Ekipa mariborskega baleta nared za triler

Carmen in …

V mariborskem baletu je vse nared za drugo baletno premiero v sezoni. Tokrat je na sporedu baletni večer, sestavljen iz dveh enodejank – Carmen in Paquita.

… Paquita.
Pod prvo se podpisuje koreografinja in balerina Valentina Turcu, ki se je ponovno lotila baletne suite Carmen, ki jo je pred leti postavila za splitski baletni ansambel. "To je triler in ne ljubezenska zgodba. To je zgodba o strasti – surovi strasti – in primitivnih ambicijah, " je zapisno v njenih zapiskih.
V programskem listu pa lahko preberemo: "Suita Carmen za godalni orkester in tolkala je nastala leta 1967 in spada med najizvirnejša in obenem tudi najuspešnejša dela ruskega skladatelja Rodiona Ščedrina. Koreografinja Valentina Turcu se z zavedanjem širšega historičnega konteksta in pomena tega baleta, ki aktualizira problem ženskega erosa in njegovih iracionalnih implikacij v sodobni družbi, podaja v čvrst objem izrazito erotizirane baletne govorice, ki je predvsem naturalistična in brutalna." Valentina si je po običaju izbrala za asistenta svojega prijatelja Lea Mujića, kostumografija pa je delo Michal Negrin in Vesne Novitovič, scenografija Dinke Jeričević, oblikovanje luči Aleksandra Čavleka, baletna mojstrica je Alenka Ribič.
V vlogi Carmen plešeta Catarina de Meneses in Olesja Hartmann, Anton Bogov in Sytze Jan Luske bosta Don José, Sergiu Moga in Matjaž Marin Toreadorja, Fernanda bo Branka Popovici, Vadim Kurgajev pa Zuniga. Ostale vloge pa zasedajo plesalci: Tanja Baronik, Adriana Cioata, Helena Klasič, Tijuana Križman Hudernik, Ines Uroševič, Blaga Stojčeva, Hristina Stojčeva, Metka Masten, Asami Nakashima, Mirjana Šrot in Stefan Banica, Mircea Golescu, Filip Jurič, Demetrius King, Vasilij Kuzkin, Tiberiu Marta, Yuya Omaki, Cristian Popovici, Aleks Šišernik, Gaj Žmavc. Carmen bo na sporedu v drugem delu baletnega večera.
Uvod v baletni večer bo pripadel Paquiti, "ki sta ga ustvarila libretista ter koreografa Joseph Mazilier in Paul Foucher, za Carjev balet v Sankt Peterburgu pa ga je na novo postavil znameniti baletni mojster, libretist in koreograf Marius Petipa. Ta je leta 1881 svojo lahkotno koreografsko kompozicijo na za to priložnost komponirano glasbo Ludwiga Minkusa nadgradil v novo baletno postavitev. Petipajeva različica baleta je ostala na železnem repertoarju Mariinskega gledališča vse do leta 1926. Mariborsko različico baleta Paquita je po Petipajevem vzoru koreografsko obnovila članica in umetnica Mariinskega gledališča Irina Ivanova Olegovna", najavljajo Mariborčani.

Asistentka koreografinje in baletna mojstrica je Alenka Ribič. Oblikovanje luči je prevzel Tomaž Premzl. Na odru pa plešejo: Tetiana Svetlična/Catarina de Meneses, Yuya Omaki/Anton Bogov, Tijuana Križman Hudernik, Olesja Hartmann, Branka Popovici, Asami Nakashima, Galina Čajka, Adriana Cioata, Pia Clug, Metka Masten, Mirjana Šrot, Hristina Stojčeva, Blaga Stojčeva, Ines Uroševič, Lara Maher, Nika Lipolt, Eva Poštrak Mlakar in Ema Perič.
… (Foto: Tiberiu Marta)
Kljub skoraj stoletni časovni distanci med Paquito in Carmen obstaja med njima vseeno zelo pomembna stična točka oziroma moment: v obeh delih se namreč specifično prikazuje življenje v Španiji, ki s svojim vročim podnebjem ustvarja idealen prostor, v katerem se nenehno prepletajo eros, primarni impulzi strasti in avtodestruktivni gon po smrti, thanatos. Vabljeni na premiero v petek, 28. marca, ob 20.00. V marcu bosta še dve ponovitvi, in sicer 29. in 30. marca ter 1., 2., 4., 5. in 7. aprila 2014.

View Gallery 7 Photos