Bliža se 8. Front@. Glejte, mislite, kritizirajte, ploskajte …

Spomin vode hrvaške koreografinje Maše Kolar …

Murska Sobota se že osmo leto zapored uspešno uvršča med velike evropske cente sodobnega plesa, saj bo tam  potekal osmi mednarodni festival Front@ sodobnega plesa. V produkciji zavoda Flota, pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča, se bo med 27. avgustom in 31.  avgustom  zgodilo več kot 20 dogodkov in predstavilo čez 200 nastopajočih.

Letošnji festival bo potekal pod geslom “veliko plesa”, in predstavlja široko paleto nastopajočih, katerih mreža se je spletla okoli projekta “Beyond Front@”. Beyond Front@ je rezultat uspešnega sodelovanja slovenskih, avstrijskih, madžarskih, hrvaških in britanskih umetnikov,  v okviru katerega sta nastali dve koprodukciji, ki bosta našli svoj prostor tudi na osmi Fronti. Prav tako se obetajo izjemne predstave iz Velike Britanije, Francije, Madžarske, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije, med katerimi vsekakor velja omeniti premiero mednarodne koprodukcije Creation Beyond Front@ 5, avtorja Roberta Clarka in predstavo Spomin vode, hrvaške koreografinje Maše Kolar, nagrajene na 30. Tejednu suvremenog plesa v Zagrebu.
Matjaž Farič spet obljublja pestro plesno dogajanje …

"Kaj je sodobni ples, smo lani na začetku festivala spraševali naključne mimoidoče … Preprostega odgovora ni. Ne morejo ga dati niti umetniki niti teoretiki. To je dobro, saj nas sili k razpravljanju, premišljevanju in iskanju odgovorov. Že osmo leto zapored delček poletja v Murski Soboti zaznamujejo plesalci, ki jih je moč videti ne samo v gledališču, temveč tudi na ulicah in trgih. Nekaterim mimoidočim se zdi njihovo početje čudno. Vsi pa se skupaj z ljubitelji in gledalci nenehno sprašujejo, za kaj v bistvu gre. Festival Front@ sodobnega plesa je bil ustvarjen zato, da se porajajo vprašanja. Naš namen ni bil dajati preproste odgovore. Ne trudimo se s prikazovanjem navidezne lepote in s trenutki, ki naj bi ljudi zabavali, da bi pozabili. S pomočjo gostujočih umetnikov želimo spodbuditi razmišljanje o nas, o mestu in svetu, v katerem živimo, da bi videli tako dobre kot slabe plati bivanja in ravnanja. In najbolj primerna “mera“ za to, da bi razumeli človeško ravnanje, je telo v gibanju. Središče – center je tam, kjer je vsebina. Verjamemo, da je telo v gibanju sposobno ustvariti središče, okoli katerega se rojevajo misli in krešejo mnenja. In tako vemo, da je tudi manjše mesto lahko pomembno mednarodno središče dogajanja. Pred osmimi leti smo se odpravili na obrobje, da bi s pomočjo domačih in tujih umetnikov, mislecev in partnerskih organizacij ustvarili središče plesnega dogajanja. Glejte, sprašujte, ugovarjajte in kritizirajte, ploskajte. Mislite! Sprašujte se, kaj je sodobni ples. Ko bomo našli preprost odgovor, se bo ta najbrž znašel v “muzeju”. Do takrat pa se naš odgovor lahko začne z: veliko plesa …,"
je v gledališkem listu zapisal Matjaž Farič, umetniški vodja festivala.
View Gallery 4 Photos