Kovačeve hude mravljice

Otroška plesna predstava po zamisli in v koreografiji Iztoka Kovača je nova plesna pridobitev namenjena otrokom v zabavo, igro in nauk. Premiera se je zgodila 16 .maja v intimni atmosferi odrske izvedbe in ob bližnjem srečanju z mravljico, mravljicami, s plesom, glasbo in pesmijo, v izvedbi vsestranskih izvajalcev EnKnapGroup / EKG ali velikih oranžnordečih mravelj, plesalcev in animatorjev: Luka Thomasa Dunnea, Ide Hellsten, Bencea Mezela, Ane Štefanec, Tamása Tuze, poleg njih je plesala še gibčno okretna in hudo nagajiva črna mravljica, zaščitena z rdečim oklepom, sijoča v spektru ritma in gibalnih domisli, huda mravljica Tanja Skok

Na odru velike dvorane Centra kulture Španski borci so se združili otroci, ki so se kar posedli po tleh, skupaj z nastopajočo plesno ekipo in s  starši ter gledalci na improviziranih tribunah, pa še dovolj prostora je ostalo za odlično plesno glasbeno animacijo o Hudi mravljici, na avtorsko glasbo in pod mentorstvom Tomaža Groma, ko so plesalci EKG v prelepi slovenščini govorili in prepevali. To ne bi bilo nič kaj posebnega, če ne bi Luka Thomas prispel med nas iz Velike Britanije, Ida s Švedske, Bence in Tamás pa z Madžarske, le Ana je naše gore list, seveda tudi glavna junakinja, huda mravljica Tanja. Plesne mravljice so zaživele v odlični kostumski interpretaciji teh malih bitji, v kostumografijah Barbare Stupice. Prepevalo in igralo se je po predlogi besedila pesmi Huda mravljica Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca, ker pa je to plesna predstava in otroci tako radi še sami sodelujejo ter neposredno predstavijo svoja gibalna videnja, je Tanja Skok dodala še kitico o povabilu na igro in ples. In ker se je glavna junakinja grdo obnašala, je na koncu ostala sama, skesana in žalostna ter brez prijateljev, zato je sledila še njena dodatna kitica v moralni poduk.
 
Predstava je namenjena otrokom od 2. leta pa do 100 in več, kot so zapisali, za tiste do 7. leta je bila Huda mravljica dobro in razumljivo predstavljena s svojimi nagajivimi dejanji, ki niso bila nič kaj prijetna. Za tiste nad sedmim letom in do zrelih najstniških let, navajene na ekranske manipulacije, pa jim je primanjkovalo konkretne bojevniške nadvlade … Za vse ostale je to večplastna dobro dramatizirana zabavno poučna uprizoritev, kjer se glasbena zasnova bohoti v domislicah aranžmaja, se veselo poigrava z ritmom, ko izvrstni plesalci in dobrodušni animatorji, ne samo da zapojejo, ampak zaigrajo še na glasbene instrumente – miniaturne in ta prave. V prisrčnosti likovnih ilustracij steče tudi enciklopedična videoprojekcija o vrsti žuželk (dramsko sodelovanje Jera Ivanc), ki se imenujejo mravlje, o njihovem življenju v kolonijah, treh parih nog, tipalkah in telesni moči teh malih bitji, s katero bi človek lahko dvignil cel avto, če bi to moč le zmogel. In se po odru ves čas dinamično vije razvejana koreografija Iztoka Kovača slikovitih scenskih poslikav, za njegov umetniški opus tudi značilnega didaktičnega razmišljanja.
… (foto: Miha Fras)

Kovačeve mravljice se rade igrajo in zabavajo, kažejo svoje vsemogoče plesne akrobacije in veščine, odkrivajo nove in še nevidene spretnosti v poskakovanju s kolebnicami, so nedvomno veseljaške in pravične, so tudi junakinje neštetih izzivov in karakternih obrisov, poudarjenih v scenski svetlobi oblikovalca Luke Curka. Na sceni (scenografija iztok Kovač, EnKnap Group, Luka Curk) so vidno zložene bele kocke in postavljene v obliki zidu, žal pa jih hudobna mravljica prav na koncu in v jezi nesramno raztrešči po odru. In tako prav na koncu nastopi drugi del predstave, ko se otroci  veselo odzovejo povabilu in zavzamejo oder ter priskočijo nastopajočim v pomoč. Takrat mrgolijo nove pridne mravljice, ki s kockami gradijo nove bele oblike in veselo zaplešejo s plesalci, ko se najde tudi kar nekaj otrok, ki se preizkušajo v plesnem ustvarjanju, ko se gledalci in starši kar ne morejo premakniti s svojih sedežev in znova uživajo v pogledu na to veselo odrsko mravljišče.
Koreograf Iztok Kovač.
Huda mravljica je predstava, ki buri otroško domišljijo, hkrati otrokom odpira vrata kreacije in jih neposredno vabi ter aktivno vpleta v uprizoritveni proces, tako da po 35 minutah uprizoritve steče še najmanj petnajst minut aktivne otroške igre na odrski sceni Hude mravljice in v veselem otroškem živžavu.  

View Gallery 5 Photos