Neobičajen defile, težka glasba in odlična organizacija

Od letošnjega državnega prvenstva v latinskoameriških plesih se je že od objave, kdo ga bo organiziral, veliko pričakovalo. Vse plesne oči so bile uprte v Plesni klub Jasmin ter glavno organizatorko in predsednico kluba Karmen Arko, ki je skoraj v popolnosti upravičila pričakovanja.

Karmen Arko se upravičeno smeji. Dobro je “porihtala” državno prvenstvo.
Skoraj zato, ker seveda na nekatere stvari okoli prvenstva ne more vplivati. Že pred državnim se je seveda omenjala sodniška ekipa z Natašo Ambrož na čelu in v sestavi Alenka Bohak, Verena Šulek, Šana Vodnik, dr. Meta Zagorc, Franjo Kozar, Andrej Novotny in Blaž Pocajt, ki je krojila usodo 63 plesnim parom iz trinajstih plesnih klubov.
Ženski sodniški del Verena Šulek, Alenka Bohak, Šana Vodnik in Meta Zagorc.
Očitki so po eni strani prihajali seveda s strani staršev, da ima plesni klub Urška kar dva sodnika (Pocajta in Ambroževo), ki sta tudi trenerja, da bo Alenka Bohak sodila v prid svojim varovancem iz Pingija. Še največji očitek, in bi kar zapisala, precej nespoštljiv do staroste slovenskega tekmovalnega plesa, pa sem slišala glede Franje Kozarja.
Nobeden ni bil po volji. Blaž Pocajt zavoljo trenerstva v Urški, Franjo Kozar zaradi svojih let.
Nekateri so mnenja, da je preprosto prestar za sojenje na državnem prvenstvu. "Veste ta tendenca, če ste stari, se odstranite, ker niste na tekočem …, ti ljubi ljudje so pozabili, da sem jaz 60 let v tej branži in da imam na stotine mednarodnih tekmovanj, da vem, kaj se zunaj dogaja in redno sodim dva do tri velika mednarodna tekmovanja. Torej sem na tekočem," je bil odločen Franjo in tudi edini od sodnikov, ki si je upal pokomentirati prvenstvo. "Organizacija je bila v redu, mogoče edino so malo motili reflektorji in bi v bodoče to odsvetoval. Veseli me, da je več parov, posebej med mladinci in starejšimi mladinci. Glede vrstnega reda pa nimam kaj pripomniti. Navdušil me je nov partner od Naje Dolenc in pričakujem, da bo to dober par."
Defile kot na svetovnih prvenstvih ni bil po godu …
Karmen se je res maksimalno potrudila in ni ji bilo lahko, saj je bila pod drobnogledom staršev, plesalcev, trenerjev in predvsem funkcionarjev Plesne zveze Slovenije. Je namreč članica Izvršnega odbora sekcije za standardne in latinskoameriške plese ter hkrati članica Iniciativnega odbora za spremembe na Plesni zvezi. Pa še državno prvenstvo je organizirala prvič. "Bilo je izzivalno, želeli smo narediti resnično dobro promocijo našega tekmovalnega plesa. Imeli smo tudi velik odziv sponzorjev. Državno prvenstvo nam bo prineslo zadovoljstvo, da pokažemo, da se lahko naredi dobra prireditev, tudi to, da si plesalci zaslužijo dobre prireditve, ker vlagajo v svoj šport ogromno truda. Želimo pa tudi približati ples našemu kraju. Spremembe na Plesni zvezi se dogajajo. Z mojimi kolegi iz iniciativnega odbora smo prepričani, da se z malimi koraki da narediti veliko in smo že zadovoljni s tem, kar nam je uspelo do sedaj pripraviti."
… Frediju Novaku in njegovega plesnega para Kotnik&Kotnik ni bilo na svečanem mimohodu.
Prva dama kočevskega plesa je poskrbela za res odlične darilne vrečke, ki so jih prejeli plesalci, a poskrbela je tudi za godrnjanje in bojkotiranje mimohoda plesalcev s strani trenerja Fredija Novaka. Defile plesalcev je bil res neobičajen za slovenska državna prvenstva, Karmen pa je želela, da se ga izpelje po zgledu svetovnih prvenstev, in sicer s panoji, na katerih so napisana imena klubov, ki jim sledi predsednik kluba in nato sodelujoči plesalci. Fredi se je nad idejo razhudil že pred prvenstvom in napisal ogorčeno pismo na Plesno zvezo, a ta je idejo podprla z izjemo, da so manjkali predsedniki klubov. Mimohod je uspel, a brez Fredijevega para Savin in Zala Kotnik, ki se nista uvrstila v članski finale kljub temu, da je Fredi zatrdil, da bosta na defileju sodelovala. Frediju Novaku sem seveda poslala vprašanja, kakšne pomisleke je imel zavoljo mimohoda in zakaj ga je njegov par bojkotiral, a odgovora do zaključka članka še nisem prejela.
Župan Kočevja v plesnem elementu. Bravo za inventivnost in pogum. (Foto: Ksenija Ostrelič)
Seveda to ni pokvarilo vzdušja v dvorani, ki je bilo v polfinalu zavoljo precej težke glasbe malo zadržano, a v finalnem delu se je publika razvnela. Navdušil je tudi župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, ki je dejal, da bo namesto govora kar zaplesal. In to je tudi storil. Z ženo Brigito sta navdušila vse prisotne v dvorani in vidi se, da pridno obiskujeta plesne tečaje v Jasminu.
Prvenstvo je imelo tudi politično težo, saj je ob parketu navijal domačin in sedanji predsednik državnega zbora Janko Veber, ki je posebej za prvenstvo prekinil oddih na Golteh.
Predsednik državnega zbora Janko Veber je nagovoril plesalce nam pa priznal, da tudi rad pleše, najraje fokstrot.
Publike je bilo ravno prav, da je spodbujanje parov bilo na odličnem nivoju. Vsi pa smo si bili edini, da so pari poskrbeli za ponovno prelepe obleke. Tokrat tudi fantje niso nič zaostajali za dekleti. Ne vem, če pretiravam, ampak skoraj polovica plesalk je imela nove obleke, le nekatere so ponovile stajling z državnega v kombinaciji. Prevladovali sta rdeča in črna barva v vseh možnih kombinacijah. Tudi tigrasti vzorec je večno prisoten. Nekatera dekleta so dodelala stajling prav do čevljev, na katere so nalepila še kakšno bleščico ali kos tkanine. Med najbolj delavnimi oblikovalkami plesnih oblek je bila zagotovo Nataša Ambrož, ki ima menda v zadnjem tednu ravno zaradi oblek pomanjkanje spanca. A obleke izpod njenih rok ob pomoči mame Tatjane Lahvinovič Galčun, Tamare, se bleščijo v vsem svojem sijaju. Valerija Musina, Ana Mesec, Martina Plohl, Nika Štefanič so bile šik. Tudi Saša Pust je ostala zvesta svojemu prepoznavnemu stilu, nanj prisega mladinka Ana Ekart. Matevž Ogorelec je tokrat izpustil prepoznavno pero pri Neži Škofljanec. Larisa Bičkova pa je skreirala rdečo obleko Naji Dolenc in seveda hčerki Nadiji, zlato turkizno kombinacijo.
Državna prvaka Miha in Nadija v plesnem elementu in atraktivnih oblekah.
Obleka tudi naredi plesalko oziroma plesalca, a na parketu seveda šteje ples. Dobili smo osem državnih prvakov. Med najmlajšimi pionirji je presenetljivo zmagal par iz Plesne zvezde Enej Eržen in Tara Por, ki je na plesišču prepričal sodnike in publiko. Sta varovanca Katarine Venturini in Mateja Krajcerja iz projektnega gnezda, ki spodbuja mlade plesalce. "Nismo se hoteli prijaviti na državno prvenstvo, ker se nam je zdelo, da še nismo dovolj pripravljeni. Na prigovarjanje Karmen pa smo se vendar odločili in tako zamešali štrene v tej kategoriji," je povedala Katarina Venturini.
Enej Eržen in Tara Por v rdeči obleki sta postala državna prvaka. Levo pa tretjeuvrščena Leon Štukelj in Lucija Vrbinc.
Aktualna prvaka v standardu Žan Ravnikar in Veronika Kajin iz Urške sta se veselila naslova tudi v latinu pa med pionirji. "Vesela sva. Pravzaprav nimava besed," sta bila kratka.
Žan Ravnikar in Veronika Kajin sta državna prvaka tudi v latinu.
Tudi njuna klubska kolega Jan Hafner in Pina Eržen, ki imata osvojen naslov državnega prvaka v standardu in sta zmagala med mlajšimi mladinci, sta bila kratka: "Zelo sem presenečena, ni boljšega občutka. Nisva naredila tudi nobene napake."
Jan Hafner in Pina Eržen sta zmagala med mlajšimi mladinci.
Med mladinci kolekcijo državnih naslovov dopolnjujeta Ivan Jarnec in Ana Ekart iz mariborskega Pingija, ki sta priznala, da sta trenirala štiri do pet ur na dan. Nekaj na Hrvaškem, od koder prihaja Ivan, nekaj pa v domačem Pingiju.
Ivan Jarnec in Ana Ekart sta trenirala za osvojitev naslova državnih prvakov.
Med starejšimi mladinci je bila največja borba in napetost je naraščala celo popoldne. Mesta od ena do štiri so bila praktično za štiri glavne pare v tej skupini enakovredna. Naja Dolenc, ki se je na plesišču prvič pokazala z novim soplesalcem Volodimirjem Nieliensonom, je zasedla četrto mesto in ni bila razočarana. " Mislim, da sva dobro odplesala za tako kratek čas, kolikor sva skupaj, nisva razočarana, bo potrebno še veliko dela," je komentirala nastop Naja.
Naja Dolenc in Volodimir Nielienson sta bila zadovoljna z nastopom.
Žiga Tantegel in Nuša Črnko sta plesala za tretje mesto. Boj pa se je vil med klubskima paroma Juretom Bergantom in Ano Mesec ter Miho Žerjavom in Valerijo Musino. Usodni ples je bil jive in zmagala sta Miha in Valerija: "Zelo sva se trudila za to zmago in je bila, kar pričakovana," sta povedala.
Med starejšimim mladinci je bilo vroče, zmaga pa je pripadla Valeriji Musini in Mihi Žerjavu.
V članski kategoriji se je med novo partnerstvo zapisal Tim Treven, ki z Niko Štefanič odpira nov plesni list, in četrto mesto se jima je kar zdelo malo prenizka uvrstitev: "Mogoče sva pričakovala mesto višje, ampak sodniki so tako odločili. Mislim, da sem v Timu našla svojo sorodno dušo. Nika me bo naučila malo več potrpežljivosti. Ima lepe in dobre vrline," sta za naš portal komentirala Nika in Tim ter dodala, da mogoče zaplešeta tudi standard.
Tim Treven in Nika Štefanič sta pričakovala mesto višje.
Seveda nista mogla premagati brata in sestre Pritekelj. Matej in Anja sta zasedla tretje mesto. Njunega trenerja za standardne plese Fredija Novaka pa, kot že napisano, na tekmi ni bilo.
Matej in Anja Pritekelj sta s pomočjo trenerja Mateja Krajcerja pristala na tretjem mestu. (foto: Miran Pritekelj)
Kristijan Burazer in Martina Plohl sta mogoče računala tudi na osvojitev naslova državnega prvaka, a Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta trenutno nepremagljiva. "Nisva opravila domače naloge in nisva seštela, koliko naslovov državnih prvakov imava skupaj, veva pa, da je tole drugo v letošnjem letu in ciljava še na tretjega. To je bil cilj tudi že lani, ampak sva uspela osvojiti samo dva in upava, da nama bo uspelo letos zmagati vsa tri državna prvenstva. Zadovoljna sva," je Miha komentiral moje ponovno vprašanje o osvojenih titulah v skupnih osmih letih plesanja.
Nadija in Miha sta letos osvojila že dva naslova državnih prvakov. Junija pade še tretji.
"Nisva še plesala pod okriljem organizatorja PK Jasmin, slišal sem pa veliko o njih in sva pričakovala, da bo "fajn", in tako je tudi bilo. Vse čestitke organizatorju." Sta tudi pokomentirala novonastali par Dolenc&Nielienson, saj je bila prav Nadija tista, ki je v rodni Ukrajini našla Volodjo. "Glede na to, da smo vse sestavili pred tednom dni in imeli samo šest dni treninga, napornega treninga, se mi zdi, da sta opravila več kot odlično. Sem zelo zadovoljna in mislim, da je to par, ki bo zelo visoko prišel in mogoče nekje v bodoče tudi postal najina zamenjava."
Zakonca Orehek si želita konkurenco.
Plesišče sta sedaj že tradicionalno zasedla tudi dva para, ki nimata konkurence. Zakonca Marko in Natja Orehek iz Mikija sta brez številke na hrbtu plesala med seniorji. "Lepše bi bilo, če bi bilo več parov na plesišču, ampak midva nimava kaj narediti."
Miša Cigoj in Nika Bagon sta nastopila v črni opravi.
Med profesionalnimi plesalci pa Miša Cigoj in Nika Bagon iz PK Urška Ajdovščina. Miša je pred kratkim postal tudi očka, in ker je bilo državno prvenstvo prav na osmi marec praznik žensk, se je zahvalil trem najpomembnejšim ženskam v svojem življenju. "Hvala moji mami Dori, moji ženi Svetlani in soplesalki Niki, s katero sedaj pleševa skupaj že tri leta." Nika je tudi prepričana, da se je Miša spremenil od trenutka, ko sta začela plesati skupaj. Plesalci se bodo ponovno zbrali na državnem prvenstvu v desetih plesih, in sicer ne tako kot smo navajeni – v jeseni, pač pa že junija v okviru državnih prvenstev modernih tekmovalnih plesov v Novi Gorici. Eden od razlogov je tudi majhno število kombinatorskih parov, drugi pa dejstvo, da v Novi Gorici letos poteka leto posvečeno plesu in je dvorana praktično na voljo brezplačno. Tako bodo za njih navijali tudi hiphoperji, breakerji, orientalke, šoverji, jazzerji, electric boogerji.
Vse rezultate z državnega prvenstva v latinu si lahko ogledate na spletni povezavi http://goo.gl/9n9VCW.
Reportažo s prvenstva pa v torek, 25. marca, na TV3 Medias. Foto: Marko Mesec fotogalerija na www.fotomesec.com
P.S. Spoštovani komentatorji! Pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

View Gallery 20 Photos