Pri plesu me navdušujejo gib, izražanje, vizualizacija!

Pozdravljen, Marko Golubović, in tile zadnji avgustovski dnevi so zate in tvojo ekipo nekaj posebnega, kajne? Odpiraš svoj lasten plesni center, šolo, ki si jo poimenoval M-dance oziroma jo prevzemaš. Od kod in zakaj ta odločitev?
Tako je. Ustanoviteljica plesnega in rekreativnega studia M-dance Mojca Blagotinšek Marko se je pred meseci odločila, da podjetje in celoten ‘brand’, ki ga je ustvarila v šestih letih, proda. Pod njenim okriljem sem delal zadnja štiri leta moram povedati, da ni ustvarila le plesne šole, ampak skupnost otroci in odrasli (v prejšnji sezoni jih je bilo več kot 400), ki so obiskovali naš studio, so se v njem počutili domače in povezano z ustvarjenim ‘brandom’. Konec februarja mi je Mojca predstavila ponudbo, ki sem jo zagrabil, in med poletjem imel čas, da sistem, ki je že do zdaj dobro funkcioniral, le dogradim. Prenovil sem tudi obstoječ 450 m2 velik studio iz dveh plesnih dvoran smo naredili tri in razširili ponudbo plesnih zvrsti. Takšno priložnost se dobi malo kdaj. Ime M-dance gotovo ostaja.
 
Lokacij imaš pa kar lepo število.
V Velenju in Celju sta M-dance studia (450 in 100 m2), ki sta sveže prenovljena in sodobno opremljena. M-dance pa najdete še na desetih lokacijah v regiji: Šoštanj, Šmartno ob Paki, Polzela, Dobrna, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Ravne na Koroškem, Dravograd, Prevalje, Mežica, Črna na Koroškem.
 
V čem se bo tvoj plesni center razlikoval od drugih? Kaj boste poučevali, kdo bodo pedagogi, kakšen program pripravljaš, bo to umetniško ali tudi tekmovalno naravnana scena, rekreacija?
M-dance je plesni in rekreativni center za vse generacije. Stremel bom k temu, da bomo spremljali svetovne smernice in v koraku s časom. M-dance je veljal za komercialni in tekmovalni studio, z novo plesno sezono pa se bomo podali tudi v umetniške vode. Z novima plesnima smerema baletom in sodobnim plesom bomo odprli oddelek ‘mARTeater’, ki bo omogočal otrokom ustvarjati plesne kreacije in potovati po svetu na plesne festivale, gostovanja. Ustvarjali bomo tudi plesne predstave in jih tržili. Po čem se bomo razlikovali? Po pestri ponudbi, sodobno opremljenih prostorih, inovativnih idejah, celostni podobi, ki je tudi spodbudila preostale plesne šole v kraju, da se končno prebudijo in obnovijo svojo vizualno podobo.
 
Kaj pa trendi, ne moreš mimo njih oziroma kako boš našel ravnotežje, če sploh?
Studio je namenjen vsem generacijam. Kot sem že omenil, spremljali bomo svetovne trende in jih prilagodili trgu. Za vsakogar se pri nas najde nekaj, saj smo s ponudbo res skušali zajeti vse generacije.
Pričakuješ, da se bo M-dance razvil v prepoznavni studio slovenske plesne scene?
Seveda. Verjamem v svoj ‘brand’ in zaposlene v svojem podjetju. Prepričan sem, da bomo na plesni sceni v prihodnjih letih pustili pečat.
 
Opiši nam svojo plesno pot. In zakaj sploh ples in ne kaj drugega?
Začel sem v drugem razredu osnovne šole. V Velenju takrat ni bilo veliko izbire plesal sem v Devžeju, potem pri Power Dancers (pozneje Superstar). Ples sem začel poučevati kar hitro, v 7. razredu osnovne šole sem vrstnike poučeval koreografije za projekt Šolski plesni festival, ki ga organizira Plesna zveza Slovenije. Na tem plesnem festivalu sem kar nekajkrat stal na stopničkah mislim, da sem si v nekaj letih nabral okoli 13 medalj. Ko sem začel obiskovati srednjo šolo, sem iz osnovne šole prejel ponudbo, da bi še naprej poučeval plesni krožek kot zunanji sodelavec. Pri 16-ih sem začel poučevati tudi hip-hop v plesnem centru Step Velenje. Leto 2010 je bilo prelomno zaključil sem srednjo šolo in se odločil, da za eno leto prekinem šolanje ter se posvetim plesu. Še vedno sem poučeval v Velenju, v istem letu sem vodil celotno plesno šolo Power Dancers in delal na Ptuju, prav tako sem začel poučevati v Ignu v Celju. Spomnim se, da sem šest dni v tednu vsako popoldne preživel v plesni dvorani in se vsak dan vozil v Velenje, Celje, na Ptuj. Ko je napočil čas za študij, sem ostal v Ignu všeč sta mi je bili njihovi vizija in širina. Čez nekaj let sem vzporedno s hišo Igen začel delati še v M-dance studiu v Velenju v tekmovalnem oddelku pripravljal sem koreografije za mednarodna plesna tekmovanja, in že v prvem letu so tekmovalci kar nekajkrat stali na stopničkah. Po štirih letih sem tukaj. Na drugi poziciji.
 
Velik del plesnega znanja si nabiral v Ignu v Celju. Za kaj vse si hvaležen celjski ekipi?
Da, spoznal sem res super kolektiv, v osmih letih smo napletli močne prijateljske vezi. Hvaležen sem za tisto, kar sem se tam naučil umetniško uprizarjanje, konceptualizem, plesno širino.
 
Nazadnje se te spomnim s fotografije v belem pajacu, mislim, da je bil nastop na Opusu oz. na Fronti, in od takrat je minilo kar lepo število let. Bi dejala, da si od plesalca in pedagoga hip-hopa postal umetniški vodja lastne šole. Si od nekdaj čutil tudi organizatorsko žilico?
Od tega nastopa na Opusu je minilo kar nekaj let. Da, preizkusil sem se tudi v sodobni plesni sceni na Opusu sem nastopil dvakrat prvič s Fuzija je sporočilo = Sporočilo je fuzija, drugič pa kot Lepa Vida. Kot stranska vloga sem sodeloval tudi v plesni predstavi Botr’ce. Moram priznati, da se je ta evolucija zgodila hitro in spontano. Nekako sem vedno bil potisnjen na nekakšen položaj vodje, tako da mi niti položaj umetniškega vodje plesne šole ne bo delal preglavic. 
 

Kaj te pri plesu navdušuje?
Navdušujejo me gib, izražanje, vizualizacija.

 
Si lahko iskren in nam poveš, kakšen je tvoj pogled na slovensko plesno sceno? Kaj je dobrega, kaj bi bilo dobro spremeniti, nadgraditi?
V zadnjih letih se je plesna scena kar dobro razvila. Menim, da imamo dobro in konkurenčno plesno sceno. Všeč mi je, da se naši plesalci odpravljajo v svet in so tam tudi resnično uspešni, čeprav vemo, da je trg zunaj zelo velik. Želim si, da bi lahko takšne plesalce obdržali pri nas ali pa da bi se ti pogosteje vračali domov in svoje znanje še večkrat predajali mlajšim generacijam na naših tleh.
 
 
In po čem si prepoznaven ti, kako vedo vsi, aha, to je pa naš Marko?
Huh … težko govorim v svojem imenu. Rekel bi, da po kreativnih idejah, ki jih nikoli ne zmanjka. Ljudje me poznajo kot ustvarjalca na mnogih področjih umetniškega ustvarjanja.
 
Poleg plesa pa te zanima še video, kajne?
Študiral sem na ALUO video in animacijo. Režiral sem kar nekaj glasbenih videospotov za znane slovenske pop glasbenike, ustvaril kar nekaj animacij in vizualizacij za ‘fashion showe’, napisal nekaj skladb in besedil, kot je skladba Ob kavi za mlado ustvarjalko Anabel, s katero tudi uspešno sodelujem.
 
 
Naštej tri predmete, brez katerih ne greš nikamor?
Telefon, denarnica, ključi od stanovanja.
 
In na kaj si najbolj ponosen?
Ponosen sem nase, na svoja dela, ki govorijo zase.
Imaš kakšen moto ali misel, ki te vodi skozi življenje?
Moram priznati, da sem eden tistih, ki rečejo: “Samo enkrat se živi.” Ne želim živeti za druge oz. kakor bi želeli drugi. Rad se ujamem v lepe trenutke in ustvarjam spomine sam ali v dobri družbi.
 

Kdo si, Marko Golubović, in kam si namenjen?
Velik, velik, velik sanjač in namenjen sem okoli sveta.
Plesati pa je?

Nekaj najlepšega, kar sem počel v zadnjih 28 letih.
Hvala, da si našel čas za pogovor v tem ‘tik pred zdajci’ obdobju. Srečno želim tebi in tvoji ekipi.
Hvala tebi, Barbra, da si se spomnila name! Se srečamo ob plesišču!
View Gallery 13 Photos