Co Festival. Umetnost sobivanja

Druga izvedba Co Festivala, ki je letos potekala v času od 17. do 21. junija in se bo nadaljevala še od 21. do 29. septembra, združuje umetniški program plesne platforme treh festivalov: Modul Dance v produkciji Fičo baleta, Pleskavica – Nomad Dance Academy in Ukrep – Plesni teater Ljubljana/PTL, tematsko pa se usmerja k umetnosti sobivanja. Odprtje je steklo v Veliki dvorani Katedrala Kino Šiška 17. junija, navzoče častne goste, umetnike, kritike, skoraj polno dvorano in tistih dvanajst, ki so kupili karte, je v imenu Kina Šiška, prostora urbane kulture, pozdravil Mitja Bravhar, pomočnik direktorja za menedžment in finance. V svojem govoru se je dotaknil težav ter smernic aktualne umetnosti in kulture, se tudi vprašal, kje je danes vsa tista množica čakajočih pri blagajni, kot da bi izgubili stik z gledalci, ki so še pred desetimi leti stali v vrstah pred Kinom Šiška.

Za otvoritveno atrakcijo pa je poskrbel Dejan Srhoj, ki je obljubil pred šestimi leti in ob prvi Pleskavici, da bo za vsako leto zavrtel en obrat več baletne piruete, in to v isti modri srajci. In tako se je tudi zgodilo, le da je tokrat v šesti ediciji Pleskavice zavrtel tri 100 odstotkov obrata, in to ponovil dvakrat deljeno z vmesno kratko pavzo, ker se pač krovni Co Festival in sestavna Pleskavica letos delita na dva termina uprizoritve.
Fičo balet/Modul Dance je za otvoritev Co Festivala povabil v goste špansko plesno skupino La Veronal, ki je gostovala s svojo novo predstavo  Siena ob podpori veleposlaništva Španije. Skupina La Venoral se je umetnosti sobivanja večplastno lotila, predstavila je interdisciplinarni kolaž  umetniških zvrsti, ki združijo literarno delo, filmsko sliko, glasbo, ples, kostume in scenske oblike premešane z zgodovinskimi časi od renesanse  pa vse do popkulture. Režiser in koreograf La Veronal/Siena, Marcos Moran je predstavo ustvaril v sodelovanju z izvajalci: Ima Asencio, Kaia Duran, Cristina Facco, Cristina Gony, San-Ching Wong. Asistent režije je bila Tanya Beyeler, tekst in dramaturgijo je prispeval Pablo Gisberet-El Conde de Torrefiel. Za svoj plesni izliv umetnosti sobivanja je Moran izbral italijansko mesto Siena, po umetniški dediščini in bogastvu stilov, ki je poleg Firenc najpomembnejše mesto v Toskani, mesto muzejske in moderne kulture. Siena je tudi sinonim za rumeno-rdeč-rjavkast barvni ton skupine železovih oksidov, naravni pigment, ki ga poznamo kot oker barvo, sila uporaben slikarski pripomoček. Scena z renesančnim aktom v ozadju in ravnimi klopi ob sliki predstavi muzejsko dvorana, in klop zasede obiskovalka, ki se osredotoči na ženski akt. Že v drugi sceni se zvrstijo zanimive in nenavadne plesno-gibalne kompozicije, ki spominjajo na vibracije in frekvence enoceličarjev in insektov. Telesa se vrtinčijo, padajo in umirajo, se nalagajo in nosijo, a brez življenja, da bi se naenkrat živo in energično spopadala s prostorom, si z rokami pisala besede, uprizarjala zgovorne gestikulacije in uprizarjala neke druge čase tudi drugih sfer. Muzejski milje se preliva s scenami vsakdana, na začetku se uprizori tudi čas sabljanja, starodavni ritualv simulaciji napadov in dotikov. Na vrsto pride tudi idila cerkvene tišine, čez čas odzvanjajo cerkveni zvonovi, tudi nič manj na sceni niso glasni telefoni, povrh pa tečejo še mehanizmi robotskega stiliziranja, skratka lepijo in lomijo se iluzije ob realnosti, vrstijo percepcije dojemanja in doživljanja prostora, umetnosti in življenja. Ljudje pa dozdevno ves čas vpeti in   usmerjeni od nekod in nekako –  pri sabljanju je to vidna raztegljiva vrv, ki določa meje in padce. Predstava je natrpana z dogajanjem dobre izvedbe, žal pa kot taka vseeno izgublja na moči uprizoritve, ko pospeševano sledi tempu in informatiki nove dobe, pa vendar iz uprizoritvenega konglomerata idej in dejstev bi se lahko uprizorili vsaj dve enako dobri in bolj dramsko kompaktni predstavi. Srečanje z nam manj znano in uspešno plesno skupino La Veronal je bilo več kot zanimivo, njihova poglobljena razglabljanja na relaciji muzejske in popkulture pa spodbudno  dobrodošla. 
S pomočjo Francoskega inštituta je organizirana raziskovalna gibalna delavnica, ob zaključku te pa  je v Katedrali 18. junija uprizorjena predstava metaforičnih poslikav stanja ter izkušenj Eric Minh Coung Castaing&Cie Shonen – Lil´ Dragon. Pod vodstvom mednarodnih umetnikov je teh šest dni tudi ustvarjala in predstavljala pridobljene izkušnje skupina šestnajstih otrok iz KD Quleniuma, ki so potem zaplesali tudi v predstavi Lil´Dragon.
V tem času je tekla še ena plesna delavnica, in sicer pod vodstvom Mateja Kejžarja, Tajm&Spejs Remiks/Time&Space Remix v prostorih PTL/ Ukrep, kjer so povabljeni tečajniki poglabljali stanja postavitve in ravnotežij ob točno določenih začetnih strukturah in v lastnih navdihih na odprtih poljanah premikov soustvarjali zaznave podob ter klesali koreografsko strukturo. Naslednji dan v dopoldanskem času pa so v sklopu Nomad Dance Academy/Kaj, Kdo, Kako in Zakaj? predstavljeni začetki in zaključki programov zasnovanih v podporo razvoja sodobnega plesa na Balkanu. Več eksotičnih preprog je v Mali dvorani Komuna predstavljalo "okrožja" posamičnih  mest določenih držav, kjer so vodje projektov poročali o dosežkih na balkanski zemljepisni širini. In teh nikakor ni bilo malo, kajti ustvaril se je novi kreativni potencial te umetniške zvrsti na področju Balkana, kar je uspelo v dialogu in ob podpori številnih mednarodnih partnerjev, posameznikov  in organizacij. Na mehkih preprogah so stekle ideje o zagovorništvu, tudi pogovori o modelih produkcij, se demokratično postavljali tandemi na relaciji – poslušam-govorim, in so na dan pricurljale želje …, ko bi bila sredstva …, da bi se lahko …
Nekako v istem času, vendar v dvoranah Kinodvora in v mestnem središču je bil organiziran Festival migracijskega filma, in sicer od 10. do 21.  junija, ki se je dotikal tem migracij, azila, življenja beguncev ter priseljencev v novo življenjsko okolje. Tudi na tem festivalu se je zgodila plesna predstava, in sicer 12. junija v Atriju ZRC, plesni nastop Etcha/Eča Dvornik, Parižanke iz Ljubljane, plesalke, koreografinje in pedagoginje sodobnega plesa. Ljubljančanka Eča Dvornik je s plesom in ustvarjanjem pričela v Kinetikonu, nadaljevala v Studiu za svobodni ples, potem pa se napotila na šolo sodobnega plesa Karin Weahner v Pariz, kjer živi in deluje že 25. let, tudi nastopa s svojimi avtorskimi deli, soli in skupinskimi koreografijami v Parizu, po Franciji, na Hrvaškem, na mednarodnih festivalih sodobnega plesa, občasno pa še prileti tudi v Slovenijo … Tokrat je Ljubljani predstavila svojo najnovejšo verzijo solistične uprizoritve Alpe! Alpe! III – Odsotnost. V svojem plesnem performansu spregovori o intimnih stanjih mladenke, ki stopi v novi svet, o ogroženosti tujke, o osebnostnih borbah in osamljenosti, bolečih in srečnih spominih, v katere se vpleta senik, pokrajina alpske idile, rezilo noža in filmska zgradba v duetu s plesom, na koncu pa se uzre ostarelo žensko, preživeli model časa s starim ogrodjem dežnika v roki. Sicer se Eča že pripravlja na novo plesno uprizoritev, ki je napovedana za zadnje dni septembra v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu, Klic gozda ali Your Mother´s Kiss. Letos se je po središču Ljubljane plesalo tudi na indijski državni praznik 22. junij. Ob indijski glasbi in v plesih Orienta ter klasičnih plesov Bharata natyam in razvedrilnega Bolywooda je navzoče sprehajalce zabavala in vedrila PS Salam Ghazeea Vesne Jevšenak.

View Gallery 6 Photos