Ne zamudite kitajske plesne zvezde!

Mešanje tradicije s sodobnim – Shen Wei Dance Arts.

Biografija trenutno ene najbolj vročih koreografskih zvezd Kitajca Shen Weia je od njegovega rojstva dalje prepolna. Za ljudi rojene v opičjem letu, Shen Weievo je bilo leto 1968, je menda značilno, da so bistri, se z lahkoto učijo, so topli, naravni, delavni, spontani, družabni in vedno priljubljeni. Večino naštetega zagotovo velja tudi za tega kitajskega umetnika, ki se je kot sin umetnikov kitajske opere že pri devetih letih lotil študija te zvrsti. Pri šestnajstih pa je že pel v Xiang operni hiši. Leta 1991 je ustanovil The Guangdong Modern Dance Company, prvo skupino sodobnega plesa na Kitajskem. Bil je plesalec in koreograf. Kot prejemnik štipendije za Nikolais/Louis dance Lab pa se je preselil v New York in od takrat dalje gre njegova kariera samo navzgor.

Dvainštiridesetletni kitajski umetnik Shen Wei prisega na mehkobo gibanja …
Svojo skupino Shen Wei Dance Arst je ustanovil julija leta 2000, ustvaril je precej celovečernih koreografij in prepotoval že skoraj vse pomembne odre sveta. Koreografiral je odprtje olimpijskih iger v Pekingu leta 2008, kar naj bi pomenilo vrhunec v karieri vsakega koreografa. Shen Wei se seveda na tej točki ni ustavil. Na poti svoje kariere je pobral kar zavidljivo število nagrad in priznanj, pa ne samo plesnih. Lani ga je na primer gospodarski forum imenoval za mladega globalnega vodjo. Shen Wei je koreograf, režiser, plesalec, slikar, oblikovalec kostumov in vizažist vseh svojih predstav. Njegova plesna estetika je nekaj posebnega. "Moj gib prihaja od znotraj, je naraven in želim, da se tako gibljejo tudi moji plesalci. Včasih se vam bo zdelo, da ne slišijo glasbe, da celo plešejo izven ritma, ampak zagotavljam vam, da je to tako naravno," je dejal Shen Wei v enem od intervjujev.
… v Ljubljani bomo videli Skico in …
Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bomo v torek, 9. marca, priča dvema predstavama, ki sta vsaka zase posebni in med seboj popolnoma drugačni. Skica je tista, ki nas bo odpeljala v krožno gibanje, z Zgibanjem pa nas bo odpeljal v svojo domovino, na Kitajsko. Predstava je nekakšen "nujno videti", če želimo biti na tekočem z mednarodnim sodobno plesnim dogajanjem. 
… Zgibanje, s katerim nas bo spomnil na kulturo svoje domovine Kitajske.
View Gallery 4 Photos