Baletni rojstni dan varovancev Alene Medič iz Divače

Male miške iz Divače.

Veliki rojstni dan je naslov jubilejne 10. baletne revije Društva ljubiteljev baletne umetnosti Divača / DBLU, hkrati društvo praznuje še svojih 15 let delovanja. Obe obletnici so slavnostno obeležili s produkcijo baletne šole Divača v koreografiji, režiji in pod pedagoškim vodstvom balerine Alene Medič, tudi po njenem glasbenem izboru P. I. Čajkovskega (balet Hrestač). Alena že štiri leta vodi baletni oddelek pod pokroviteljstvom DBLU, pouk obiskuje 46 učencev v osmih skupinah, razdeljenih po starosti.

Avtorica je spletla prijetno baletno pravljico o sestrici, ki praznuje rojstni dan, in bratcu, ki njena pričakovanja deli skupaj z njo, o družini, o strahu, ki je votel in ga ni, o mami, ki poskrbi za vse, na koncu dneva pa še pospremi v deželo sanj, o času, ko sanje razpredajo igrivi plesni svet, ko pričarajo pravljična bitja malce po vzoru baleta Hrestač. Praznovanje rojstnega dne se začne, ko gostje, otroci z mamicami nekega popoldneva pozvonijo in kazalca na veliki uri kažeta 4 in 45 minut, zaključilo pa se tokrat kar pozno, ko gostje odidejo, se sestrica pogrezne v mehko posteljo kazalca ure pa obstaneta na 9 in 15.
Rojstni dan …
Prva na vrsti v nizu kratkih koreografij Veliki rojstni dan je bil ples z naslovom Družina, v katerem se predstavi in simpatično zapleše slavljenka s svojo družino: Brina in Katja Štrkalj ter Rok Prelc. Na razigrani rojstnodnevni zabavi, kjer tečejo razne igre in za povrh še skrivalnica "slepa miš, ti loviš", razigrano zapleše skupina 2. razreda: Nija Abram, Tatjana in Nika Boičič, Živa Dodič, Vita Gombač, Tjaša Tominc, Tara Ukmar, Rok Prelc. V sanjah deklice Katje pa se vrstijo pravljične podobe, prispodobe njene rojstnodnevne zabave. Najprej se prikažejo male miške, tri drobne baletne miške, ki so se ljubko priklanjale in si ogledovale prostor, miške plesne skupine Plesne urice: Erika Grandič, Dinajla Prosič in Ilenia Škabar.
… velike miši …
In tam, kjer so male so tudi velike miške, ki so v svojem plesu bolj modernih korakov tudi še kaj ušpičile, zaplesale pa plesalke skupine Sodobni balet: Hana Dodič, Kartarina  Juriševič, Nina Mezgec-Mrzlikar, Ela Plestenjak, Sara Vatovec in Eva Škibin, svoj solo plesni izliv gospodarice pa je zavela še mišja kraljica Zala Dodič.
V sanjah lahko zaplešejo vile in dehtijo rožice, na odru pa je v prosojnih baletnih krilcih zaplesala skupina Zvezdic svoj Ples rožic: Leni Bogdan, Sara Matko, Teja Blažič, Doris Potočnik, Lea Čotar, Neža Mihalič, Neža Tomažič, Neža Mahorčič skupaj s sanjsko Rožno vilo, soloples Ela Plestenjak, roke pa visoko dvigovali in jih razpirali, kot bi se krone cvetlic obračale za sončnimi žarki.
Sončni španski duh je v Kosovelovo dvorano privihral s plesalkami 4. razreda: Marija Pia Bastianelli, Deja Juriševič, Rozalija Kavčič, Uršula Stubelj, v uigrani izvedbi lahkotnih španskih korakov baletne koreografije Španski ples. Zabave, pa četudi v sanjah, ne bi bilo brez veseljaških klovnov, klovnes, ki so zabavale, klovnese pa zaplesale: Arin Dezors, Neja Miklavčič, Pia Novak, Nastja Turičnik, Kaja Škrilj.
… Katarina Juriševič …
Torta in sladkarije z rojstnodnevne zabave se prijetno prikradejo še v sanje, v njih pa zasveti tudi prelepa vila Katarina Jurišič, ki elegantno na vrhovih  baletnih špic zapleše svojo sanjsko Sladkorno vilo. Plesali so tudi vsi tisti raznobarvni bonbončki, ki so na koncu ostali na mizi, te pa poskočno razgibalo deset simpatičnih malih škratov plesne skupine Škratki. Prvi del predstave se je zaključil, ko je zmanjkalo sanj, ko se slavljenka Katja poglablja v globoki spanec in zajadra v temo noči, na odru pa se spusti zavesa.
… Brina Štrkalj in Rok Prelc …
Prva polovica programa, ki ga je Alena Medič pripravila s svojimi učenci, je tekla prijetno v prefinjeni drži otrok, kot bi ti ves čas pozorno oponašali eleganco in baletno eteričnost svoje učiteljice, baletne plesalke in umetnice. Mladi plesalci in ljubitelji klasičnega baleta so pod roko učiteljice Alene in ob pomoči staršev ter društva DLBU priredili predstavo, ki si zasluži veliko hvale, še predvsem če se zavedamo, kako trd oreh je lahko baletna drža in ob njej tudi klasična postavitev rok za današnje otroke mobilne računalniške dobe in sedečih pozicij. Smehljaji sijočih oči, ki  so ves čas krasili otroške obraze, razen če dramaturgija ni zahtevala drugače, pa so gotovo bili prava nagrada za ves vloženi trud.
… Lucas Jerkander in Mariša Nač …
 
Drugi del programa je bil namenjen proslavi 15. obletnice DLBU, za gonilno kolo in zasluženega za aktivno delovanje plesne Divače je bil izpostavljen predsednik društva Dobrivoj Sovič, ki je baletne navdušence in prisotne prisrčno pozdravil, pozdravne besede slavljencem namenil tudi predsednik DBUS-a Tomaž Rode, s svojim nagovorom zaslužne za to prireditev počastil tudi župan občine Divača Drago Božec. Po protokolarnem delu je sledil drugi del programa z nastopajočimi baletnimi gosti. Za vse prisotne so mali plesalci SKG Igo Gruden iz Nabrežine in Baletnega društva Sežana pripravili Baletni pozdrav pod mentorstvom Eugena Tudora in Marjetke Kosovac na glasbo J. Straussa ml., zaplesali pa: Maja Silva Ban, Isabel Glessi, Anastazija Gruden, Eva Korosic, Zala Ozbič in Ana Martellotti.
Društvo baletnih umetnikov Slovenije in baletni solisti Opere ter baleta Ljubljana pa so za povrh uprizorili solistične variacije iz znanih baletov.
… Nina Noč …
Balerina Nina Noč, ki je še lansko jesen imela svoj solistični debu v glavni vlogi Trnuljčice, je na odru Kosovelove dvorane odlično zaplesala dva solistična segmenta iz baleta Don Kihot, letošnje ljubljanske baletne premiere v koreografija Ireka Muhamedova po Petipaju in Gorskem na glasbo L. Minkusa. Lahkotna kot pomladna sapica in subtilno čutna je Nina zablestela v variaciji Prijateljice, medtem ko je dominantno zaplesala variacijo Kraljice nimf in s svojo solistično izvedbo osvojila ljubitelje klasične baletne umetnosti. Željam baletnih sladokuscev pa sta zadostila tudi Mariša Nač in Lucas Jerkander s stilno zaplesanim duetom iz baleta Trnuljčica (koreografija Muhamedov po Petipaju na glasbo Čajkovskega).
V bok profesionalnim ljubljanskim baletnim solistom so nastopili in se docela lepo predstavili tudi dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana / KGBL. Ponovni pogled na soloples Staše Tušar v koreografiji Tanje Pavlič Garden Found na glasbo Einsturzende Neubauten je znova potrdil izredne plesne razsežnosti te dijakinje KGBL.
… Mateja Železnik in Filip Viljušić.
Grand pas de deux iz 3. dejanja baleta Labodje jezero (koreografija in priprava Matej Selan z asistenco Lane Stranič) po Petipaju na glasbo Čajkovskega sta od dne svojega prvega nastopa na produkciji KGBL ta svoj veliki duet stilno izostrila, tudi plesno nadgradila ter požela lep aplavz maturantka Mateja Železnik in  dijak 3. letnika Filip Viljušić.

View Gallery 9 Photos