Par Luca Bussoletti in Tjaša Vulič državna prvaka samo en dan

Please select a featured image for your post

Državno prvenstvo v kombinaciji, ki se je odvijalo minulo soboto v Račah pri Mariboru, je bilo slika in prilika stanja v Plesni zvezi Slovenije. Z izjemo plesalcev in plesalk, ki so svoje plesno delo opravili na nivoju, je bila organizacija Natalije Banovič  iz plesne šole Samba očitno prezahtevna. Res je bila edina, ki se je javila na razpis za organizacijo, a sodeč po kopici sponzorjev, ki so se oglaševali v biltenu prvenstva, bi si plesalci in plesalke zaslužili zgledno tekmovanje. To, da športne dvorane niso pravi ambient, je že dejstvo samo po sebi, kot tudi to, da so telovadnice največkrat oddane brezplačno ali z minimalno najemnino. Da so redki, ki v državno prvenstvo vložijo več kot dobijo, da so redki, ki jim je želja, da se organizira lepa prireditev, katero obiščejo tudi običajni obiskovalci in ne samo starši in klubski navijači. Takšno je bilo letošnje prvenstvo v latinskoameriških plesih pod kupolo Gospodarskega razstavišča.

A vrnimo se v Rače.  Zatikalo se je pri dolžini in izvedbi glasbe. Predvajana glasba naj bi bila absolutno predolga, čeprav naj bi vseeno bila v skladu s pravilnikom, ki dovoljuje minimalno dolžino glasbe do minute in pol, razen v dunajskem valčku in jiveu, ko je dolžina lahko le minuta. Članski pari po pravilniku najprej plešejo standardne plese in nato latinskoameriške, a v Račah je bilo ravno obratno. Dejstvo, da so bili vsi plesalci že oblečeni in pripravljeni za standardne plese, ni motilo ne organizatorice ne sodnikov. Med člani in nekaterimi poznavalci situacije se je že pred tekmovanjem šušljalo, da je sodniška ekipa že dogovorjena za vrstni red prvih treh, in da mora zmagati par Miha Vodičar in Nadija Bičkova iz PK Fredi, ker sta menda že prijavljena na svetovno prvenstvo, ki se bo odvijalo prihodnjo soboto v Španiji. Miha in Nadija sta v soboto najprej pristala na drugem mestu. Državna prvaka sta postala Luca Bussoletti in Tjaša Vulič iz PŠ Urška, odplesala sta svoj zmagovalni ples, a žal sta slavila zmago samo dober dan po tekmi. V ponedeljek popoldne je Marko Vodnik, športni direktor sekcije za standardne in latinskoameriške plese, poslal drugouvrščenemu in prvouvrščenemu paru pismo, v katerem piše, da je prišlo do pomote. »Na državnem prvenstvu v kombinaciji dne 3. 10. 2009 v Račah je prišlo do napačne razglasitve rezultata v članski konkurenci, ki sem jo našel pri pregledu rezultatov v nedeljo 4. 10. 2009. Zato sem takoj vložil pritožbo na PZS in ustavil objavo rezultata na straneh PZS. Po preverbi vseh sodniških listov in kontroli izračuna sem po funkciji dolžan narediti uradno obvestilo.
1. mesto je osvojil par Miha Vodičar in Nadija Bičkova in 2. mesto Luca Bussoleti in Tjaša Vulič. Vsi ostali rezultati so pravilni.
Žal mi je, da je prišlo do tega in se vsem oškodovanim za to v svojem imenu in imenu PZS iskreno  opravičujem. Napaka se je zgodila zaradi spleta  dveh dejavnikov: 1. sodega števila plesov, ki v računalniškem programu vzame majoreto  kot polovico ocen zaokroženo navzgor, kar je izpadlo 50 % točno 35 in je narobe, kar pa se pri lihem številu plesov ne more zgoditi in 2. človeške nenatančnosti odgovorne osebe na tekmi, ki bi teh 35 ocen (1) moral vzeti kot osnovo za naslednji korak skatinga, to je majoriteta ocen 1. in 2. mest – v dani situaciji, ko vsi želijo rezultate čim prej menim, da se takšna napaka žal tudi lahko zgodi.
Če koga zanimajo podrobnosti skatinga se lahko obrne name. Pravilni rezultati so že na straneh PZS.«
Sobotna kuhinja v sodniški zasedbi  Drago Šulek, Zoran Kljun, Brane Križnar, Andrej Novotny, Daniela Škofic Novak, Marko Tumpej, Meta Zagorc in Niko Basarič je očitno uspela. Tekmovalci sodnikom najbolj zamerijo klubsko lobiranje, neizobraževanje in nepoznavanje aktualnih plesnih trendov. Ni bil slučaj, da je večina plesalcev takoj po zaključku tekmovanja na hitro pobrala šila in kopita ter se izognila vsakršnim komentarjem.

Za poseben zaključek državnega prvenstva pa je poskrbel še Miša Cigoj, trikratni državni in trikratni svetovni prvak v kombinaciji, ki je z novo plesalko Anno Matus pristal šele na tretjem mestu. Takšna uvrstitev je bila za Mišev karakter preveč in se je ob razglasitvi tretjega mesta publiki samo na hitro priklonil in še hitreje odšel s plesišča. Ogorčenje pa je bilo še močnejše, saj je po častnem plesu takrat še državnega prvaka Bussolettija odvihral k sodniški mizi in jim v čustvenem izbruhu dejal, da je bila to njegova zadnja tekma za Slovenijo, njegovo zadnje državno prvenstvo in da upa, da so zadovoljni z odločitvijo in da jih je lahko sram. Vse to se mu je dogajalo prav na njegov sedemindvajseti rojstni dan. Mnenja o Miševem obnašanju so različna, saj si je fant že večkrat privoščil temperamentne reakcije in bil zato kaznovan na mednarodni plesni zvezi. Trener Fredi Novak je mnenja, da bi ga morala že davno kaznovati tudi slovenska plesna zveza, a zdaj je za to že prepozno. Drago Šulek, predsednik  Plesne zveza Slovenije pa je samo skomignil z rameni v smislu kaj hočemo, Miša je temperamenten, mi pa nismo taki, da bi ga kaznovali. Sicer pa je predsednik preveč zavzet z organizacijo svetovnega prvenstva v latinskoameriških plesih, ki bo 7. novembra v Mariboru in z lobiranjem pri mednarodni plesni zveza, kjer je želel vplivati na sodniško zasedbo tega prvenstva. Odgovornega Heinza Spaekerja je želel prepričati, naj iz sodniške ekipe odstranijo plesno trenerko in sodnico Barbaro Nagode Ambrož, ker naj bi ona bila tista, ki bo omogočila osvojitev naslova svetovnih prvakov svojima varovancema Zoranu Plohlu in Tatjani Lahvinovič, ki zaradi vseh razmer v preteklosti sedaj že dve leti plešeta za Hrvaško. Slovenska prvaka Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj prav tako računata na naslov najboljših na svetu. A vsi, ki poznajo Barbaro Nagode Ambrož vedo, da vedno sodi tako, kot vidi plesalce in ples, poleg tega se sodniki žrebajo.
Kaj bo storil par Bussoletti&Vulič, ki so mu pravkar odvzeli naslov državnih prvakov, v tem trenutku še ni jasno. Njuna izjava je bila kratka: «Sploh se mi ne zdi vredno komentirati. Ne vem, zakaj sta bila dva različna ocenjevalna sistema, v soboto en, v nedeljo že drug. V soboto greva v Španijo na svetovno prvenstvo v kombinaciji in to bo tudi najino zadnje med člani v tej kategoriji.»

Miha Vodičar in Nadija Bičkova pa sta nam poslala naslednjo izjavo: «Na to državno prvenstvo sva odšla popolnoma neobremenjena, skoraj nisva čutila, da pleševa državno prvenstvo, saj nisva načrtovala nastopa na svetovnem prvenstvu v tem letu. Sva pa definitivno zelo vesela, da sva prvič, odkar pleševa skupaj, postala najboljša v državi in sva ponosna, da bova Slovenijo zastopala na naslednjem svetovnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov. Sedaj se lahko po svetovnem prvenstvu v latinskoameriških plesih popolnoma posvetiva vsem desetim plesom. »

Tudi to ni jasno, ali bo Miša Cigoj uresničil grožnje in tudi on zaplesal recimo za Moldavijo ali Romunijo, kot je to že nekajkrat omenil. Jasno je edino to, da se situacija v Plesni zvezi Slovenije bliža vrelišču in da Slovenija izgublja svoje najboljše pare.