Oder ljubljanske Opere nadomestil nič kaj prijetne telovadnice

Saša Tušar in njena Harfa …

Ob koncu mrzlih marčevskih in kar še belih zimskih dni je na odru SNG Opere in baleta Ljubljana zažarel sij plesnega optimizma ter mladostne estetike, ki je kot pomladni veter svežine dodobra ogrel in navdušil prisotne obiskovalce.

Fiona Johnson Kocijančič je na predstavo povabila tudi predsednika države Boruta Pahorja, ki je bil…
Predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije Fiona Johnson Kocijančič je bila idejni vodja projekta in tisto gonilno kolo, ki je speljala ta lepi večer mladostnega poleta in tako predstavila plesalce, ki zastopajo našo državo na mednarodnih tekmovanjih in posegajo po najvišjih tekmovalnih odličjih v malih in velikih grupacijah, v mladinskih in članskih kategorijah ter kot izvrstni plesni solisti ali pa skladni dueti na letošnjih evropskih prvenstvih v show danceu (Pecs na  Madžarska), v stepu (Rimini, Italija), na svetovnih prvenstvih v modernu in jazzu ( Frankfurt, Nemčija), v show danceu in v stepu (Riesa, Nemčija) ter v orientu (Liberec, Češka).
…navdušen nad videnim…
Ko pa se vsi nagrajenci in koreografije seštejejo in pretvorijo v medalje, je skupek 23 medalj, od tega 11 zlatih, 5 srebrnih in 7 bronastih odličij. Največ svetlečih odličji so s seboj v Ljubljano odnesli člani Društva Kazina, in to mističnih 12, od teh pa se je duhovnih sedem lesketalo za osvojena prva mesta in vse v široki paleti koreografske domišljije Mitje Popovskega, ki vsakemu svojemu plesalcu/-ki in skupinam piše prav "njim na kožo" plesno pesnitev mojstrsko vpeto v tekmovalna programska pravila. 
Ples, ki presega tistih nekaj minut dovršene izvedbe tekmovalnega programa v koreografskem skladju povezovanja estetskih linij in se povzpne še v sfere umetniškega izliva, pa sta uprizorili Petra Zupančič v svoji koreografiji Pretty Face in Staša Tušar ob instrumentu harfa v koreografiji Harfa Mimi Marčac Mirčeta, ter pričakovano tudi obe osvojili prvo mesto v svojih kategorijah svetovnega prvenstva. V simpatični  klovnovsko obarvani koreografiji Such A Funny Way Mitje Popovskega pa je zablestel plesalec Matic Bizjak in se predstavil ne le kot izvrsten plesalec, ampak tudi kot mag odrske prezence.
… Klara Lainšček…
Posebnost koreografije Pomba Branca sta ustoličila izvrstna Sabina Pajmon in Matic Bizjak. Klara Lainšček je letela po prostoru v zaplesanem solu Phenomenal Woman, v slikoviti solistični izvedbi je poglede pritegnila Arnika Matko Juvančič v izvedbi  Heart Beat, in v svoji ženski mehkobi je bila opazna tudi Barbara Krašovec s točko Is You Is Or You Ainn´t My Baby; seveda vse štiri v koreografiji Mitje Popovskega. Nič manj niso osvajale posebnosti skupinskih koreografij pod taktirko Popovskega, izvedene v izostrenem skupinskem skladju, ko vsaka na svoj način predstavlja določeno stanje ali potencira posamično plesno obliko, kot so The Force, Novice ali koreografska ostrina Swiss Knife in množična likovna oblika Another Brick.
Mimi Marčac Mirčeta in MItja Popovski v družbi Boruta Pahorja.
Iz PD Kazina prihaja tudi plesni duet Tina Turk in Matej Voušek, ki je elegantno odplesal koreografski spev Mirjam Podobnik: Dan, Ko Se Spoznava. In kako blagodejno zazveni v slovenskih ušesih slovenski naslov! Verjamem, da so tekmovalni naslovi največkrat in najlažje poimenovani po glasbenih kompozicijah, nekako tudi po vzoru klasičnih baletnih del, vendar v času, ko plesna umetnost udarno zavzema vidno mesto v mednarodni kulturi, pa ti pridodajo koreografski stvaritvi tudi svoj pečat. In ples je umetnost, pa čeprav tekmovalna, saj tudi glasbeniki tekmujejo in slikarji se udeležujejo raznih natečajev, kar je tudi oblika tekmovanja; navsezadnje brez urjenja in trdnega dela se težko kaj doseže, še manj pa zrelo umetniško nadgrajuje.
… N’taka v izvedbi PK Lukec Krško …
Tako kot se pričakuje, je ples step tisti, ki v prostor vnaša razigranost in veselje do ritma ter plesanja, to veselje v zabavnih kombinacijah in  odličnosti izvedbe so predstavili tudi člani PK Lukec iz Krškega v koreografiji ritma življenja Sebastjana Vodlana – N´taka in izvedba Sebastjana Vodlana, Luke Vodlana, Teje Volčanjk, Brine Lukež. Sara Jurkas Omerzo je radoživo zaplesala Valček, medtem ko sta  v koreografiji Besame Mucho Jadrana Živkoviča živahnost step korakov še nadgradila sebastjan in Luka Vodlan.
This Soul Of Cairo je naslov koreografije Simone Minisini, pri nas močno popularnega orientalskega plesa, ki je v izvedbi Nastje Črnigoj , Aneje Črnigoj, Teje Žižmond in Neže Vodopivec za PC Tepsihora iz Šempetra pri Novi Gorici osvojila 3. mesto na svetovnem prvenstvu.
Mini Marčec Mirčeta iz PŠ Urška je za plesni duet Staša in Ingrid Tušar postavila lepo likovno kompozicijo Tehtnica Čustev. Njen stanovski kolega Blaž Godec pa je postavil belo-črno skupinsko variacijo in predvsem prostorsko živahno plesno kompozicijo (malte ne usodno)  Pandorina Skrinjica.
…Tehtnica čustev v izvedbi Staše in Ingrid Tušar …
Skoraj ta pravo coctail party, z velikim coctail kozarcem in plesno poslastico v njem pa je malo show formacijo PŠ Bolero koreografsko razigral Matevž Česen  v odlični in prikupni skupinski kompoziciji Coctail. Njegov ustvarjalni  duh je še enkrat osvajal obiskovalce z veliko show formacijo 400 Metrov Mešano in zavel topli pridih želja po olimpijskih odličjih, s tako domišljijsko tkano plesno svežino in izvedbo pa si je skupina v preteklem letu 2012 izborila 1. mesto na evropskem show danceu.
Oder SNG Opere in baleta Ljubljana je bil idealen gostitelj za ta prijeten komorni večer naših mladih in izvrstnih plesalcev modernih plesnih  disciplin. Občasno je plesni tok zaustavil topel ženski glas, ki je spregovoril o ljubezni do plesa, o Plesu v meni. Njena razmišljanja so presenetljivo zrela, vznemirljiva in se dotaknejo. In tako kot je predstava skladno tekoče tekla, kot bi jo vodila umirjena režijska roka, se je nepričakovano in v pravem trenutku na oder pripeljala mlada ženska v invalidskem vozičku. S tistim istim toplim glasom je poglabljala svojo življenjsko zgodbo in spregovorila o usodi, ki ji je podarila novo življenje. Misli in besede Nine Wabra Jakič, še pred kakim letom radijske napovedovalke, ki je skusila prag smrti in v trenutku nesreče morala opustiti preteklo ter začeti znova, so izžarevale optimizem in srčno radost do življenja, in so bile več kot na pravem mestu in ob pravem času; zaključila pa je filozofsko, ob tem pa izrekla veliko resnico: da ni ovir, ki jih ne bi bilo mogoče premagati, tudi da ne gre za kolajne, ampak gre za zmage … nad seboj.
… Nina Wabra Jakič. (Foto: Nikola Janušič)…
Vsem tistim, ki veliko uživajo v plesu in se trudijo z zahtevnimi treningi, pa mogoče jim ne uspe doseči tistega naj vrha, pa je položila na srce  in želela vtisniti misel zavedanja, da je naj pravi izziv premagovati lastno telo. Že stari Grki so zapisali zgodovinske besede: "Zdrav duh v zdravem telesu!" Ko odpiraš svoje telo, odpiraš tudi svoja miselna obzorja, in ko jasniš lastna obzorja, jasniš – lajšaš – odpiraš tudi svojo telesno strukturo – vzgibe, kajti tako kot učijo Kitajci, je vsaka točka na našem telesu povezana z vsemi drugimi točkami in fizično telo se spreminja, oblikuje, čuti, ima spomin tako kot tudi vse to vsebuje tudi miselno telo ali drugače rečeno – vse je v naši glavi in vse je v nas samih. Le koliko psihične trdnosti, fizične moči, volje, želje in kanček sreče mora imeti vsak tekmovalec, da zdrži vse napore in gladko zmaga!
Eno tekmovalno leto je zaključeno ne glede na doseganje novih zmag, in verjamem, da bodo ravno tako razkošne, si vsi obiskovalci želimo in pričakujemo še en tako lepo oblikovan plesni večer na odru SNG Opere in baleta Ljubljana.

View Gallery 8 Photos