Ema 2015. Z Maraayo zmagala tudi plesalka Lara Balodis Slekovec

Lara Balodis Slekovec kot nevidna violinistka zmagovalne skladbe.

Vsako leto z radovednostjo spremljam tako Emo, izbor slovenskega predstavnika kot sam veliki eurosongovski spektakel. Tudi zato, ker se slovenski plesalci in plesalke vnaprej raje nič ne pohvalijo, za koga so delali koreografijo ali ob kom bodo plesali in nas raje pustijo v ugibanju, kdo si bo upal nadgraditi pevski nastop z bolj ali manj dodelano plesno atrakcijo.

Maestro na Emi nekoč in …
Letošnje skromno število osmih nastopajočih je dalo misliti, da kakšnih velikih plesnih eskapad ne bomo deležni, in tako smo na precej nefotogeničnem televizijskem odru videli otvoritveno plesno točko skupine Maestro, ki postaja rdeča nit vsakoletnega izbora za Evrovizijo. Letos se je moški ekipi, v kateri sta manjkala frontmena Anže Škrube in Anže Zalar, pridružil še ženski plesni del Maestra in preverjeni "evrovizijski plesalec" Žiga Sotlar. Uvodna točka in vmesni medglasovalni čas sta bila zapolnjena korektno, tako kot ekipa uglašenih Maestrovcev zna.
… danes.
Na Eminem odru se je znašla tudi plesalka Nadija Bičkova, tokrat brez Mihe Vodičarja, ampak je zaplesala dunajski valček z voditeljem Nejcem Šmitom. In verjetno tako nesproščenega soplesalca svetovna prvakinja v desetih plesih že dolgo ni imela v plesni drži. Ah, kje je plešoči voditelj Klemen Slakonja.
Voditelj Klemen Slakonja je sinonim za vodenje plesne Eme.
Zmagovalka šova Slovenija ima talent s konkurenčne televizije POP TV Jana Šušteršič si je omislila pas de deux v izvedbi Matevža Česna in Jana Ravnika, ki sta se spustila po rdeči zavesi. Žal je režiserka Eme Urška Žnidaršič zamudila prav uvodni spust, in glede na dejstvo, da je Urška sedem let kreirala oddajo Parada plesa na nacionalni televiziji, je bila njena režija sobotnega šova zame res veliko razočaranje. Vem, da ve, kako snemati ples, da se dotakne gledalca skozi ekran, vem, da je natančna in inventivna. A vem tudi, da je postala režiserka v rednem delovnem razmerju nacionalne televizije, ki posledično omami vsakršno zagnanost in domišljijo. Res škoda za tak talent. Mogoče tudi zato Janin nastop ni bil strasten v odnosu do kratkega moškega plesnega dueta. Vse preveč dela je imela Jana z ventilatorjem, ki ji je dobesedno zapiral oči med izvajanjem, pa tudi "štikle" ji niso dovoljevale kakšnega večjega telesnega akta s plesalcema ali pa preprosto ni bilo dovolj časa za trening.
Jan Ravnik (levo) je takoj po nastopu na Emi odletel na dvomesečno izpopolnjevanje v Los Angeles, Jana Šušteršič in Matevž Česen.
Velika favoritka ni prišla v finale, kamor sta se uvrstila pevec Rudi Bučar en Figoni in duo Maraaya. Bučar je menda prepeval v Šaltinki o istrskem plesnem stilu, imenovanem šaltin, in pričakovali bi kakšno konkretno vrtenje v paru. Nismo ga dočakali in na srečo tudi ne njegove zmage. Prepričana sem, da bi bila blamaža enaka kot leta 2010 v Oslu, ko so nas zastopali Rok Žlindra in Kalamari. Kako so nas gledali udeleženci Eurosonga, pa lahko preverite na linku https://www.paradaplesa.si/?Id=paradaTV&View=novica&novicaID=474 v moji reportaži iz Osla.
Lara Balodis Slekovec nastopa po diskotekah s sestro dvojčico.
Tako sta zmagala Marjetka in Aleš Vovk alias Maraaya in na oder k izvedbi pesmi Here for You povabila plesalko Laro Balodis Slekovec, s katero sta delala že pri projektu s pevko April. Plesalka oziroma performerka Lara Slekovec z umetniškim priimkom Balodis, je nekoč trenirala ritmično gimnastiko pa hip hop v plesni šoli Urška, cheerleading pri White Dragons, se udeležila avdicije v Rotterdamu, a ni bila sprejeta. Ples jo je odpeljal v malo drugačne vode in s sestro dvojčico nastopata kot rezidentki v diskotekah Cirkus in Ambasada Gaviolli. Za naš portal je komentirala nastop na Emi in priprave na scenski nastop: "Čisto vsakič je bil nastop improvizacija ravno zaradi tega, da je bilo izvajanje, kar se da pristno. Naštudirani so bili samo zvoki violine pod mentorstvom Raaya, Marjetke in Igorja Zupeta. Bila sem v bistvu silhueta, obris, prezenca, ki je tam, hkrati pa ne, bila sem v svojem svetu, nemoteč dejavnik in hkrati instrument na glasbo. Uprizarjala sem v glavnem, če se izrazim na "simpl", violinistko, ki igra navidezno violino. Hkrati sem tam, vendar nisem." Ali bo ekipa scenski nastop še kaj spremenila, dodelala, je kot vedno še prezgodaj za komentiranje, upajmo samo, da Laro ne zamenja kakšen drug plesni izvajalec, ki se bo zdel nekomu na nacionalni televiziji, ki je vodja projekta Ema in Eurosong, v nekem trenutku primernejši. To se je mnogokrat že dogajalo. A Lara se ne bo preveč vznemirjala. "Je pač tako naneslo, da veliko delam s plesom, sicer na drugačen način, kot sem si prvotno zamislila, vendar uživam v svojem delu. Tam, kjer delam, mi puščajo proste roke tudi s kostumi. Ples je pri meni sedaj v interakciji z različnimi tematikami. Umetnost se vedno izraža na več načinov, jaz uživam v dveh in en brez drugega ne bi bila jaz."
Zaželimo ekipi srečno pot na Dunaj, in sem v pričakovanju eurosongovskega plesnega spektakla, ki me res nikoli ne razočara.

View Gallery 6 Photos