15. Front@ sodobnega plesa

26. avgusta, na prvi dan uradnega dela programa, si bomo na Trgu Martina Luthra, v parku in na grajski ploščadi ogledali prostorsko intervencijo Dvojina slovenske koreografinje Mateje Bučar, ki z gibom odpira dialog z javnim prostorom. Zvečer bomo na odprtem odru pred Gledališčem Park in v muzeju lahko videli prve tri dele The Elsewhen Series britanskih avtorjev Leah Marojević in Thea Clinkarda. To so dela, ki brez scenografskih posegov naseljujejo negledališke prostore; na sporedu bodo vse dni festivala. Prvi večer festivala se bo zaključil na Skritem dvorišču s kratko predstavo Duet za tolkala in stopala, ki je nastala v sodelovanju slovenske plesalke Dalande Diallo in glasbenika Damirja Mazreka.
27. avgusta, drugi dan festivala, nas bo na skozi neobičajno družbeno koreografijo po javnem prostoru vodila slovenska skupina Odprti predali z delom Jata izkušenih ptic avtorice Ajde Tomazin. Kot vsako leto bomo lahko videli izbor plesnih miniatur mladih plesalcev OPUS1; nastopajoči so bili letos izbrani malo drugače, saj je zaradi protikoronskih ukrepov odpadlo tradicionalno tekmovanje. V nadaljevanju si bomo lahko ogledali delo A/I Quiery koreografa Fabija Libertija, ki je nastalo v rezidenčnem programu med pandemijo. Tudi v nadaljevanju večera bodo predstavljena dela, ki so jih avtorji ustvarili med pandemijo ali pa so primer, kako ples živi med karanteno. Enya Belak Gupta, slovenska koreografinja in videastka, ki živi v Veliki Britaniji, je s pomočjo videa predstavila svoje delo Modro črnilo najširšemu občinstvu v mreži Aerowaves. Slovenka plesalka Ana Cvelfar se bo predstavila z delom novo nastajajočega avtorskega plesa O praznih prostorih, ki ga je ustvarjala tudi med zaustavitvijo javnega življenja. Videli bomo še filmski povzetek letošnje plesne delavnice Vibra, ki poteka vzporedno s festivalom Front@. Italijanski plesalec in koreograf Fabio Liberti, ki deluje na Danskem, se bo predstavil s solom CU There, obliko, ki ne pomeni nevarnosti za okužbo med nastopajočimi. Can’T Kill Us All je video, ki ga je v sodelovanju z BBC med karanteno posnel britanski koreograf Botis Seva in je pretresljiva osebna izpoved o osamitvi umetnika. Večer se bo zaključil z nagrajenim duetom De-Set slovenskih ustvarjalcev Nastje Bremec in Michala Rinya, ki sta prejela nagrado na festivalu Jacob’s Pillow v New Yorku. Michal in Nastja sta par tudi zasebno, zato je njun nastop možen ob najstrožjih ukrepih – banalen podatek, ki pa močno označuje današnji čas.
Zadnji dan festivala, 28. avgusta, se bo začel ob Soboškem jezeru s hudomušno plesno intervencijo Za Ludwiga, ki je nastajala letos poleti v rezidenčnem programu na Danskem. Slovenski ustvarjalci Jernej Bizjak, Sanja Nešković Peršin in Klemen Janežič jo bodo v nadaljevanju večera nadgradili na poti od Trga kulture proti Gledališču Park. Še prej si bomo v knjižnici in zatem v galeriji ogledali zaključna dela niza The Elsewhen Series plesnih intervencij Britancev Leah Marojević in Thea Clinkarda. Slovenska koreografinja Maša Kagao Knez in glasbenik Murat pa bosta na Trgu kulture izvedla zanimiv preplet plesa in glasu v predstavi Lakeless. Po povorki do Gledališča Park se bo odvila sklepna predstava festivala avtorice Roser Lopez Espinosa, ki je prejela nagrado kritikov za najboljšo katalonsko koreografijo preteklega leta. V predstavi Trama nastopa Anamaria Klajnšček, ki ima svoje korenine v Murski Soboti. Konec avgusta bo Murska Sobota že tradicionalno središče mednarodnega plesnega dogajanja. Festival Front@ bo tudi letos naselil različna prizorišča po mestu. Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mladinskim informativnim in kulturnim klubom – MIKK ter partnerji Pomurskim muzejem Murska Sobota, Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, Galerijo Murska Sobota, JSKD in Plesnim teatrom Ljubljana. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji in pokrovitelji iz Pomurja. 15. Front@ sodobnega plesa bo potekala od 26. do 28. 8. 2020 v Murski Soboti. Vse obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila NIJZ. Več o festivalu in program je na voljo na povezavi http://www.flota.si/fronta/2020/index.html