Dragica Mavec. Ples je preprosto moj način življenja

Dragica Mavec je zapisana plesu. (Foto: Ksenija Mikor)

V počastitev bližajočega se slovenskega kulturnega praznika so bila v sredo, 29. januarja, podeljena priznanja in odličja za pomembne dosežke na področju slovenske kulture, ljubiteljske kulturne zibelke, iz katere so poleteli mnogi naši priznani kulturni ustvarjalci.
Dobitnica Zlate plakete za življenjsko delo na področju literarne dejavnosti je Dragica Breskvar Vesković, ki je v nizu svojih inovativno zasnovanih oblik vzgajanja, bodrenja in motiviranja mladih literatov ne le po letih, ampak predvsem po srcu in po osvajanju široke palete literarnih umetnosti skupaj z Nejo Kos, nosilko Zlate plakete za področje plesne umetnosti 2010, udejanjila pojem plešoče besede na Festivalu mlade literature Urška v Slovenj Gradcu, ki je kot sestavni del programa EPK postal tudi mednarodni festival z gostujočimi literati iz tujine.

Dragica Breskvar Vesković je prejemnica Zlate plakete za življenjsko delo.
Prvi literarno-plesni duet na Urški v Slovenj Gradcu se je zgodil že leta 2002 z mladimi plesalci Glasbene šole Trbovlje in Plesnim studiom N, gojenci Nine Mavec Krenker. Mogoče naključje, pa vendar tudi pravšnji čas, da je JSKD za leto 2013 Srebrno plaketo podelil Karolini Dragici Mavec za njen ustvarjalni prispevek na področju plesne umetnosti. Dragica Mavec, kot jo ves čas imenujemo, čeprav je v osebni izkaznici zapisano ime Karolina, je prva nosilka plesne štafete po Šaleški dolini, ki je svoj pomemben umetniški prispevek, pravzaprav plesni izvir, zavela na področju sodobne plesne umetnosti ali izraznega plesa tistih zgodovinskih (plesnih) dni. Srebrno priznanje za njen večletni trud je prispelo ravno ob 20-letnici Plesnega studia N, ki ga je zasnovala njena hčerka, plesalka in koreografinja Nina Mavec Krenker, in kjer ob več kot sto mladih plesalcih svoje plesne korake uspešno brusi tudi njena vnukinja Zoja Krenker.
Tri plešoče generacije: Dragica Mavec, Nina Mavec Krenker in Zoja Krenker. (Foto: Janez Eržen)
Svoje plesno izobraževanje je Dragica Mavec začela v Ljubljani, ko se je kot dijakinja vpisala na vzgojiteljsko šolo, in to pod okriljem  zgodovinskih imen naše plesne sodobnosti, ob profesorici Marti Pavlin Brini in pedagoginji ter koreografinji Živi Kraigher, nato pa se še  plesno nadgrajevala na seminarjih doma in v tujini. Ko pa se je po končanem šolanju vrnila v Šaleško dolino, je takoj zastavila svoje plodno in ustvarjalno pedagoško ter koreografsko delovanje.
Od leta 1967 pa vse do svoje upokojitve je Dragica vodila oddelek izraznega plesa na Glasbeni šoli Velenje, in tako je ob njenem predanem delu z mladostniki Velenje zraslo v pomembno plesno središče. Karolina Dragica Mavec še vedno prepolna plesne energije poučuje najmlajše plesalce v Plesnem studiu N Velenje in jih usmerja po barvitih plesnih in pravljičnih stezicah. "Ples je preprosto moj način življenja. Ljubezen do plesa sem prenašala na številne mlade generacije in vsem nam ostaja prijeten spomin na trenutke, preživete v plesni dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Tu sem bila učiteljica izraznega – sodobnega plesa vse do upokojitve. Moje delo je bila ustvarjalna igra s telesi in čustvi mojih učenk, kjer sem poleg oblikovanja telesa s plesno abecedo dajala velik poudarek na lastno plesno ustvarjalnost. Številni nastopi s plesnimi miniaturami, celovečernimi produkcijami in plesnimi pravljicami so pustili sled v mojem življenjskem okolju,"  je povedala nagrajenka za naš portal.
Na letošnji 20. obletnici Plesnega Studia N je na odru Kulturnega doma Velenje v plesnih korakih in v svoji plemeniti milini ponovno stopila pred velenjski avditorij. Ravno taka je bila tudi aprila 2008, ko je skupaj s hčerko Nino in vnukinjo Zojo zavela družinsko Rdečo nit v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na Plesnem večeru v čast 80. obletnici sodobnega plesa na Slovenskem, ko je Meta Vidmar leta 1927 prvič  zavela svoj Plesni večer, čez tri leta (1930) pa postavila v Ljubljani, v takratni Kraljevini Jugoslaviji, tudi prvo plesno šolo pri nas.
 
"Po končani akademiji za ples v Belgiji je moja hči Nina Mavec Krenker v Velenju ustanovila svojo šolo sodobnega plesa Plesni studio N Velenje. Tu še danes spodbujam predšolske otroke, da svoje poskoke spreminjajo v plesno igro. Njihov razvoj nato skrbno vodijo skozi vso osnovno in srednjo šolo usposobljene in ustvarjalne plesne učiteljice Polona in Lucija Boruta, ki z Nino Mavec Krenker tvorijo plesno pedagoški tim.  Da je delo Plesnega studia N Velenje na pravi poti, kaže tudi zadnji projekt, kjer so se na Ninino povabilo odzvale nekdanje plesalke, nekatere danes že mamice. Iz različnih krajev Slovenije je 33 plesalk sobote in nedelje od oktobra do januarja posvetilo treningom v rodnem Velenju. Ustvarile so močno plesno impresijo ‘Včasih pa me preprosto ni … Takrat me je pravzaprav največ.’ Predstava je bila posvečena 20-letnici Plesnega studia N Velenje. Majhen kamenček plesnega giba sem k predstavi prispevala tudi jaz. Zaplesala pa je tudi moja vnukinja Zoja Krenker."
Slovesnost v zgodovinskem okrilju in v romantičnem okolju Ljubljanskega Gradu se je začela s pozdravnim nagovorom mag. Franca Pivca, s podrobnim poročilom mag. Jožeta Ostermana  ter ob izročilu plaket in nagovoru direktorja JSKD RS mag. Igorja Teršarja. "Hvaležna sem za to priznanje, saj to pomeni, da je moje delo pustilo sled na področju sodobnega plesa v Šaleški dolini in širše, saj nekatere moje učenke (Nina Mavec Krenker, Polona Boruta, Lucija Boruta, Rosana Horvat, Sara Stropnik, Špela Tovornik) nadaljujejo s predajanjem plesnega znanja na mlajši rod na različnih koncih Slovenije. Res pa je, da je moja največja nagrada možnost, da sem delala in še vedno delam to, kar imam rada," je zaključila plesna nagrajenka.
Podelitev se je končala z zahvalo v imenu nagrajencev in podrobnim pregledom večletnega ustvarjalnega dela na področju literature Dragice Breskvar Vesković. Za popestritev so poskrbeli glasbeniki, še posebej vokalna in glasbena skupina Matalaja, ki se je potrudila in zbrala v čast Dragici Breskvar, tako kot v tistih njihovih gimnazijskih dneh, ko so igrali na Festivalu literature mladih Urška v Slovenj Gradcu. Prejemniki Srebrne plakete so bili še: Vera Clemente Kojić na področju vokalne glasbe, Ervin Kralj na področju likovnega ustvarjanja, Bert Pribac na področju literature in mag. Roman Verdel za ustvarjalno delo in ohranjanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu. Za izjemne dosežke na posameznem kulturnem področju pa JSKD  podeli vsako leto Zlati znak, letos sta bila podeljena celo dva, dobila sta ga za izjemne dosežke na področju filma in filmske dejavnosti novomeški režiser Rok Biček in za svoj pomembni opus na področju filmske dejavnosti na avstrijskem Koroškem Miha Dolinšek.

View Gallery 8 Photos