Eurosong je tudi plesno tekmovanje

Danski plesalci izbrani na avdiciji so napolnili megalomanski eurosongovski oder.

Eurosong je vedno zanimiv in atraktiven. Ne samo zato, ker se okoli njega pletejo različne verzije, kdo bo prišel najprej v finale in nato osvojil Evropo, mi "plesoljubci" ga gledamo skozi radovedne plesne oči. Seveda ne vsi, saj nekateri tega cirkusa, kot mu pravijo, pač ne marajo. Meni je vsako leto znova predvsem televizijska poslastica, ki jo sprejemam z odprtimi očmi in ušesi.

Plesni nastopi so se vrstili vse tri dni danskega Eurosonga.
Sem radovedna, kdo vse se podpisuje pod koreografske mojstrovine nastopajočih. Dvakrat sem imela priložnost doživeti Eurosong v živo, in sicer v Istanbulu in v Oslu, in bila obakrat zadovoljna predvsem z vzdušjem, ki ga pričarajo Eurosong navdušenci. Na Dansko se nisem podala, a z letošnjo zmago Avstrije je prihodnje leto obisk spektakla nekoliko bližji. Dogajanje sem spremljala oborožena s svinčnikom misleč, da si bom lahko zapisala, kaj vse bo o plesalcih povedal naš komentator Andrej Hofer. In bila ponovno razočarana. Vse, kar je "spravil skup" s svojimi "hoferizmi", kar je že leta poimenovanje za njegove fraze, je bila skovanka "zanimiv plesni nastop". Hofer svojega dela ni opravil niti približno glede na to, da je v Köpenhagnu bival dobra dva tedna in bi se lahko pozanimal na kraju samem.
Andrej Hofer je s hoferizmi povzročal glavobole mnogim gledalcem.
Ko sem "bentila" o Hoferjevi ignoranci plesalcev na socialnem omrežju FB, se mu je v bran postavil še član naše ekipe in avtor skladbe Round and around Raay Vovk in mi napisal, da se je Hofer res pozanimal o plesalcih, ampak mu organizatorji niso želeli posredovati natančnih podatkov. Kdo bi le lahko verjel tem bučam. Reporter Hofer je vneto tri dni zapored ponavljal eno in isto mantro, da bomo ali pa smo videli "zanimiv plesni nastop". Ničesar o koreografu, ničesar o plesalcih in plesalkah, breakerjih, hiphoperjih ali baletnikih, ki so upodobili Andresenovo zgodbo o grdem račku. Kot strastna zagovornica plesnega ustvarjanja pozivam Andreja Hoferja, da se prihodnje leto pozanima, kdo so plesni kreativci in izvajalci, da nas ne bo informiral, da smo videli zanimiv nastop dunajskega valčka! Danci so se maksimalno potrudili in v vseh treh večerih predstavili najboljše, kar premorejo na plesnem in baletnem prizorišču.
Kreativna dvojica scenske postavitve letošnjega Eurosonga, koreograf Kenneth Kreutzmann in izvršna producentka Vicky Leander, v družbi avstrijske zmagovalke Conchite Wurst.
Brskanje po internetu je prineslo naslednja dejstva. Za odrski nastop sta poskrbela Vicky Leander in Kenneth Kreutzmann, slednji je bil tudi koreograf vseh točk, ki smo jih videli med premori. Nabor plesalcev sta oba artista opravila januarja letos in izbrala nekaj najboljših plesalcev in plesalk. No, nekateri slovenski plesalci jih v kakovosti vsekakor prekašajo, a splošen vtis je bil odličen. Danski baletni ansambel je prispeval točko o Grdem račku.

V tej vlogi je nastopil tudi Nicky Andersen, za katerega je naš breaker Tomi Činej na socialno omrežje FB napisal: "WOW!  Glavni plesalec na sceni. Srečal sem tega fanta pred sedmimi leti v Nemčiji, bil sem star dvanajst let, on pa nekje sedem, osem. Komaj je govoril angleško ampak je že širil neverjetno energijo in talent skozi svoj ples. In sedem let pozneje tukaj je. Spoštovanje do tega "malega človeka."
Matevž Česen in Petra Ravbar v videospotu Tinkare Kovač.
Za komentar spremljevalnega plesa nastopajočih v finalu pa sem prosila plesalca, koreografa in pedagoga Matevža Česna, ki je sodeloval v spotu naše predstavnice Tinkare Kovač. Matevž na žalost na Dansko ni odpotoval, saj je TV Slovenija scenarij Tinkarinega nastopa poslala odgovorni ekipi Eurosonga praktično takoj po Emi. Takrat pa se še ni vedelo, da bo Matevž s soplesalko Petro Ravbar sodeloval v video izvedbi skladbe.
"Letos na izboru za pesem Evrovizije plesa res ni manjkalo, saj če zato niso poskrbeli izvajalci, se je organizator odločil, da bo ples tako v uvodnih kot v zaključnih točkah, ki so s pomočjo svetlobni, vodnih in pirotehničnih efektov postale pravi spektakel. Priznati pa je potrebno, da ples ne bi bilo smiselno videti v vsaki točki, saj je tudi Tinkarin nastop, ki je bil zamišljen in stavil na intimo med njo in gledalci s pravljično odpravo in perfektno ekipo, odlično izgledal in predvsem točno zvenel. Ponavadi ko sem v vlogi sodnika, ne komentiram in pišem le točke od ena do deset, tokrat pa sem poleg evrovizijskih točk dodal še nekaj besed.
Tick-Tock in ukrajinska pevka Maria Jeremčuk.
Torej sedem točk za Ukrajino (Maria Jaremčuk), ki si je zamislila tekaško-plesno točko, ki je delovala atraktivno, drugačno in zelo energično v vrtečem se krogu, in čeprav so se mi prikazovale bele miške, je izpadlo super. Koreograf Sisco Gomez in plesalec Roman Blazhkiv, čestitam.
Dilara Kazimova in plesalka na trapezu Asa Engman.
Pri Azerbajdžanu se je akrobatka na gugalnici in viseči ruti dramatično spuščala, vrtela, padala in guncala, da je pesem dobila še dodaten emocionalni pridih in mojih pet točk.
Sergej Četkovič je nastopil za Črno goro.
Črnogorska labodka na rolerjih Jovana Stanisavljevič je skoraj zasenčila pevca, saj je bila njena sled poti z vizualnimi učinki odlična scenska zamisel, ki je pustila velik pečat. Poleg tega pa so bili tudi ritni hlebči pika na i, vendar če bi bi tekmovala na naših tekmovanjih, bi moral napisati worning, tokrat pa osem točk.
Donatan&Cleo vesta, kako strastne so Slavic Girls.

Poljaki so dokazali, kako lahko tipično tradicionalna oprava izpade moderna, zanimiva, predvsem pa gledljiva in erotična. Takšnih peric bi si verjetno želel marsikateri moški, tako da preprostemu poplesavanju res ničesar ni manjkalo. Tri točke za vroče Poljakinje.

Freaky Fortune in RiskyKidd sta s skakanjem po trampolinu spominjala na olimpijske igre.
Grški akrobat na trampolinu je čisto na koncu točke dodal dodatno igrivost pesmi, upočasnjen posnetek efekt in zadnji kader piko na i. Sladko, a prekratko, in moje štiri točke.
Francozi pa so mislili, da si lahko privoščijo vse, če so v skupini velikih pet, in tako je delovala tudi koreografija hip hop para v ozadju, ki se je z vso energijo razmetaval po odru. Tudi "hec" mora biti narejen z občutkom, zato le dve točki.
Andras Kallay Saunders je s pesmijo in plesom želel ponazoriti nasilje med štirimi stenami.

Madžarska modernista pa sta enkratno dopolnila pesem in prikazala sporočilnost pesmi. Dovršeni gibi in efektna koreografija, ki se je prepletala tudi nad in pod klavirjem in v zaključku smiselno vključila še pevca si prav gotovo zasluži dvanajst točk.
Državo gostiteljico je na odru prezentiral Basim opremljen s plesalcema in back vokalisti, ki so tudi plesali. (Foto: EBU)

Michael Jackson je bil v mislih danskih izvajalcev, ki so delovali "oldies goldies", vendar nadvse simpatično, z zelo dodelano koreografijo, ki je tekla od začetka do konca skladbe, dopolnjevala celoto, v ospredju in v ozadju. Odlično, deset točk.
Sam pa sem zelo ponosen, da sem bil delček te evrovizijske zgodbe. Združili sta nas profesionalnost in velika dobrosrčnost. Naj se posluša, predvsem pa tudi gleda še naprej in spet in spet, "round and round the world".
"

 

View Gallery 12 Photos