Branko Padjan se z Rollyjem vrti že petindvajset let

Na odru Stare dvorane mariborskega gledališča se je zvrstila Rollyjeva plesna elita.

Minulo soboto se je tako v Veliki kot Stari dvorani mariborskega gledališča trlo ljubiteljev plesa in baleta. Velika dvorana je ploskala vrhunskim baletnim umetnikom, v sosednji Stari dvorani pa smo ploskali petindvajsetletnici Plesnega kluba Rolly. Ustanovitelj in vodja Branko Padjan si je dogodek zamislil kot popotovanje skozi čas s pomočjo vedno atraktivnih videoposnetkov.

Nastopila je tudi folklorna skupina Minerali iz Rogaške Slatine.
Nekateri nastopi so se seveda ohranili na takratni VHS tehniki, in še dobro, da so se. Kajti arhiv je vedno zabaven, še posebej, če vidiš elegantnega in suhega Branka, kako suvereno obvlada rokenrol. No, Branko je z leti pridobil na plesnem znanju, se prelevil iz plesalca v suverenega šefa plesne šole, iz svoje teže pa se tudi šali na svoj račun. Je tudi eden glavnih promotorjev salse pri nas, saj je organiziral že nekaj salsa kongresov.
Branko Padjan je prevzel tudi voditeljske vajeti.
Na odru so se zvrstili vsi, ki so bili ali pa so še povezani z Rollyjem, aplavz publike pa je bil iskren poklon nastopajočim. "Izjemen večer, kjer so bili prisotni ljudje, ki mi nekaj pomenijo v življenju: bližnja in daljna familija, kar dve moji nekdanji plesalki Bojana in Andreja, kolegice in kolegi, ki poučujejo v Rollyju, tečajniki in člani, prijateljice in prijatelji tudi s Primorske in iz Rogaške Slatine. Prisotna sta bila izjemna gospoda Franci P. in Franjo Kozar. Še posebej pa sem hvaležen bogovom, ki so poskrbeli, da so običajno po svetu raztreseni, nastopili Christian Guerematchi, Katja Hrastar, Anna Mashchyts in Damir Halužan, vsi izjemno uspešni in svetovno priznani plesalci, ki so vsi razen Anne svoje prve plesne korake odplesali v Rollyju in plešejo še danes širom po svetu," je za naš portal komentiral glavni slavljenec Branko.
Plesalec in koreograf Christian Guerematchi je začel plesati v Rollyju.
Christian Guerematchi, ki je začel z afriškimi plesi v Rollyju, zdaj je kot zrel plesalec s stalnim bivališčem v Amsterdamu, je nastopil z odlično avtorsko solo točko. "Lepo je nastopiti ponovno na domačem odru, in to kar dvakrat, saj sem po nastopu tukaj na obletnici tekel v sosednjo dvorano, kjer sem odplesal isto točko. Čestitam Branku za vztrajnost in od nekdaj sem podpiral vse njegove ideje."
Damir Halužan in Anna Mashchyts sta nastop na obletnici skrbno načrtovala. Anna pa se je ponovno vrnila med rjavolaske, ostaja pa zvesta oblikovalki plesnih oblek Saši Pust.
Plesni trener in legenda športnega plesa Franjo Kozar je bil ponosen, da je bil nekoč tudi on del plesnega kluba Rolly." Povabili so me, da sem treniral plesne pare v standardnih in latinskoameriških plesih. Zdaj žal ni več parov, ampak upam, da pridejo boljši časi tudi za športni ples in bo tudi v Rollyju več plesnih parov."
Damir v vlogi smešnega zapeljivca.
Sta pa Rollyju zvesta dolga leta Damir Halužan in Anna Mashchyts, ki kljub temu, da sta veliko trenirala v Plesnem klubu Fredi, nikoli ista premišljevala, da bi zamenjala klub. "Rolly je najina trdna baza, nek temelj, ki ti daje oporo. Vedno veš, kam se lahko vrneš, da te bo matični klub čakal in podpiral," sta dejala plesalca latinskoameriških plesov, ki sta več po svetu kot doma. Tudi odločitev, da sprejmeta pravila igre mednarodne zveze WDC in zapustita WDFS, pravita, da je bila pravilna. "Vse je prišlo ob pravem času in danes sva prepričana, da sva se pravilno odločila. Decembra naju čaka svetovno prvenstvo v Parizu, in priznava, da sva kar precej nervozna."
Kristina Zvonar in Aljaž Planinšek sta varovanca Damirja in Anne, v Rollyju pa se počutita odlično. (foto: Anja Tomažič)
Plesalci in gostje so se iz Stare dvorane premaknili v Rollyjeve prostore na Melju in menda se je plesalo do zgodnjih jutranjih ur. In tako naj bo vsaj še naslednjih petindvajset let. Mogoče mu bo takrat celo uspelo zaplesati na glavnem odru Lenta, kamor ga nikakor ne spustijo mariborski kolegi z direktorjem festivala Lent Vladimirjem Rukavino na čelu. Srečno želi tudi naš portal.

View Gallery 7 Photos