zvezi) in velja za enega najboljših baletnikov 20. stoletja. Svojo baletno pot je začel kot samostojen plesalec (svobodnjak) v Leningradu in Kanadi, na koncu se je pridružil Newyorškemu mestnemu baletu. Od takrat je imel pomemben vpliv v svetu baleta. Poleg tega, da je bil baletni plesalec, je postal tudi zelo cenjen koreograf. Blestel je tudi v Hollywoodu kot igralec, med drugim je imel opazno vlogo ruskega ljubimca Carrie Bradshow v seriji Seks v mestu. Njegovo bogastvo znaša 45 milijonov dolarjev.
Rudolf Nurejev
Barišnikovu sledi slavni Rudolf Nurejev tudi eden najbolj fotografiranih osebnosti 20. stoletja. Umrl je leta 1993, in sicer na enem od svojih zasebnih otokov, kar je bilo živo nasprotje obubožanega okolja, kjer je začenjal svojo plesno pot. Kot koreografu, plesalcu in igralcu se je njegova neto vrednost v zelo kratkem času povzpela do milijonov dolarjev. Postal je zelo iskan, ne le zaradi nadarjenosti, temveč tudi zaradi videza. V takratni Sovjetski zvezi je postal prava senzacija. Med drugim je na novo postavil vlogo moških v baletnem svetu, ki so bili do takrat samo v podporo baletnim plesalkam. Nurejev je plesal za balet v Kirovu, londonski Kraljevi balet, Pariško nacionalno opero. Njegovo bogastvo  po smrti je bilo ocenjeno na 7,9 milijona dolarjev.
Benjamin Millepied
Francoski plesalec Benjamin Millepied je zdaj stalnica v Hollywoodu, še pred nekaj leti pa je bil le znan obraz v baletnem svetu. Plesati je začel pri osmih letih, za balet pa ga je navdušila njegova mama, bivša balerina. Leta 1995 se je pridružil Newyorškemu mestnemu baletu, tri leta pozneje je napredoval v solista, leta 2002 pa postal glavni plesalec. Leta 2011 je newyorški balet zapustil in ustanovil svoje plesno podjetje v Los Angelesu, L.A. Dance Project. Lani je postal direktor pariške opere in baleta. Millepiedu je uspel redek preboj v svet Hollywooda, in sicer je ustvaril koreografijo za plesne točke v uspešnem filmu Črni Labod, kjer je tudi odigral manjšo vlogo. In ne le to – med snemanjem se je zbližal tudi z glavno igralko Natalie Portman, s katero sta se zaročila leta 2010, leto pozneje pa sta dobila sina. Neto vrednost Benjamina Millepieda je 900 tisoč dolarjev.
Sylvie Guillem
Sylvie Guillem je pri 48 letih trenutno najbolje plačana baletna plesalka na svetu. V letih od 1984 do 1989 je bila vrhunska plesalka Pariške opere, preden je postala glavna gostujoča umetnica v londonski Kraljevi baletni šoli. Trenutno sodeluje z londonskim Sadler’s Wells gledališčem. Njeno baletno udejstvovanje se v poznejših letih ni upočasnilo, njena kariera je namreč še vedno izjemno uspešna. Še vedno razproda vse predstave, kot jih je že v 80. letih prejšnjega stoletja. To francosko plesalko si še vedno želijo najbolj cenjene baletne skupine, saj je Silvie zagotovilo za velike zaslužke tistih, ki si jo lahko privoščijo. Kljub temu, da je starejša od svojih sodobnikov, je videti, kot da kljubuje zakonom gravitacije in fizike v svojih predstavah, zaradi česar je najbolje plačana balerina 20. stoletja, zasluži namreč več kot 850 tisoč dolarjev letno.
Nina Ananiašvili
Nina Ananiašvili je gruzijska balerina, trenutno je umetniška direktorica državnega baleta Gruzije. Kot primabalerina je zaslužila okoli 30.000 dolarjev na predstavo. Kot deklica je bila bolehna, zato so jo starši vpisali na tečaj umetnostnega drsanja, da bi se fizično okrepila. Baletne ure je začela obiskovati, da bi izboljšala svoje drsanje, toda sčasoma se je posvetila samo baletu. Študirala je na moskovskemu inštitutu za koreografijo, kjer so opazili njeno nadarjenost in od takrat naprej je njena kariera poletela. Odšla je v ZDA in postala glavna plesalka v Ameriškem baletnem gledališču, pozneje pa še v houstonskem baletu.

View Gallery 8 Photos