Barbara Nagode Ambrož spet zadela žebljico na plesno glavico

Barbara Nagode Ambrož v plesni akciji z udeleženci poletnih priprav.

Tema letošnjih priprav je bila Naučena in nezavedna govorica telesa in njena izrazna moč, med predavatelji pa so bili Finec Jarmo Uotinen pa Italijan Sergio Cogno pa Nizozemec, ki že nekaj let živi v Avstraliji, dr.Ruud Vermeij, in še en Nizozemec, in sicer Maximiliaan Winkelhuis, posebnež, ki zase pravi, da ni plesni pedagog, ampak nekakšen motivator nastopanja, ki pa ne trenira samo plesalcev, ampak tudi biznismene. Vse niti je seveda vodila Barbara Nagode Ambrož in pa pedagogi, ki so, nekateri že tradicionalno, del ekipe poletnih priprav; Tina Jarc Šifrar, Peter Majzelj, Metka Mesesnel Bizilj, Nataša Ambrož, letos se je pridružila še Anastazija Novožilova, nekdanja plesalka Miše Cigoja, ki zdaj živi v Moskvi.

Več kot šestdeset plesalcev iz dvajsetih držav je treniralo pod kupolo Plesne šole Urška.
Barbara Nagode Ambrož je bila po koncu priprav več kot zadovoljna: ”Priprave so bile odlične, ene najboljših do sedaj, plesalci so bili prezadovoljni. Tako tujci kot domači so mi še nekaj dni po tem pošiljali zahvale. Priprave so namenjene predvsem izobraževanju v strnjeni, intenzivni obliki, so pa avgustovske istočasno tudi priprava na novo plesno sezono. Deleža teorije in prakse sta lepo v ravnovesju, tako da je intenzivno za telo in duha. Plesalec je za vsakega strokovnjaka unikat, pristop mora biti tudi pri skupinskem delu podrejen tej ideji. Odločila sem se, da jih prihodnje leto naredim z isto ekipo, ker smo odlično povezani in se po znanjih, ki jih posredujemo, izjemno dopolnjujemo.”
Jarmo, Tina, Metka, Peter, Maximiliaan, Ruud, Nastja, Aleksej, Barbara, Maja in Sergio so bili letošnja poletna pedagoška ekipa.
Tina Jarc Šifrar je med pedagogi vedno najbolj zgodnja, saj se njena raztegovanja začnejo zjutraj in po slabi uri vaj gyrotonica in gyrokinesisa so plesalci pripravljeni na vse naloge, ki jih želijo opraviti. "Plesalci so vse bolj ozaveščeni in se nagibajo k temu, da se poslužujejo različnih tehnik za fizično pripravo telesa. Sem pa še vedno mnenja, da je tega premalo v primerjavi s količino tehničnih vaj, koreografij, preplesavanj. Obe tehniki, ki jih jaz poučujem, prav posebej dajejo možnost, da plesalci ostajajo v tem nekem gibanju in hkrati krepijo svoje telo," je razložila Tina.
Tina Jarc Šifrar je specialistka za girotonic in girokinesis tehniki, ki sta v pomoč plesalcem pri ogrevanju njihovih teles.
Maximiliaan Winkelhius pa je navduševal s svojim sproščenim pristopom in nastopom. Še posebej je bila navdušujoča tema o karizmi plesalca, o tem, kako kakšnega para enostavno ne opazimo na plesišču, drugi pa nam takoj pade v fokus. ”Plesalci morajo biti zelo povezani med sabo, zelo prisotni, nekatere kvalitete pa so že v njih samih, samo razviti jih je potrebno. In te so včasih še bolj pomembne od dobre koreografije. Moramo se jih zavedati in deliti ta trenutek v času nastopa. Delujem na treh nivojih, in sicer prvi je, kako zmanjšati stres. Na tekmovanju je nivo stresa visok in z lahkoto nam požre vso kakovost, ki jo imamo. Nastop ni več prepričljiv, koreografija kar naenkrat drugačna, in to je prvo kar poskušam naučiti plesalce, kako se znebiti stresa. Tekmovalni ples je naporna zadeva, običajno morajo plesalci odplesati petkrat po pet rund, kar pomeni, da morajo petindvajsetkrat navdušiti. Pa še to v različnih časovnih obdobjih enega leta, ko morajo biti najboljši. Se vam zdi to enostavno? Nikakor, zato jim pomagam razložiti, kako naj pravilno razporedijo energijo za eno tekmo, en letni čas, za celo leto. Naredimo nekakšen časovni plan, da je telo pripravljeno in možgani funkcionirajo. To je drugi nivo, tretji pa je, da spoznajo, kako naj postane par univerzalen, poseben. Kako naj poiščejo tisto, kar jih loči od ostalih, da bi bila njihova rumba povsem drugačna od tiste, ki jo plešejo ostali pari na plesišču.”
Maximiliaan Winkelhius pravi, da imamo vsi karizmo, samo da jo moramo znati razviti.
Tudi njegov kolega dr.Ruud Vermeij je prepričan, da talent za uspeh ni dovolj, da brez trdega dela ni uspeha in da je motivacija izjemno pomembna, še posebej na začetku sezone. ”Za plesalce je seveda težko štartati v novo sezono in motivacija je ena od ključnih elementov pri tem. Motivacijo jaz delim na zunanjo in notranjo. Zunanja je tista, ki nas žene po izboljšanju rezultatov in želja po zmagi. Ta je seveda zelo stresna in jo poskušam obrniti v notranjo motiviranost, kar pomeni, da najdemo smisel in lepoto v plesu, da se zavedamo, zakaj plešemo. Tu je ključ uspeha.”
Prvič sta bila letos med pedagogi tudi sicer aktivna profesionalna plesalca latinskoameriških plesov Maja Geršak in Peter Majzelj. “Letos nama je Barbara Nagode Ambrož na mednarodnih pripravah prvič dodelila čast in zaupanje, da sva se predstavila kot predavatelja. Najino delo sva seveda prilagodila naslovni temi priprav in celotna lekcija je bila namenjena razumevanju te ideje (teoretično in praktično), zaznavanju sprememb v telesu, opazovanju telesa, seveda tudi pogovoru – povratne informacije. Poleg tega sva delala tudi individualno s plesalci. Na teh urah sva se posvetila potrebi para samega. Pedagoški del ponavadi pripraviva skupaj. Velikokrat o stvareh razmišljava drugače in prav to drugačnost združiva v eno smiselno celoto. Najine misli zbereva in jih potem sistematično predstaviva na lekciji. Priprava za praktični del je združena prav tako z mentalno kot tudi s fizično pripravo.”
Prvič skupaj med pedagogi Peter Majzelj in Maja Geršak.
Velika večina slovenskih plesalcev bo konec tedna odpotovala v Stuttgart na veliko odprto prvenstvo Nemčije. To bo eno prvih večjih in pomembnih tekmovanj v novi sezoni. Konec avgusta pa slovenske pare čakajo še slovenske priprave, in sicer od 23. do 26. avgusta prav tako na plesni šoli Urška v Ljubljani z nekaterimi tujimi in domačimi pedagogi.
Med udeleženkami poletnih priprav sta bili tudi Ana Mesec in Lara Vrtovšek.
Fotografije: Foto Mesec
www.fotomesec.com

 

View Gallery 7 Photos