Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj z rahlo nervozo najboljša v državi!

Državna prvaka Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj sta prepričljivo premagala ostale tekmece.

Upajmo, da je državno res minilo brez škandalov in da nas nekaj dni po njem ne preseneti telefonski klic s kakšno zakulisno zgodbo. Res je, da je bilo nekaj razočaranih plesnih parov, ki so pričakovali več od doseženega, a razočaranja so tudi običajni del plesnih tekmovanj.  Sobotno državno prvenstvo v latinskoameriških plesih je organiziral Branko Padjan in njegov klub Rolly, ki je tekmovanje uvrstil v sklop vikend plesnega dogajanja v Rogaški Slatini. Poleg “državca” se je odvijal še peti salsa kongres in Feel The Dance festival, tako da je bila tribuna športne dvorane rogaške osnovne šole nabito polna ne samo staršev in trenerjev, ampak tudi udeležencev plesnih seminarjev, ki so glasno spodbujali vseh petinosemdeset plesnih parov. Številka je seveda bolj optimistična kot tista v standardnih plesih, kar pomeni, da je navdušenje za treniranje latinskoameriških plesov večje. Nekateri plesalci seveda plešejo oboje in med stili ne delajo kakšnih velikih razlik. Na parketu so se znova bleščale tudi plesne obleke plesalk. Zdi se, kot da gre za atraktivno modno revijo, ki naj pokaže nove smernice tudi na plesnem parketu. Domišljija in kreacija sta velikokrat povezani seveda z denarjem, saj nekatere cene latinskoameriških oblek dosegajo že vratolomne številke, tja do 2000 ali celo 3000 evrov, odvisno od količine bleščečih kristalov Swarovski ali pa pravega nojevega perja.
Sodniška ekipa je bila tudi tokrat mešana, kar pomeni, da so se slovenskim sodnikom pridružili trije tuji, da zbalansirajo klubske in predvsem starševske strasti. To jim seveda ni v celoti uspelo, a jim tudi nikoli ne bo. Vedno bo nekdo prvi in nekdo zadnji.

Sodniška ekipa je krojila usodo plesalcev: Š. Vodnik, A. Bohak, A. Jakubovski, M. Zagorc, S. Cavallini, D. Š. Novak, E. Brenner, B. N. Ambrož, M. Vodnik.
Pa poglejmo nekatere uvrstitve v sedmih starostnih kategorijah. Mlajša pionirska državna prvaka sta postala Luka Jakuš Mejarec in Ina Graj, ki plešeta za PK Lukec in trenirata pod budnim očesom Sebastjana in Dušana Vodlana. Lukov zaščitni znak je njegova kita, ki jo splete samo za tekmovanje, sicer pa obožuje dolge lase.
Najmlajša zmagovalca Ina Graj in Luka Jakuš Mejarec sta bila ljubljenca občinstva. Luka je še posebej zažigal s kitko.
Jako Podgorška in Katarino Matuš iz Plesnega kluba Miki sta njuna trenerja Nina Medja in Matevž Ogorelec dobro natrenirala in postala sta letošnja državna prvaka v latinu. 
Aljaž Gračner in Nika Štefanič osvajata prva mesta pod taktirko trenerke Natalije Banovič za PK Samba in sta postala nova državna prvaka med mlajšimi mladinci. Za eno mesto sta lansko uvrstitev izboljšala Jure Bergant in Ana Mesec iz Urške, tretjeuvrščena Miha Turk in Amadeja Horvat sta uredila izpisnice iz svojih prejšnjih klubov in zdaj plešeta za PK Urška Maribor. In vsi upajo, da so se njuni starši končno pomirili in ne bo prišlo do kakšnih novih škandalov. No, nekateri, ki starše dobro poznajo, pa so mnenja, da bo počasi zmanjkalo klubov, za katere bi ta par še lahko plesal. Njuna trenerja sta Kristjan Burazer in Martina Plohl, ki sta s pokazanim plesom zadovoljna. Naj vas spomnimo, da je na državnem prvenstvu pred mesecem dni krožila peticija proti nastopu tega para, ker ni imel urejene izpisnice in je takrat plesal pod oznako Plesne zveza Slovenije. Sprožila se je debata, ali je Marko Vodnik, športni direktor, takrat ravnal pravilno ali bi moral nastop temu paru prepovedati. Seveda je šlo tudi za nekaj sto evrov, ki bi ga oba starša morala plačati za izpisnici, a tega nista hotela in menda tega tudi ne bosta storila.   
Med mladinci je bil prvi mlajši brat iz družine Erzin, in sicer Aljaž, ki je z Majo Košutič iz Fredija premagal drugouvrščena Micheleja Albigeseja in Najo Dolenc, ki sta pričakovala prvo mesto, a sta se menda Aljaž in Maja manj “razmetovala” s plesom. Ta izraz se je namreč prijel pri  stilu plesanja Miše Cigoja, čigar varovanca sta Michele in Naja. Ta stil pa ni najbolj povšeči slovenskim sodnikom.
Starejši brat Andraž Erzin, ki pleše s Sofi Šutkino za Studio Ritem iz Kranja, sta slavila med starejšimi mladinci. Sofi je plesala v zlati obleki, ki jo je sešila kar njena mama. Neuradna favorita brat in sestra Matej in Anja Pritekelj sta se morala zadovoljiti s tretjim mestom, čeprav je bil njun pokazani ples kljub poškodbi na državnem prvenstvu v standardnih plesih pred mesecem dni odličen. Vsekakor bolj prepričljiv od drugouvrščenega Petra Pippa in Eve Osolnik, ki sta po mojem mnenju delovala na parketu kot dve sivi miški. A menda je oče Miran Pritekelj pred časom povedal nekaj odkritih besed funkcionarjem v Plesni zvezi Slovenije in maščevanje se je že poznalo pri uvrstitvi njegovih otrok.
Med seniorji sta zmagala en in edini par na parketu, mož in žena Albert in Mateja Zorko, ki si želita, da se tisti malo starejši plesalci vednarle odločijo za nastop, da bo vsaj nekaj konkurence.
Članski finale pa je bil res enkraten. Plesni pari so bili precej izenačeni, nekje je šlo za las. Kristjan Burazer in Martina Plohl iz Urške sta zasedla četrto mesto, a bila nagrajena z nagrado občinstva, ki je bila novost na državnih prvenstvih.”Nisva razočarana, čeprav sva potiho pričakovala tretje mesto, a tudi ohranitev lanskega rezultata je dobra uvrstitev. Pari smo med seboj zelo izenačeni. Vesela sva nagrade občinstva, saj je prišla iz srca in to nama veliko pomeni,” je povedala Martina Plohl, ki si je za državno prvenstvo omislila kar dve obleki. V polfinalu je plesala v elegantni črni, v finalu pa v beli. Na srečo ima svojega sponzorja, in sicer Giga Dance iz Maribora.
Kristijan Burazer in Martina Plohl sta osrečila občinstvo in si priplesala njihovo nagrado, poleg četrtega mesta, seveda.
Od tretjega mesta dalje pa so vsi pari prišli izpod plesnega kluba Fredi. Tretjeuvrščena sta postala Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva. Zanju sta navijala tudi Klemnova soplesalka v rubriki Zvezde plešejo v oddaji Spet doma Nina Osenar, ki je po razglasitvi dejala, da bi Klemen moral biti drugi, in Aleksandrin fant Andrej Škufca, ki je bil nad plesanjem obeh vidno zadovoljen. Glavnega iniciatorja rubrike Zvezde plešejo Maria Galuniča po pričakovanjih na tekmovanje ni bilo, saj jih obiskuje samo, če mu plačajo za vodenje le-teh. Drugače mu niti na misel ne pride, da bi se v soboto zvečer pripeljal v oddaljeno Rogaško Slatino, Rače ali Slovenj Gradec, kjer se običajno odvijajo prvenstva.
Jurij Batagelj odpira šampanjec (levo), Nina Osenar pa je v družbi Tomaža Miheliča navijala za Klemna Prašnikarja.
Tudi drugouvrščena Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta imela odličen nastop. Njun trener Fredi Novak je dejal, da sta se končno zbudila in da imata še precej rezerve. Sama sta bila z nastopom zadovoljna. “Vesela sva, da je toliko dobrih parov v konkurenci, ker tako bolje “grizeš”, pa čeprav so to tudi klubski kolegi. Misliva, da sva dobro plesala in bila sva neobremenjena z rezultatom,” sta povedala po tekmi. Nadija je bila v finalu odeta v črno kreacijo, ki je nastala po njeni ideji in jo je oblikovalka plesnih oblek Saša Pust tudi upoštevala, kar pa ni vedno tako. “Želela sem se počutiti samo jaz. Trenerka Daniela Novak in Saša Pust vedno pravita, da mora obleka poudariti ples, jaz pa sem želela, da se predvsem počutim dobro v njej, da sem to jaz. In to je danes res uspelo,” je Nadija pojasnila občasno oblačilno neskladje. 
Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta se po mnenju trenerja Fredija Novaka zbudila in zaplesala, tako kot znata.
Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj sta že pred tekmovanjem priznala, da sta malo nervozna, da to vendarle ni samo ena tekma kar tako. “Zdaj sva zadovoljna, a pred tekmo sva bila malo na trnih. Dobri pari smo bili v finalu in nikoli ne veš, kako se bo razpletlo.” No, stara/nova državna prvaka bi morala upoštevati tudi dejstvo, da zgodovinski vidik pri plesnem ocenjevanju tudi nekaj šteje. Televizijsko reportažo z državnega prvenstva si lahko ogledate v torek, 16.3.2010 ob 20.30 na TV Paprika in po novem tudi na Info TV, kjer bo Parada plesa na programu vsak torek ob 21.00, ko bo na sporedu premiera, ponovitve pa ob sredah ob 19.30, petkih ob 20.30, sobotah ob 15.30 in nedeljah ob 14.00. Direktor in urednik Info TV Vladimir Vodušek pa si je tudi v živo ogledal prvenstvo ne samo zato, ker se je odločil, da uvrsti v programsko shemo plesno oddajo, ampak tudi zato, ker je bil medijski sponzor državnega prvenstva.
Direktor in urednik Info TV Vladimir Vodušek je bil očitno navdušen nad plesnimi pari.

Foto galerijo z državnega prvenstva si oglejte na www.fotomesec.com

View Gallery 7 Photos