S plesom bi rad osrečeval ljudi!

Pozdravljen in dobrodošel na mojem portalu. Bi se našim bralcem in bralkam za uvod predstavil v nekaj stavkih. Kdo si in kam si namenjen, David Stojanovič?
Živijo, star sem 11 let, moja največja strast je ples. Prve plesne korake sem naredil 6. septembra 2016 v Plesni šoli Bolero. Namenjen sem k uresničitvam svojih sanj, in to so: postati profesionalni plesalec, koreograf ter nekega dne imeti svojo plesno šolo.
Kako se je ples znašel v tvojem življenju?
S svojim ‘tatijem’ sem gledal plesni film in po filmu sem naredil nekaj plesnih gibov. Ko je moj  ‘tati’ videl te gibe, me je prosil, če lahko še enkrat ponovim, in ko sem ponovil, mi je rekel: "‘Wooo’, David, to je pa ‘fuuul’ dobr’ ‘zgledal’," in me vprašal, če bi treniral ples. Najprej sem rekel, da bom premislil, a ko mi je pokazal posnetke Nike Kljun, sem takoj rekel, da bi rad treniral hip-hop.
… s koreografinjo Barbee Šuštaršič …

Naštej, prosim, kje vse si do zdaj pridobival svoje plesno znanje, s katerimi pedagogi delaš in kdo je tvoj največji vzor?
Hi-hop me je učila Barbee Šuštaršič, popping (electric boogaloo) sem prvič začel trenirati julija 2017, in sicer pri Nejcu Osovnikarju, z Nejcem sva trenirala pet mesecev, od decembra 2017 naprej pa treniram s svojim ‘tatijem’. Moja vzornica pa je Nika Kljun.

… z vzornico Niko Kljun …

Hip-hop ni edina plesna zvrst, ki jo obvladaš, kajne?
V bistvu nobene ne obvladam, drugače pa ja, to ni edina plesna zvrst, ki jo plešem oz.se učim plesati: poleg hip-hopa in poppinga treniram še house, reggaeton, r&b, jazz balet …
Kako nastane plesni oziroma rečeva kar tekmovalni nastop, nam opišeš sodelovanje s koreografom/pedagogom?
Učitelj/-ica, koreograf sestavi koreografijo, ki se jo vsak trening učimo in jo ponavljamo (to je v primeru formacije). Za solo nastop pa jaz sam ‘freestylam’ in me moja trenerka (Barbee Šuštaršič) na individualnih treningih popravlja, mi svetuje in še mnogo tega.

Star si enajst let in se že kitiš z naslovi državnih prvakov. Naštej nam vse naslove, ki so zate najpomembnejši, in obrazloži, zakaj?
Vse tekme so mi pomembne, saj tam pridobivam izkušnje, je pa res, da rad zmagujem (smeh). Sem državni in pokalni prvak v hip-hop solo dečki, državni in pokalni prvak electric boogie solo dečki, poddržavni prvak in pokalni prvak v hip-hop battle solo dečki, bil sem četrti na letošnjem evropskem prvenstvu v hip-hop solo dečki, ki se ga je udeležilo 57 tekmovalcev, najpomembnejši rezultat zame je, da sem letos postal evropski prvak v electric boogieju solo dečki, ki se ga je udeležilo 42 tekmovalcev.

Kje pa boš tekmoval recimo do konca tega leta?
Konec oktobra me še čaka svetovno prvenstvo na Poljskem.

Kaj ti sploh pomenijo tekmovanja? Kako se pripravljaš nanje? Kaj nudijo?
Pomenijo mi ogromno, saj se zelo rad udeležujem vseh tekmovanj ne glede na končni rezultat! Pripravljam se tako, da imam veliko individualnih treningov s svojima trenerjema in da sam doma poleg vseh treningov treniram, gledam raznorazne posnetke prek youtubea. Nudijo pa ogromno izkušnjo ter spoznavanje drugih plesalcev/plesalk, soočanje s pritiskom, tremo …
Imaš mogoče kakšen značilen gib, gibanje, po katerem bi te lahko prepoznali?
Mislim, da ne (smeh).

Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Pri plesu me najbolj osrečuje, da se počutim res svobodnega in da lahko skozi ples pokažem, izrazim vsa svoja čustva, se svobodno gibljem … Ples res obožujem!
Starši so tvoji veliki podporniki. Koliko in kako so vpleteni v tvoje plesne obveznosti? Jim je težko?
Oba moja starša sta mi v veliko podporo, najbolj pa je v moje plesne obveznosti vpleten moj ‘tati’, saj me od decembra 2017 naprej on trenira popping (electric boogie), že od samega začetka mi redno svetuje in pomaga pri preostalih plesnih zvrsteh, me pelje na tekme, plesne delavnice, treninge, mi je res v ogromno podporo in oporo ter je glavni ‘krivec’ poleg mojega strica, da sem začel in da še vedno plešem! Kakor jaz vem, jima ni težko (smeh). 

Oče oziroma ‘tati’, kot mu praviš, te tudi trenira. Kako pa to poteka?
‘Tati’ mi je že od samega začetka pomagal z nasveti, in vse, kar mi je rekel, mi je zelo pomagalo, in od samega začetka je začel dobesedno študirati ples, gledal je posnetke, raznorazne koreografe, battle, tekmovanja, vaje, plesne tehnike, spraševal druge plesne trenerje in strokovnjake. Do zdaj sva popping trenirala doma v dnevni sobi, od 3. julija 2018 pa trenirava popping in hip-hop v prostorih plesne šole Zapleši z Aljo na Lavrici in bi se tudi javno rad zahvalil Alji in Tini za to, da sta mi omogočili, da lahko s ‘tatijem’ tam trenirava, in sicer dvakrat na dan, pet dni v tednu. Trening pa poteka tako, da se najprej zelo dobro ogrejem, po ogrevanju pa prek youtubea gledava tehnike, ki jih izvajajo določeni koreografi ali plesalci (vaje), in po tem jaz poskusim izvesti določeno tehniko, ‘tati’ me pri tem popravlja in govori, kako naj storim ali plesno rečeno me ‘spuca’. Ko se naučim nekaj tehnik ali samo eno, poskušam, kolikor je mogoče, uporabiti in odplesati to na določeno glasbo, in to je samo en del od mnogih delov treninga, kjer mi ‘tati’ pomaga, ker če bi vam govoril, kje vse in v kakšno pomoč mi je moj ‘tati’, da izboljšam svoje plesno znanje, bi lahko govoril ure! Koreografije še ne pripravlja, toda zelo verjamem, da nekega dne bo.
 
 
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Počivam, se sprehajam, igram igrice, gledam filme …
Ali te mama za uspešen nastop ali trening nagradi s kakšnim posebnim pecivom, sladico? Kaj najraje ješ?
S pecivom ali sladico ne, mi pa pripravi njoke v smetanovi omaki, ki jih obožujem (smeh).
Kako pa sošolci in sošolke gledajo na tvoje plesno udejstvovanje?
Šolam se na domu, tako da ne vem, kaj pravijo (smeh).
Na domu? Uf, tole nam pa tudi razloži, prosim?
Doma me poučuje moj ‘tati’, in sicer tako, da se učiva s pomočjo knjig in delovnih zvezkov, rad bi se zahvalil OŠ Škofljica, ravnatelju in svojim učiteljicam za pomoč in podporo, saj mi redno pošiljajo prek e-pošte teste za preverjanje znanja in se vedno odzovejo, ko potrebujem kakršnokoli pomoč. Razlog je ta, da nisem bil ravno navdušen nad redno šolo, saj želim prosti čas, ki ga imam zdaj, bolje izkoristiti za jutranje individualne treninge, ki jih ne bi mogel opravljati, če bi redno hodil v šolo. To bi se poznalo pri plesnem napredku, ki pa je več kot očiten zaradi dodatnih individualnih treningov, ki jih opravljam zjutraj. Prvi razred sem naredil na domu, 2.,3. in 4. redno, 5. pa spet na domu in tudi 6. bom delal doma.
Naštej tri ali pa če jih imaš , pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Športni copati, trenirka, nogavice, krema za lase, mp4 (smeh).
Tvoj moto v življenju pa je?
Da bi s plesom osrečeval ljudi.
Plesati pa je?
Dihati.
Hvala in želim ti uspešno novo sezono.
Najlepša hvala, jaz pa želim vam, vašim bralcem in vsem ljudem veliko sreče in ljubezni ter seveda plesnih užitkov (smeh).
View Gallery 9 Photos