Bobri znova osvajajo gledalce. Letošnja tema je ples-gib-telo!

Bobri bodo pestri in gibalni

Že enajsto leto se bo v slovenski prestolnici znova dogajal festival Bobri. Gre za festival ljubiteljske kulture, in še posebej nas veseli, da bo letos potekal v znamenju  plesa, giba in telesa. Takole sporoča PR-služba izvršnega producenta, Slovenskega mladinskega gledališča: "Sredi januarja bo v prestolnici spet veselo. Bobri, mali in veliki glodalci, ki se radi hranimo z umetnostjo, tiste vrste bobri, ki z domišljijo grizljamo ustaljeni red in si zidamo lepši svet, bomo kar nekaj tednov imeli svoj kulturni praznik. V najhladnejšem delu leta, ko se radi skrijemo kam na toplo, bomo prosti čas spet lahko preživljali med številnimi pravljičnimi junaki, se družili z umetniki in uživali v kulturnih prireditvah, ki so nam jih pripravili. V mestu bo namreč spet potekal ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki nam tudi letos ponuja lep in pester program. Tokrat bo potekal v znamenju teme ples-gib-telo (s poudarkom na sodobni umetnosti), zato bodo številni dogodki tako ali drugače povezani prav z njo. Prek različnih umetniških zvrsti bodo predstavljeni načini in možnosti za ustvarjalno izražanje z gibom oziroma s plesom, različne oblike nebesedne komunikacije in medsebojnega sodelovanja, v širšem pomenu pa tudi gibanje misli, besed, zvokov, slik, predmetov … Organizatorji festivala namreč menijo, da se je gibati, družiti in izražati z gibom in s plesom izredno pomembno, sploh danes, ko veliko časa preživimo pred elektronskimi napravami, ki spreminjajo naš način druženja in preusmerjajo našo pozornost. Da tega, koliko lepega, prijetnega in estetskega gib in ples prinašata, niti ne omenjamo. Program bodo sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodstva, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, delujoči v Ljubljani in širše. Festival bo že četrto leto potekal tudi v Domžalah in Sežani."

Muzej oživi (foto: Marcandrea)

Odprtje bo v soboto, 19. januarja, v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer s premiero predstave o malem modrem osliču Ariolu (Slovensko mladinsko gledališče), junaku istoimenskega stripa za otroke, v režiji Matjaža Pograjca. Predstavi bodo v spodnji dvorani Mladinskega sledile delavnice in bobrov plesni žur v živalskih maskah. Prav tako bo plesno obarvana sklepna prireditev Bobrov, ki bo tudi tokrat potekala 8. februarja v Centru urbane kulture Kino Šiška. Na prireditvi z naslovom Plesni stroj BUM BAM (Slovensko mladinsko gledališče, Center urbane kulture Kino Šiška) v režiji Tjaše Črnigoj se bodo na odru zvrstili številni slovenski vrhunski profesionalni plesalci, ki bodo ob živi glasbi predstavili različne plesne sloge. Pri plesnih točkah se jim bo pridružilo tudi občinstvo. Prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo, enako kot otvoritvene, skupaj z mentoricami iz združenja Sezam ter Javnega zavoda Mala ulica pripravile mlade slovenske plesalke. 

Od kapljice do oceana (foto: Urška Boljkovac)

"V skladu z letošnjo temo bo posebna pozornost posvečena plesnemu delu programa. Sestavljale ga bodo predstave za vse generacije otrok in mladih, nastale tako v institucijah kot na neodvisni sceni. Med novostmi naj omenimo predstave Od kapljice do oceana (Hiša otrok in umetnosti), balet Peter in volk (SNG Opera in balet Ljubljana), gibalno-likovno inštalacijo Telo v prostoru, prostor v telesu (Zavod Federacija), plesno-glasbeno predstavo Nogabuta (PKD Flamenko, Ana Pandur), za starejše pa Točka osi (Muzeum Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljana in Layerjeva hiša Kranj v sodelovanju z Narodnim domom Maribor), Sreda ob enajstih/Sreda ob petih (Blaž Celarec, Jurij Konjar, Andreja Podrzavnik, Jaka Šimenc) in Urbana vročica (Flota Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška, Scena in Big nose production). Tisti, ki pogled radi uprejo dlje, si bodo lahko ogledali gostujočo uprizoritev Tigraste lilije (Tiger Lilien hrvaškega Kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM in avstrijskega gledališča Dschungel), ki k nam prihaja z Dunaja; gostovanje je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana. V gledališkem delu programa bomo videli nekaj ponovitev iz preteklih let, nekaj pa bo tudi novosti, med njimi glasbeno-vizualno predstava za najmlajše Ba-bu (Lutkovno gledališče Pupilla), lutkovna predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn (Lutkovno gledališče FRU-FRU in Hiša otrok in umetnosti), senčna lutkovna predstava Deklica z vžigalicami (Mini teater), na dramskem odru pa že omenjeni Ariol (Slovensko mladinsko gledališče) in Nekje drugje (Lutkovno gledališče Ljubljana). Nekoliko starejšim so namenjene lutkovna predstava Misterij sove (Lutkovno gledališče Ljubljana, TJP – Centre Dramatique National d’Alsace, Strasbourg, Francija) ter dramski Naj gre vse v Π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk (AGRFT, Zavod Margareta Schwarzwald, Zavod k. g. –tovarna predstav, Cankarjev dom) in Kaj pa zdaj? Impro priprava (Pionirski dom – Center za kulturo mladih v koprodukciji z Društvom za kulturo in izobraževanje Impro).

Tema letošnjih Bobrov je ples-gib-telo

Novosti glasbenega dela programa so projekti Zgodba o harfi (Zvezdana Novaković), Ritmično škatlaste pravljice (Tugende, zavod za kulturne in umetniške dejavnosti v koprodukciji z zavodom za razvoj skozi kreativnost Art+), Mandolina (KUD Mandolina), Nepridipav – koncert nonsens pesmi (Vodnikova domačija Šiška; projekt bo na Bobrih doživel premiero), LakeLess (Studio 25 v koprodukciji s Plesnim Teatrom Ljubljana in SiTi Teatrom BTC) in Širom (Širom). Bogat filmski program spet pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Med številnimi kakovostnimi filmi bomo videli tudi animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški in kinotečni igrani film Naš avto. Številne delavnice, ki bodo skoraj vse vsebovale po nekaj elementov plesa oziroma giba, pripravljajo producenti in posamezniki (pri izvedbi se jim bodo pridružile tudi uveljavljene slovenske plesalke, ki delujejo na področju sodobnega plesa) v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani."

Tigraste lilije (foto: Franci Kreis)

Ob vseh naštetih dejavnostih pa v okviru Bobrov poteka še veliko zanimivih projektov, tako lokalnih kot mednarodnih, s katerimi festival med otroki in odraslimi spodbuja kulturno vzgojo, ustvarjalnost in domišljijo. In še nekaj statistike: "Na letošnjem festivalu bo triinsedemdeset producentov pripravilo sto šestinšestdeset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot petnajst tisoč obiskovalcev. Poleg obširnega kataloga, v katerem so predstavljene vse letošnje aktivnosti, bo festival spet spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – program Kinobalon. Knjižica, ki jo brezplačno prejmejo vsi obiskovalci festivala Bobri, bo letos še posebej igriva. Otroci bodo skupaj z bobrom Borom obiskovali dogodke na festivalu in se z njim gibali, plesali, ugibali, opazovali in raziskovali. Prek igre bodo spoznavali svoje telo in njegove gibalne zmožnosti, pa tudi predstave, ustvarjalce in kulturne ustanove.

Peter in volk (foto: Darja Štravs Tisu)

Že četrto leto bo potekal projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega bodo otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol festival spremljali kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah. Projekt nastaja v sodelovanju s kritičarko, dramaturginjo in novinarko Zalo Dobovšek, fotografinjo Urško Boljkovac, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič). Novost v projektu Bobrove mlade oči bo mednarodna okrogla miza z naslovom Kitchen Table (Kuhinjska miza), na kateri se bodo najstniki pogovarjali o predstavah, ki so si jih ogledali na festivalu, in o sodobnih pristopih v gledališču in umetnosti, namenjenih mladim. Prireditev bo odprta za javnost. Okrogla miza bo del mednarodnega projekta T.E.E.N. (Theatre European Engagement Network – Evropska mreža za vključevanje v gledališče), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa. Bobri se spet pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi – Malčki v gledališču, v okviru katerega se bodo od 25. do 27. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim. V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so spet pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig na temo festivala. Za pedagoge po vrtcih in šolah in vse tiste, ki radi plešemo in se gibamo, so organizatorji skupaj s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagoginjami za trenutke, ko nam bo zmanjkalo idej ali pa bomo ravno iskali nove, pripravili knjižico Namig za gib – Zbirko predlogov za delavnice ustvarjalnega giba. Knjižica je dostopna na spletni strani festivala www.bobri.si, kjer je objavljenih tudi nekaj namigov za glasbo, ob kateri se lahko zavrtimo."

Ana Pandur

Vstopnine na predstave ni, je pa treba prevzeti brezplačne vstopnice, in sicer v soboto, 12. januarja, od 11. do 16. ure, v Festivalni dvorani  na Vilharjevi 11 v Ljubljani. Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti vstopnic ni, se pa je nanje pa potrtrebaebno prijaviti. Glavni pokrovitelj festivala je Zavarovalnica Triglav, naš portal pa je medijski pokrovitelj in Daliborka Podboj si bo ogledala kar največ možnih plesnih predstav in aktivnosti v času festivala. Se vidimo na 11. Bobrih.

View Gallery 7 Photos