Opus 1. Izbruh mladostne energije, ki je presegla slovenske meje

… Ana Cvelfar …

Zaključna plesna manifestacija Opus 1, plesno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev, je stekla 13. junija na odru Slovenskega ljudskega gledališča, kjer že od samega začetka vseh 23 let poteka ta državna prireditev in ki je zadnjih sedem let pod vodstvom strokovne sodelavke za ples JSKD RS Nine Meško dobila še širši mednarodni okvir.

… … Maja Maša Šomen in Sanja Spirić …
Na zaključno mednarodno tekmovanje Opus 2015 so bili izbrani mladi plesni ustvarjalci skupine B (rojeni med letoma 1997 in 2001) in skupine C (rojeni med letoma 1991 in 1996), ki so si na letošnjem državnem prvenstvu ob predstavitvi svojih plesnih miniatur ter po odločitvi strokovne žirije prislužili najvišje priznanje: Zlato plaketo. V B-skupini je bilo kar 13 pozlačenih plesnih miniaturk, v C pa sedem zlatih. Nepredvideni dogodki, kot je največkrat bolezen, pa so zaključni program skrajšali za štiri točke, v izbor so prišle še miniature izbranih ustvarjalcev izven naših meja, in to po predhodnem mednarodnem razpisu prijavljenih in posredovanih del. Tričlanska žirija v mednarodni sestavi: Martin Sonderkamp vizualni in plesni umetnik, ki od leta 2008 dela in živi v Berlinu, naša znana koreografinja in plesna pedagoginja Andreja (Rauch) Podrzavnik ter mednarodno priznani plesalec in koreograf Milan Tomášik, Slovak, ki živi ter tudi deluje v Sloveniji, ni imela lahkega dela, še zlasti v plesno in izrazno dozoreli skupini starejših – C.
… Taja Padežnik …
Letošnja tema nosi naslov Podoba-Telo-Gib ter povezuje likovno in vizualno s plesno umetnostjo. Poudarek na likovno tematiko je bil že prisoten v kostumskih oblikah in v plesni prezenci oziroma dovršenosti izvedbe. Mladi ustvarjalci so morali tudi v tekstovni obliki predstaviti izvor in potek svoje ustvarjalne ideje, ki je vodila do njihovega končnega produkta, plesne miniature. Največkrat so se napotili v galerije in svoj ples miselno ter gibalno povezovali z abstrakcijo likovnih umetnosti. In ker je ples v svojem gibalnem izrazu že sam po sebi likovna oblika ali živa prostorska slika – koreografija, je bilo kar zahtevno dve umetniški različici s predznakom abstrakcije umestiti v dorečen koreografski kontekst. In tisti, ki jim je to odlično uspelo, so prejeli nagrado za najboljšo miniaturo v celoti.
… Sara Cvetkpvska …
V skupini B in z denarno nagrado 300 evrov je bila za najboljšo miniaturo imenovana DMBUC Ilija Nikolovski Luj – Skopje, Makedonija: Moving Sound, v avtorski solo izvedbi Sare Cvetovske, ki je stekla pod mentorskim vodstvom Aleksandre Kocovske – Naceve, diplomantke SEAD plesne akademije. Sara je v sodelovanju in ob spremljavi bobnarja v živo zaplesala koreografijo zvoka, kjer se v domišljeno zasnovani plesni kompoziciji združijo čas, občutek, zvok, telo in misel, in to v pravšnji meri plesno-glasbenih presežkov izvedbe plesalke in glasbenika, združenih v povezavah slišnega, vidnega in občutnega, ki sta sočasno prepletala istovetne misli in na trenutke bila eden drugemu spodbuda ter odmev.
… Žigan Kranjčan …
V skupini C je bila zmagovalna miniatura nagrajena z 800 evri, nagrado pa si zasluženo izboril s svojim avtorskim solom Demonstracija plesalec skupine Body Pričers SVŠGL – plesne gimnazije Žigan Krajnčan. Tudi Žigan ni iskal likovnega navdiha po galerijah in razstavah, temveč v sami plesni formi, kot je zapisal: "Ples je sam po sebi vizualna umetnost."  Postavil se je v domišljijski prostor računalniške animacije in zaplesal izvirno gibalno figuraliko, ki je odrski prostor domiselno zapolnila z vizijo animacijskih struktur in še nasmejala. V isti kategoriji sta svojo plesno podobo tudi vizualno umetniško zgradila gosta iz Prage, ustvarjalca in plesalca Simon Kuban in Jaroslava Janeckova, v svoji miniatiru Opus 13, ko sta čisto plesno kompozicijo odlične izvedbe obdala z vizualno dekoracijo, videoobliko in svetlobnimi efekti. Pa kaj ko je zmagovalec lahko le eden. 
… Maja Maša Šomen in Sanja Spirić …
Pojmovanje podobe, telesa, giba in plesa sta likovno ter koreografsko dobro razčlenili plesalki Studia za svobodni ples Ljubljana, Maja Maša Šömen in Sanja Spirić v svojem avtorskem duetu Vztrajnost spomina, mentorstvo Urša Rupnik. Osredotočili sta se na Dalijevo sliko Vztrajnost spomina. Slike ni možno videti na odru, vendar pa njuna koreografija skulpturalnih statičnih oblik in plesnih detajlov dovolj jasno in izvirno ilustrira likovno vizijo skulptur, postavljenih v odrski prostor. Plesalka in članica KUD Radiator Ljubljana Maša Hawlina je skupaj z Niko Vrabič poustvarila svojo plesno solistično izvedbo Sledi. Ustvarjalki se sprašujeta o minljivosti plesa in statike slike, kaj je minljivost in kaj statika v umetnosti, tudi v kakšni obliki lahko grafika oblikuje in deluje na ples, tudi kako pa ples lahko razgiba statiko slike. Nastala pa je plesna kompozicija okroglin, valovitosti in linearne usmerjenosti v sozvočju z grafičnimi krivuljami ter linijami na sliki v ozadju. 
… Ana Cvelfar …
Tudi v B-skupini je izstopalo nekaj jasno opredeljenih koreografij na dano likovno tematiko. Tri so bile že izpostavljene na festivalu 8. Korpus Celje: Zapri oči in poglej, solo ples Vanja Kolanovič, PIM – mentor Dalanda Diallo, pa Cum Compagne me, okvir in solo Zala Gazvoda, PFC – mentor Gordana Stefanovič Erjavec, in še Gogina gojenka Ana Cvelfar v svojem plesu tišine: A kaj, če biti jaz ni dovolj. Tematsko dozorelo sta likovno podobo komponirala s plesom in z glasbeno spremljavo v živo na odru Zala Erznožnik Podreka in Andraž Erznožnik Podreka v duetu plesa in zvokov električne kitare: Puščava nokavtacije, Qulenium – mentor Saša Lončar. Koreografija se začne tam, kjer se zaključi ogled slike in vzvalovi podoživljanje vtisov, ko ona v rdeči obleki golega hrbta prične svoj ples na stolu kot oživeli torzo in ga ob glasbeniku razvija ter zaključi do umirjanja razburkanega miselnega  vala. 
… Liu Zakrajšek …
Nagrado za najboljšo idejo v skupini B in v vrednosti 150 evrov si je prislužila Taja Padežnik za svoj avtorski solo Črni Kvadrat, iz GŠ Radeče pod mentorstvom Špele Medved. Svoja zanimiva razmišljanja o črni sliki na črni podlagi – Črni kvadrat na črni podlagi slikarja Kasimirja Malevicha je dobro kompozicijsko zasnovala na obodu štirih strani pravokotnika, potem pa še domiselno poniknila pod črno raztegljivo pletenino, ko so misli in telo lahko nevidno štrleli v višino in razgibavali raztegljivo vsebino. Nagrada za najboljšo plesno izvedbo je pripadla plesalki Studia za svobodni ples Liu Zakrajšek za njen avtorski soloples Razgradnja 1, mentorstvo Urša Rupnik, ki je žirijo in gledišče osvojila s svojo plesno dovršenostjo in prezenco.
… Enya Belak …
Za najboljšo idejo v C-skupini je nagrajen avtorski soloples XY Linija Z Enye Belak, ki je prejela tudi nagrado 400 evrov. Avtorica je svoje likovne in vizualne ideje inovativno povezala v šopek razmišljanj o gibalnih sferah ter  poustvarila nenavadno gibalno odrsko zaznavo.
… Sanni Kriikku …
Nagrado 400 evrov za najboljšo plesno izvedbo v skupini C pa je zaslužila izvrstna plesalka iz Helsinkov Sanni Kriikku za svoj avtorski solo ples Mosaic, kjer je v mozaiku presežkov plesnega slovarja, od klasičnih baletnih nians do najatraktivnejših sodobnih in pouličnih oblik, izpisovala svojo ekspresijo doživetij ob soočanju s konceptom umetniškega mozaika, prav posebej pa se osredotočila na delo katalonskega arhitekta Antonia Gaudia. Generacijska komisija je bon za delavnico v vrednosti 50 evrov dodelila plesni miniaturi B-skupine: A kaj, če biti jaz ni dovolj, avtorski soloples Ana Cfelfar, in v C-skupini avtorskemu duetu Vztrajnost spomina, plesalk Maje Maše Šömen in Sanje Spirić.
… Žigan Kranjčan …
Nagrade so kar sledile in so zažarele oči nasmejanih obrazov nagrajencev, ko so po njih prihajali ob razglasitvi v prostorih Plesnega Foruma Celje. Za realizacijo novega projekta v produkciji JSKD in Plesnega studia Intakt po izbiri Nataše Tovirac in Maje Kalafatić je bil nagrajen Žigan Krajnčan, ki bo svoje delo lahko premierno predstavil na OPUS-u 2016. Nagrado plesne akademija SEAD za enotedensko izobraževanje na intenzivni plesni delavnici MoveMentors Summer je dobil talentiran mladi hrvaški plesalec B-skupine Jakov Gugić, Plesna radioniae Ilijane Lončar – Požega, za svojo plesno gibkost v avtorskem solu In search for inspiration, mentorstvo I. Lončar .
… Jan Rozman …
Posebno priznanje sta prejela dva dolgoletna ustvarjalca, tudi večkratna nagrajenca za svoja avtorska dela na OPUS 1, ki se hkrati tudi poslavljata od tega tekmovanja mladih ustvarjalcev zavoljo nastopajoče prekoračitve postavljene starostne meje po pravilniku: Jan Rozman in Veronika Valdés, ki sta tudi tokrat predstavila lastne avtorske presežke, v spomin pa dobila lično oblikovan plakat s fotografijami izbranih preteklih in nagrajenih miniatur. Jan Rozman se je v svoji značilni humorno obarvani drži preizkušal v vlogi živega kipa ob nastopajočih prostorskih, fizičnih in časovnih transformacijah v avtorski miniaturi Moment  Monument – KD Qulenium Kranj, ob njem, tako kot teče čas, pa še druga podoba življenja, živahna Priča: Živka Jovanović Arhar (babica Saše Lončar).
… Tajda Podobnik in Veronika Valdes … (Foto: Tomaž Černej)
V produkciji KUD Radiator Ljubljana sta se v fenomen kiča avtorsko poglabljali ter ustvarili avtorski duet Kitsch Tajda Podobnik in Veronika Valdés. Za zabavno obarvano miniaturo sta našli inspiracijo v umetniškem obdobju pop arta, ki sta ga najbolj zapredli v kostumsko formo, domiselno pa nadgradili in zasnovali kot umetniški koncept. Tudi koreograf in režiser Matjaž Farič je k nagradam dodal še svoje vabilo izbranih ustvarjalcev in njihovih miniatur za predstavitev na 9. mednarodnem festivalu Front@ v Murski Soboti, ki se bo letos zgodil v začetku septembra, in te so: Moving Saund, Sledi, Moment Monument, Demonstracija, Kitsch in Opus 13.
… Georgia Kapodistria …
Povsem na koncu, ko je tema že zdavnaj zavladala, pa je svoje avtorsko delo, nagrajenka OPUS-a 2014 za produkcijo novega projekta, predstavila Georgija Kapodistria, ki izhaja iz Cipra, deluje pa na Danskem. Zaplesala je lok akire – prvobitne energije, ki se razvija od zaznave reptilov do naših opic, začne pa neznano kje v vesoljni plazmi, svojo plesno ter idejno avtorsko inovacijo je naslovila: # 41-Okultna manifestacija istega telesa in ponudila enkratno umetniško ter plesno doživetje, zapredeno v abstrakcijo misli in gibalne domišljije.
OPUS 1, plesna miniatura, to tekmovanje mladih ustvarjalcev je preseglo slovenske meje in se v izbruhu mladostne ustvarjalne energije vse bolj širi na vse konce našega kontinenta. Predstava je stekla pod umetniškim vodstvom Nine Meško, v sestavi tričlanskega organizacijskega odbora: Nina Meško, Tomaž Černe in Franci Cotman, vizualna podoba je delo Ajde Tomazin, domiselno in humorno zasoljeno je program povezoval ter nagrajencem koval rime Daniel Petković.
                   

View Gallery 14 Photos