Kdo bodo najboljši v standardnih plesih? Po naslove državnih prvakov v Rače

Ana Ekart in Vincenzo Chianese lani po osvojenem naslovu najboljšega para v državi v standardnih plesih v Zgornji Kungoti (foto: arhiv PP)

Natalija Banovič, lastnica in šefica Društva plesni center Samba, v osnovni šoli Rače organizira prvo državno prvenstvo v letošnjem letu!

V soboto, 3. marca, ob 13.00 ste vabljeni v športno dvorano Osnovne šole Rače, da zaploskate sedeminštiridesetim trenutno prijavljenim udeležencem državnega prvenstva v standardnih plesih. Prvo državno prvenstvo v tem letu, ponavadi se organizira januarja, bo koordinirala Natalija Banovič s svojim Društvom plesni center Samba, ki je tekmo organizirala že lani v Zgornji Kungoti.

Natalija Banovič je redna organizatorka državnih prvenstev. (Foto: Marko Mesec)

Natalija od nekdaj na tekmo pripelje lepo število parov, ki posledično ne osvojijo samo naslovov najboljših v državi, ampak zasedejo tudi ostale stopničke. Bo v soboto tudi tako? Vprašanje je na mestu, saj je Natalija napisana med sodniki. Niko Basarič, Dejan Kolenc, Špela Kralj, Drago Šulek, Marko Tumpej in Šana Vodnik bodo poskušali, predvidevam, ocenjevati objektivno.

Špela Kralj z bratom Matejem pred davnimi časi, ko je bila državna prvakinja; letos je znova v sodniški zasedbi. (Foto: Marko Mesec)

Državno prvenstvo ima letos prvič novost, in sicer kategorijo ‘pod 21 let’, ki je v tujini že uveljavljena, pri nas pa se bo preizkusila prvič. V njej lahko plešejo pari, katerih starost je 18, 19 ali 20 let. Na štartni listi jih je trenutno pet in vsi bodo tekmovali tudi v članski kategoriji. Možnost za osvojitev naslova državnega prvaka je torej večja in še en finale več se odpleše. Na štartni listi med člani je namreč prijavljenih sedem parov, kar zadostuje samo za finalni krog.

Akim Pekunov in Maša Kastelic lani na kombinaciji

Kdo so favoriti? Lanska državna prvaka Vincenzo Chianese in Ana Ekart, ki sta lansko kombinacijo izpustila, ali aktualna državna prvaka v latinu in kombinaciji ter druga v standardu Akim Pekunov in Maša Kastelic ali Stefan Chiari in Neža Colja, druga v kombinaciji, tretja v standardu in četrta v latinu?

Neža Colja in Stefan Chiari

Če sem pravilno seštela po štartni listi, ki mi jo prijazno vsakič pošlje Marko Vodnik, športni direktor sekcije za latin in standard, bo na parketu zaplesalo 35 parov in še dva para v seniorski kategoriji III ter dva v kategoriji paraples. Preostali bodo solist Mark Resman in solistke, ki se iz državca v državec kar lepo množijo.

Solistke

V kategoriji mlajših pionirjev sta državna prvaka že Teodor Nikšič in Melanija Matalun, saj sta edina v tej kategoriji. Lani sta bila tretja.

Hermine in Borut Pinter držita naslov državnega prvaka v standardnih plesih v kategoriji seniorji III.

Najštevilčnejša je kategorija mlajših mladincev, v kateri bo zaplesalo deset parov, sledijo starejši mladinci z osmimi pari, pet mladinskih parov in štirje pionirski pari. Nekaj njih je z novim letom presedlalo v višjo starostno kategorijo, in vsakič je zanimivo videti njihovo odraščanje v vse bolj zrele plesalce. Vabljeni torej v Rače, čeprav vam podatka, koliko časa bo prireditev trajala in koliko boste odšteli za vstopnico, ne morem podati, ker se Natalija Banovič ne oglaša ne na e-mail ne na mobitel, na Plesni zvezi oz. Marko Vodnik tudi ne vedo ničesar, prav tako nima teh podatkov ravnatelj Onovne šole Rače Rolando Lašič. Skrivnostnost odnese seveda potencialne gledalce in zaslužek, a Samba bo manko nadomestila s produkcijo plesne šole, ki se bo menda odvila po državnem prvenstvu. O dogajanju poročam v ponedeljek.