Janja Lesar in Krzystof Hulboj. V Sloveniji nisva znala funkcionirati

Plesalka latinskoameriških plesov Janja Lesar se je v svoji polpretekli zgodovini uvrščala s soplesalcem Matejem Krajcerjem v sam vrh tekmovalnega plesa. Oba sta bila redna finalista vseh velikih tekmovanj, oba samosvoja človeka, ki sta v nekem trenutku začutila, da je čas za razhod. Matej se je odločil plesati s Poljakinjo Iwono Golczak, v Janjino življenje pa je tudi vstopil plesalec poljskega rodu Krzystof Hulboj. "Moja zgodba s Poljsko se je začela, ko je v moje življenje kot princ na belem konju vstopil Kristof. Moje molitve o spremembi so bile uslišane in prvič sem čutila, da sem prav tam, kjer je moje mesto. Seveda se je hitro izkazalo, da si bom to bitko, ki se je začela tako sanjsko in čisto, morala izboriti z vsemi silami, ki jih premorem. Šele takrat sem spoznala sebe in svojo moč, ki je nikoli prej nisem uporabljala, niti sanjalo se mi ni, da jo imam. V Sloveniji nekako nisva znala funkcionirati, to ni bil svet za naju. Mislim, da tudi Slovenci niso vedeli, kaj bi z nama in kam naj naju postavijo.Ta "nesigurnost" naju je prisilila, da sva vse več časa preživljala v tujini, med drugim tudi na Poljskem."

Leta 2006 sta se odločila, da iz slovenske plesne zveze prestopita med poljske plesalce. "Za naju je bil to velik korak, ampak takrat so se nama odprla vrata. Sprejem, kakršnega sva bila deležna takrat, je presegel vsa moja pričakovanja. Plesalci, plesna zveza in ljudje povezani s plesom so naju sprejeli tako toplo in srčno, da ni bilo za naju nobenega dvoma, da je ta odločitev edina dobra. Od tega časa, ko sva začela prebivati na Poljskem, sva postala državna prvaka, in kar se je izkazalo najbolj dragoceno, začela sva svojo trenersko pot, kjer sva kot konsultanta prepotovala celo državo."

 
Dve leti pozneje sta se odločila, da s tekmovanji prenehata, saj nekako nista znala dobro usklajevati trenerskih obveznosti z lastnimi treningi. "Preprosto vleklo naju je delo z mladimi tekmovalci in seveda televizija. Ponudbe, ki sva jih imela ogromno že prej, ko sva se bila tekmovalca, so bile tako zanimive in koristne za naju, da sva se odločila vstopiti v svet filma in v svet "plesa z zvezdami" (Dancing with stars). Zaplesala sva v petih edicijah tega najbolj popularnega programa na Poljskem."
Popularnost tega šova je na Poljskem neizmerna. "Poljaki ljubijo svoje zvezde ali boljše, Poljakom so zvezde potrebne. Vsaka prepoznavna oseba ima tako možnost izbire. Daš veliko sebe, obiskuješ različne medijske zabave, se pojavljaš v jutranjih programih, skuhaš nekaj pikantnega …,možnosti medijskega življenja so res ogromne. Lahko pa svojo prepoznavnost izkoristiš takrat, ko jo potrebuješ, ali pa takrat, ko imaš kaj povedati. S soplesalkama smo bile recimo gostje najbolj popularnega pogovornega šova na Poljskem Kuba Wojewodzki show (zame je ta šov vedno bil merilo razpoznavnosti oziroma prepoznavnosti). Sicer se pa raje držim bolj zase, ne želim preveč izstopati."
Janja je seveda tudi srečala slovenskega režiserja Mitjo Okorna, ki tudi živi na Poljskem. "Ja, seveda sva se srečala na televiziji, in on je navdušen nad Poljaki, Poljaki pa nad njim. Paše jim Okornov humor. Bo pa treba zavihat rokave, saj je precej mladih režiserjev, ki so Mitji tudi konkurenca."
Varšava je postala njun dom, kjer sta že štiri leta povezana tudi z enim največjih plesnih klubov za športni ples, kjer sta glavna trenerja za latinskoameriške plese. "V našem klubu imamo državnega prvaka v kategoriji starejši mladinci v latinu, standardu in kombinaciji. Naš prvak pa ima tudi mednarodne dosežke in smo zelo ponosni. Atmosfera v klubu je izjemno delovna, saj so plesalci zmeraj boljši in tako je konkurenca ogromna, motivacija za delo pa izjemna.
Lansko leto pa se je rodil najin prvi težko pričakovani gledališki spektakel I move you. Skupaj z najinimi najbližjimi prijatelji smo ustvarili predstavo, ki je presegla vsa naša pričakovanja. Recenzije, ki smo jih dobili, govorijo same zase. Na začetku novega leta začenjamo sodelovanje z nemškim producentom, ki zelo verjame v naš projekt in ima z nami načrte do poletja, saj smo izbrani v ožji izbor za festival plesa v Grčiji. Upam, da bomo poleti obiskali Grčijo."
Seveda ima par Lesar&Hulboj še nekaj železa v ognju, a ne želi o tem še na glas razpravljati. "Mogoče se odločimo narediti tudi kaj bolj komercialnega, kot je zgodba s tangom in živo glasbo. Teater je moja nova ljubezen. Svoboda in prostornost ter možnosti, ki mi omogočajo teatrske deske, to je zame nekaj novega. Forma in tehnika, ki sem ju trenirala toliko let, sta postali nekaj več, dobili sta večji pomen. Povem kar po angleško, ker mi je lažje I love everything about it … hahaha."
Vabijo ju tudi za nastope v narodni operi. "Letos poleti smo na povabilo festivala nastopili v dveh operah na finskem festivalu v Savonlinni. Tam sva s skupino plesalcev preživela mesec in pol v pravljični Savonlinni, kjer je bil noč in dan, dan. Res nepozabno doživetje. In se že veselim, ko se bomo tja vrnili ponovno čez dve leti."
Krzystof je tudi zvezda prvega muzikala v 3D tehniki na svetu, kjer igra velikega plesalca in igralca Rudolfa Valentina, in je trenutno v Moskvi, kamor so prodali muzikal, ter poučuje kar tri protagoniste za vlogo Rudolfa Valentina.
Janja in Kris sta par že deset let in letos sta se tudi zaročila. "Moj dragi se je izkazal z organizacijo in okusom tega izjemnega dogodka. Čutim, da sem v popolni harmoniji sama s sabo in z vsemi osebami, ki so moje. Zaenkrat sem tukaj, kje pa bom jutri, tega ne vem. Sem odprta za vse, kar mi pride na pot, in se predajam misli, ki mi daje misliti My thoughts are my prayer," je zaključila razmišljanje za naš portal.

View Gallery 9 Photos