Grozili slovenskim koreografom, plesalce pa strpali v majhne garderobe

Ptiči in mladinski evropski prvaki iz Kazine.

Na tekmovanju v Beogradu se je med 6. in 9. oktobrom bila bitka za naslove najboljših za male skupine in formacije ter svetovni pokal za soliste in pare. Rezultati so bili odlični kljub katastrofalni organizaciji, ki jo je srbska plesna zveza priredila evropskim tekmovalcem. Oder zemunskega gledališča je bil absolutno premajhen za nastop formacij, prav tako so bile majhne garderobe, pa slaba organizacije, ki se že tradicionalno pojavlja, ko so organizatorji Srbi.

Menjava straže mladinska formacija Bolera na majhnem odru in peto mesto v Evropi.
Letošnje prvenstvo ni bilo v rokah zloglasne Gordane Oreščanin, ki jo je letos doletela kazenska ovadba zaradi odtujitve denarja plesalcem za  nakup letalskih kart za odhod na prvenstvo, na katerega potem niso šli, Gordana pa plesalcem ni vrnila denarja, ki ga je pobrala v naprej. Starši so zadevo predali sodišču, Gordana pa ima prepoved organiziranja tekem. Nasledil pa jo je Miodrag Kastratovič, ki pa je menda enako nesposoben oziroma še slabši od nje. Tokrat so bili skoraj vsi slovenski koreografi, ki so sodelovali na tekmovanju, enotni, da je bilo prvenstvo slabo organizirano. Kljub temu so naši plesalci domov prinesli kar nekaj naslovov, kolajn in dobrih uvrstitev.
Miodrag Kastratovič nadaljuje slabo organizacijo, ki jo je prevezel od…
Naslov evropskih prvakov sta si priplesali formacija Kokice (PK Bolero LJ) in mala skupina Birth of evil (PK Urška LJ). Uspešni so bili tudi mladinci, kjer so si naslov mladinskih evropskih prvakov priplesali Ptiči (formacija Društva Kazina), naslov mladinskih podprvakov pa mala skupina V varnem zavetju (Društvo Kazina). V finalu mladinskih formacij sta bili tudi Menjava straže (PK Bolero LJ) in Lunatics (PK Miki Domžale), ki sta se uvrstili na 5. oz. 6. mesto. Enako, tj. 6. mesto, so si priplesale Tropske žabe (PK Miki Domžale) med malimi skupinami. Naslov pionirskih evropskih podprvakov si je priplesala mala skupina Bonboniera (PK Miki Domžale), 6. mesto pa formacija Štirje letni časi (PK Urška LJ).
…Gordane Oreščanin, tesne prijateljice koreografinje Mojce Horvat.
Na tekmovanju za svetovni pokal so blesteli tudi solisti/ke in dvojice. Na 2. mesto se je uvrstila članica Nika Horvat (Društvo Kazina), zmagala sta mladinka Staša Tušar (PK Urška LJ) in mladinec Matic Bizjak (Društvo Kazina). Bron sta osvojila mladinca Arnika Matko Juvančič (Društvo Kazina) in Luka Ostrež (PK Urška LJ). Pionirka Maša Pušnik (PK Urška LJ) je tekmovanje končala na 4. mestu. Mladinska dvojica Staša in Ingrid Tušar (PK Urška LJ) je zasedla 2. mesto, medtem ko sta sta bili Patricija Crnkovič in Arnika Matko Juvančič (Društvo Kazina) 5. Patricija je s solo točko zasedla 6. mesto. Z uvrstitvijo na 6. mesto je slovenski uspeh dopolnila pionirska dvojica Sara Klepac in Zarja Morec (PK Urška LJ)
V varnem zavetju in drugo mesto Kazine.
Kaj vse se je dogajalo v Beogradu, pa preberite v izjavah nekaterih naših udeležencev. Kristina Zarubica, plesalka zmagovalne koreografije Birth of evil: "Organizatorji niso bili pripravljeni na tolikšno število prijav. Naše garderobe so bile velike dva kvadratna metra, tako da smo se vsi stiskali. Glasba na odru je bila, presenetljivo samo za našo točko, izredno tiha. Organizatorje smo o tem obvestile, tako da je bilo v naslednjih rundah bolje. Iskreno, pričakovale smo stopničke. Smo pa na celotno prvenstvo in ostale točke (male članske formacije) gledale precej objektivno. Konkurenca je bila velika in zmage dejansko nismo pričakovale, smo pa po tihem upale na to. Ko so razglasili, kdo je na drugem mestu, smo bile resnično šokirane in nepopisno vesele. Nasa točka je bila, po mojem mnenju, na tem prvenstvu najbolj tehnično težka. Za vsako od nas osebno tudi najtežja točka, ki smo jo kdajkoli odplesale na tekmovanju. Zato smo še dodatno vesele, da smo ravno s to točko postale evropske prvakinje v kategoriji show dance v malih formacijah, pod vodstvom trenerja in koreografa Blaža Godca,” je zaključila Kristina Zarubica.
Evropske prvakinje iz Urške na podelitvi kolajn.
Kritik prvenstva je tudi koreograf Blaž Godec: ”Več kot očitno je, da je Miodrag Kastratovič pri organizaciji prvenstva pogrešal Gordano Oreščanin. Slovenci smo imeli za vso slovensko reprezentanco na voljo tri majhne garderobe. Zaradi pomanjkanja prostora smo se preoblačili kar na hodnikih, kar pa Kastratoviču ni bilo preveč všeč. Citiram: "Bolje za vas da idete u vaše garderobe!" Skratka grozil nam je. O katastrofalno premajhnem odru  in o tem, da so starši nekaterih otrok ostali zunaj dvorane zaradi premajhnega števila sedežev, raje ne bi govoril."
Blaž Godec in plesalke Birth of evil.
Tudi koreografinja Mirjam Podobnik bi Beograd najraje pozabila. “Tale Beograd bi po enih stvareh najraje pozabila. Dvorana lepa, premalo sedežev sicer, oder premajhen, vaje nismo imeli, garderobe za pet slovenskih formacij absolutno premajhne, nobenega prostora v zaodrju, slaba organizacija, naporna tekma, ki je trajala cel dan, na koncu pa še lobiji vzhodnih držav. Kvaliteta pri pionirjih ni bila najvišja. Na momente je bil freak show. Za male skupine sem pričakovala finale. Žal smo ga za malo zgrešili. Pri mladincih pa je bila močna konkurenca pri formacijah. Po ocenah sodnikov so nam bile najbližje ravno te formacije, ki sem se jih najbolj bala. V Riesi bo "mesarsko klanje".  Mislim, da gremo Slovenci drugim zelo v nos in delajo vse, da ne bi bili najbolje uvrščeni. Dva sodnika nas nista sodila naprej kot tudi ne v finale?! Čestitke pa vsem plesalcem, ki so tekmovali v vseh kategorijah. Včasih se vprašam, kako to zdržijo? Na koncu pa so še najboljši. Sem v pričakovanju svetovnega prvenstva v Riesi.”
Ptiči koreografinje Mirjam Podobnik.
Koreograf Matevž Česen: ”O organizaciji v zaodrju in o premajhnem odru je škoda vsake besede. Zelo sem ponosen na vse svoje plesalce PK Bolero od pionirjev, mladincev in članov, ki si tekmovali solo in duo na svetovnem pokalu in si priborili odlične uvrstive v polfinalih, ki so realne in zadovoljive. Vsi naši pionirji so tekmovali prvič na mednarodnem tekmovanju in bili smo kos hudi, predvsem pa številni konkurenci. Spet pa se je pokazalo, da je v slogi moč, da smo najboljši, ko tekmujemo vsi skupaj, plesalci v skupini in jaz z njimi kot koreograf in trener, kar je rezultat skupnega razumevanja, pozitivne energije in da nas druži ljubezen do plesa in ne samo boj za vsako ceno in tekmovalnost. Tako so si male skupine in formacije, ki so tekmovale na evropskem prvenstvu, priplesali odlične finale uvrstitve in naslov evropskih prvakov v najbolj prestižni kategoriji članskih formacij. Občutki ob razglasitvi so bili izjemni in poplačan trud na številnih treningih, kjer je bilo vloženo ogromno energije. Vedno pravim plesalcem: Kar mi boste dali, to vam bom dal nazaj, in tako je bilo tudi tokrat, kar daš, to dobiš."
Popkorn Matevža Česna in evropski Bolero prvaki.
Saša Eminič, solastnica PK Miki: “Zadovoljni smo z uvrstitvami naših skupin, veliko presenečenje je bila finalna uvrstitev mladinske formacije Lunatics. Organizacija tekmovanja pa je vredna graje! Premajhen oder, velika gneča v zaodrju, premalo prostora za pripravo plesalcev, pionirske formacije so tekmovanje odplesale brez predhodne generalke. Vse to je vplivalo na slab nastop marsikatere točke.”
Lunatics plesnega kluba Miki.
Edina, ki je bila nekoliko bolj prizanesljiva do organizatorjev, je bila vodja slovenske delegacije Mimi Marčac Mirčeta.” Slovenska reprezentanca, ki jo je na EP v show dance-u predstavljalo skoraj 300 plesalcev, se je zopet dokazala. Prvenstvo je bilo organizirano v v lepem teatru, ki pa je bil za tako veliko tekmovanje premajhen. Oder je bil premajhen za korektno izvedbo velikih formacij. O temu nas je organizator prej obvestil, tako da smo bili na to nekako pripravljeni. Premalo je bilo garderob, zaodrje je bilo zaradi velikega števila scenskih rekvizitov tudi premajhno. Vendar so po enem dnevu tudi to rešili.
Duo Staša in Ingrid Tušar in drugo mesto na svetovnem poklau.
Tekmovanja se je udeležilo 1650 tekmovalcev iz 14 držav, ki so se borili za naslov prvakov. V otroški starostni kategoriji smo videli kar nekaj mladih talentov in zanimivih točk, konkurenca je bila velika. Ravno tako v mladinski starostni kategoriji. Pri članih je nivo plesanja nekoliko padel, vendar je bilo v kategoriji malih skupin veliko dobrih skupin in zanimivih točk. Tehnični nivo plesalcev je zrasel, vendar še vedno vidimo veliko gimnastike. Pogrešam izvirnost in humor v koreografijah. Videli smo veliko podobnih točk na stare že velikokrat uporabljene glasbe. Kljub vsemu, so bila že pol finala zanimiva in verjamem, da se je bilo sodnikom težko odločati."

View Gallery 11 Photos