Dejan Zečevič: disco plesa sodniki ne marajo, trenerji ga celo zaničujejo

Sestri Teja in Sandra Rupnik sta s petim mestom dosegli najboljšo slovensko uvrstitev v Bochumu.

Sto plesalcev iz devetih slovenskih klubov se je med 15. in 18. septembrom udeležilo svetovnega prvenstva v disco plesih, ki se je odvijalo v nemškem Bochumu. Žal si naši plesalci niso priplesali niti ene kolajne, najboljšo uvrstitev je dosegel članski par, in sicer sestri Teja in Sandra Rupnik iz PK Bolero Ljubljana, ki je v finalu zasedel 5. mesto. Med solo pionirji se je na 6. mesto uvrstil Luka Kotnik (PK Urška Ljubljana), med pionirskimi pari sta bila 7. India Karlatec in Luka Kotnik (PK Urška LJ).

India Karlatec in Luka Kotnik …
Sedmega mesta se je veselila tudi pionirska mala skupina Energy (PK Urška Ljubljana).
… mala pionirska formacija Energy iz Zagorja.
Vodja slovenske ekipe Dejan Zečevič, imenovan Zeko, je ugotovil, da je bilo vzdušje v reprezentanci odlično, čeprav disco ples še ni enakovredna zvrst, kot je recimo hiphop. “Za nami je zelo uspešno svetovno prvenstvo v disco plesih. Čeprav nismo uspeli osvojiti medalje, pa se je večina solistov, parov in malih skupin uvrstila v naslednji krog, nekateri celo še dalje, tri nastope smo imeli v finalu. Pred leti se je redko kdo prebil skozi prvi krog, sedaj pa se je večina. Vidi se, da se dela dobro, da smo na pravi poti. Izboljšuje se tehnika, kostumi so že dokaj primerljivi, vemo, kaj nam manjka, in to bomo v prihodnje popravljali. Žal je konkurenca na državnem prvenstvu slaba, ne govorim o plesalcih, tu je zelo močna konkurenca, govorim o številu klubov, malo je malih skupin, še manj pa formacij. Disco dance se mi zdi malo zapostavljena disciplina, saj je naši sodniki ne marajo preveč, čeprav se mi zdi, da je bilo letošnje državno prvenstvo v disco plesu boljše kot hiphop. Tudi nekateri trenerji ga zaničujejo, čeprav menim, da bi bila odlična popestritev za jazz plesalce in hiphoperje. Sicer je bilo svetovno prvenstvo dobro organizirano, mogoče bi lahko dovolili gledalcem bližje odru, da bi bilo vzdušje še boljše. Vzdušje v reprezentanci je bilo odlično. Dogovarjamo se, da bi imeli kake skupne priprave, razmišljamo, kako popularizirati to disciplino, kako jo predstaviti širši množici prek televizije. Hiphopu je to dobro uspelo, mogoče bo kdaj tudi disco plesu,” je za naš portal komentiral Dejan.
Dejan Zečevič Zeko v Nemčiji ni plesal, ampak je bil vodja slovenske disco reprezentance.
Med udeleženci je bila tudi Kim Germ, plesalka, koreografinja in ena od vodij Urškine ekspedicije. ”Naše potovanje se je začelo v sredo zgodaj zjutraj ob šesti uri. Vožnja je bila res naporna in dolga, po celi Avstriji so bili zastoji in dela na cesti, in po dolgih petnajstih urah vožnje smo končno prispeli v Bochum. Spali smo v hotelu pol ure stran od RuhrCongress centra, kjer se je tekma odvijala. Naslednji dan se začel tudi ob šestih zjutraj, saj se je tekmovanje začelo ob devetih in je bilo treba prve tekmovalke solistke pionirke in članice male skupine urediti, sfrizirati in namazati. Sicer je tako bilo kar vse dni tekmovanj. Dvorana je bila kot ena mala karantena, večino časa smo se zadrževali tam, saj so tam ponudili vse od prehrane do plesnih oblek, makeupa itd. Garderobe so bile velike, dvorana tudi, manjkal je edino prostor, kjer so ponavadi položena enaka tla kot na odru, da se lahko, tik preden greš na oder, še malo ogreješ in povadiš. Za razliko od lanskega Novega Sada, kjer nam je bilo vsem vroče, nas je zdaj vse zeblo, in mrzle ploščice so bile edino, kjer smo lahko malo poskakali in se ogrevali. Tudi na tribunah je bilo mrzlo, pihalo je, in na koncu smo bili vsi prehlajeni. Tekma je bila super, sicer so bili organizatorji non stop v zamudi, ampak tega smo že navajeni. Videti je bilo polno lepih kostumov in dobrih plesalcev. Še posebej Skandinavci, med njimi Norvežani pa Italijani. Presenetili so tudi Srbi, za katere sploh nisem vedela, od kdaj tekmujejo disco. Tudi Slovenci smo pokazali svoje, samo nam še vedno nekaj manjka, kar ni tehnika, ampak se še vedno sprašujem, kaj. Mogoče kakšna plesna droga ali pa samo za petdeset odstotkov več energije, kar pa ne verjamem …”
Kim Germ (druga z leve) v družbi plesalk Eve Ševerkar, Tie Pavšek in Eve Hlebec.
Več o uvrstitvah ostalih slovenskih plesalcev si lahko ogledate na http://www.plesna-zveza.si/moderni-tekmovalni-plesi/rezultati-tekmovanj-223699/media/rezultati.bochum.11.pdf
Slovenske solistke (od leve proti desni) Eva Hlebec, Teja Rupnik,Tania Hriberšek, Eva Ševerkar in Sara Kovač.
View Gallery 6 Photos