Monika Veselčič. Odprta vrata za čisto vsakega, ki si želi biti del plesne zgodbe DaRebels Show

Monika Veselčič je del nizozemske plesne skupine DaRebels.

Draga Monika, vesela sem bila, ko si se oglasila, in zdaj po petih letih, ko si nazadnje gostovala na Paradinem portalu in oddaji, nam povej, kam te je pot odnesla?
Pozdravljena, Barbara in kar pogrešana Parada plesa. Hvala za ponovno vzpostavljen kontakt. Pred slabimi štirimi leti sem se preselila v Amsterdam, kjer sem se ustalila in našla svoj kotiček za ples in ustvarjanje. Amsterdam je ogromen ocean možnosti in lahko izbiraš med raznolikimi plesnimi potmi, zato sem se sprva malce iskala, nato pa našla skupino DaRebels, s katero poučujemo po Evropi in  ustvarjamo projekte.

S kakšnim namenom prihajaš v Slovenijo? Kaj in kje počneš, kar počneš?
Skupaj z Niko Bolčič sva del nizozemske ekipe koreografov, s katero znova prihajamo v Slovenijo odpret veliko platformo za plesalce v obliki plesnega projekta DaRebels Show. Ustanovitelj projekta, tako kot skupine DaRebels, je dolgoletni nizozemski koreograf, poznan pod imenom Mrrebels. Njegova ideologija je trenirati plesalce na različnih stopnjah in stilih ter jim podati znanje, ki ga lahko uporabijo pri spoznavanju sebe v plesnem svetu. Ker sva z Niko kot Slovenki prinesli veliko navdiha in pozitivne mentalitete v skupino, nas je pot ponesla najprej v Slovenijo. To je tudi velika priložnost za slovenske plesalce, saj dobijo možnost kolaboracije s plesalci in koreografi iz tujine. S tem projektom pa tudi  nama z Niko uspe večkrat obiskati rojstno državo.
Kako se je vse začelo in kaj je namen projekta?
Začelo se je s skupnimi delavnicami po Evropi, vključno s Slovenijo. Kmalu po tem se je Mrrebelsu porodila zamisel za plesno predstavo, saj si je želel narediti večji vtis, kar bi plesalcem lahko pomagalo pridobiti novo znanje, možnost večje prepoznavnosti, širšo perspektivo o plesu in kakovostnemu načinu treniranja. Namen projekta je odpreti platformo za plesalce, kjer se lahko izobražujejo v različnih stilih in pogledajo globlje v ples in ne samo korake. Projekt je namenjen predvsem tistim, ki si želijo bolje spoznati samega sebe kot plesalca in hrepenijo po svobodnem izražanju/ustvarjanju, saj je končni rezultat oblikovati plesno predstavo in jo predstaviti v gledališču.
Ali je to prvi projekt, ki ga boste izvedli v Sloveniji?
Ne. Projekt smo že izvedli pred nekaj meseci in v njem je sodelovalo več kot 60 slovenskih plesalcev različnih plesnih stilov in iz različnih plesnih šol. Glede na to, da je projekt presegel naša pričakovanja in nas rezultat napolnil s ponovno motivacijo, smo se odločili znova priti in zajeti še tiste plesalce, ki niso imeli možnosti biti del prvega projekta. Ta projekt je gotovo prvotno namenjen individualnemu razvoju plesalca, saj mu poda veliko znanja in pusti ogromno zagona za nadaljnje ustvarjanje ali poučevanje.
Kaj lahko plesalci pričakujejo od skupine koreografov, ki pridejo v Sloveniji izvest projekt z vama?
Ne glede na to, da je skupina sestavljena iz koreografov popolnoma različnih stilov, se med seboj dopolnjujejo. Pričakujejo lahko stile od moderna/contemporaryja, hip-hopa, poppinga, floor worka in vse do tradicionalnih afriških plesov. Zato se lahko vsak plesalec v tem projektu najde in se preizkusi v različnih stilih.

Zakaj je ta projekt drugačen od preostalih?
Prvič drugačen je zato, ker mi ne pridemo predstavit sebe kot skupine, ampak želimo predstaviti in izpostaviti plesalce v državi, ki jo obiščemo. Drugič naš način dela je drugačen. Mrrebelsovo delo seže globlje kot povprečno, saj po dolgoletnih izkušnjah oblikovanja in poučevanja plesalcev različnih strok zna prepoznati in kolikor je mogoče dodelati plesalčeve sposobnosti. Odprl je vrata plesalcem in trenerjem, ki zdaj delujejo z najboljšimi v plesnem svetu. To mentaliteto in način dela tudi sama upoštevam in preizkušam.

Kam boš usmerila energije letošnje sezone poleg projekta, ki si ga opisala zgoraj?
Poleg zgoraj opisanega projekta želimo obiskati tudi druge države z enakim načinom in nadaljevati našo vizijo. Saj letos poleg Slovenije obiščemo še Avstrijo, kjer bomo to možnost delili tudi s tamkajšnjimi plesalci. Med tem časom sem tudi zaposlena z organizacijo delavnic po Evropi, saj si res želim, da bi se ta način dela vpeljal v različne plesne smeri in bi povezovanje med plesalci znova postala pomembna stvar.
Hvala za tvoj čas in razmišljanja ter vse dobro.
Hvala tebi in vabljena na predstavo, ki bo v Kulturnem domu Gorica 30. novembra 2019. Vsem plesalcem pa bi rada povedala, da so odprta vrata za čisto vsakega, ki si želi biti del te plesne zgodbe. 

View Gallery 8 Photos