Anita Wach, Grega Zorc, Andrej Fon. Parazit je strategija preživetja!

Sorry (foto: arhov Via Negativa)
Sorry (foto: arhov Via Negativa)

Dva performerja grizeta, grabita, objemata, sesata drug drugega. Parazitirata in se opravičujeta. Neločljivo soobstajata. Vsak njun gib postaja člen neskončne verige namenov in reakcij. Predstavo je navdihnila knjiga Parazit francoskega filozofa Michela Serresa in njegova teza, da je parazitizem edino možno naravno razmerje. Parazit. Tisti, ki jemlje hrano z mize drugega, ki izkorišča, izrablja, zlorablja. Tisti, ki se zažira, ki ničesar ne daje v zameno, ki ničesar ne ustvarja, ničesar ne deli z drugimi, ki nikomur ni v oporo in se za nikogar ne žrtvuje. V času poveličevanja brutalne moči, v času posojil, dolgov, prevar, podrejenosti, manipulacij in medsebojne odvisnosti, je parazita zelo težko prepoznati. Drug v drugega uperjamo prst, obtožujemo se z zažiralci in krvosesi, se branimo pred temi očitki in ogorčeno zagovarjamo svojo nedotakljivost. Nihče noče biti parazit, to nizkotno in zavržno bitje evolucije, ta cinična pomota narave. Kaj pa, če razmerje temelji zgoj na enosmernem odnosu dajanja in jemanja – in nič drugega? Je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršnokoli razmerje?

Bojan Jablanovec
Bojan Jablanovec

Serres trdi, da je parazitizem temeljno “dejstvo” obstoja vsakega živega bitja. Parazitski odnos je oblika neločljivega in nedemokratičnega sožitja, razmerje  vzajemne soodvisnosti, v katerem vsaka poteza postane člen neskončne verige namenov in reakcij. Parazit je strategija preživetja. Parazit zavrača nasilje. Dokler gostitelj ostaja pri življenju, dokler se lahko hrani z njegovim življenjem, parazit živi v harmoniji z njim. Ideali parazita so nepremičnost, hibernacija, popolna podreditev… Dokler se njegov gostitelj lahko premika in diha – pa naj je to partner, družina, mesto, država, kontinent ali planet – je parazit svoboden. (s temi razmišljanji vas na novo predstavo z naslovom Sorry vabijo izvajalci Anita Wach, Grega Zorc, Andrej Fon pod umetniškim vodstvom Bojana Jablanovca in v koprodukciji Vie Negative in Zavoda Sploh. Predstavo si lahko ogledate 8. in 18. januarja ob 20. uri v Španskih borcih v Ljubljani)

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Azra Selimanovič. Na Libero Dance Festu nihče ne bo zadnji!
Prihodnji vikend se bo v soboto, 30. marca, v Športni dvorani v Dobrovi odvijal prvi Libero Dance Fest. Preberite si pogovor z iniciatorko festivala Azro Selimanovič.
Ritem izjav
Marec 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
The ONE Colour Stylist Ultimate šminka. Izberite svojo barvo in poudarite svojo edinstvenost!
Pri Oriflamu so izdelali šminko v kar 24 različnih barvnih odtenkih in gotovo boste našli pravo zase
Vabim te na grške počitnice na Kreto
Joga, kuharski delavnici, zdrava hrana, sonce, morje, sprostitev ... vse to je Tertsa
Preberi članek
Preberi članek