Brigita Žaler. Sem ognjenega temperamenta, moja skupina Sayyidah pa šteje 20 članic, ki se ne menjajo!

Brigita Žaler v elementu s krili (foto: osebni arhiv)

Orientalska plesna skupina Sayyidah, je ena tistih, ki že vrsto let uspešno deluje na Štajerskem. V goste sem tokrat povabila njihovo vodjo, učiteljico in tudi diplomantko Bayani Orient Akademije, Brigito Žaler.

Brigita, začniva najprej pri tebi. Kdaj je ples vstopil v tvoje življenje, si pred orientalskim plesom plesala še kakšno drugo zvrst?
Leta 2007 sem zasledila, da Irina Stankovič poučuje orientalski ples v Celju. Na njenih plesnih vajah se je zgodila moja usodna ljubezen do orientalskega plesa, ki traja še danes. Nato sem s plesnimi vajami nadaljevala v Šentjurju na Plesnem valu pri Nini Jakončič Ploštajner. V mladosti sem nekaj časa plesala rock and roll, nato sem trenirala odbojko. Ker sem pogrešala ples, sem obiskovala različne zvrsti plesa. Nikjer se nisem tako našla kot v orientalskem plesu.
Kdaj si pa potem začela s poučevanjem in kako je do tega prišlo?
Poučevat sem začela leta 2010 pri Plesnem valu Celje. Bila sem neizkušena na tem področju, zato sem se morala zelo truditi. Hodila sem na številne delavnice, se izobraževala…

Kako in kdaj si formirala skupino Sayyidah?
Bilo je leta 2012, takrat sem že imela nekaj izkušenj. Tri plesalke smo začenjale sanjati o novi plesni skupini in začele plesati pri meni doma v Dramljah, kjer sem preuredila leseno brunarico v toplo, prijetno plesalnico, opremljeno z ogledali, lučkami in kaminom. Počasi se nam je pridružilo vedno več plesalk in od takrat je ta prostor postal naš mali harem. Tam se urejamo za nastope, šivamo, popravljamo kostume. Tam se rojevajo tudi nove koreografije, prirejajo praznovanja, zabave…

Je število članic ves čas enako ali niha?
Orientalska plesna skupina šteje okoli 20 plesalk in je bolj kot ne ista. Novih tečajev ne razpisujem, edino če je res velika želja, potem naredim izjemo. Ker se je naša plesalka Elena pred sedmimi leti preselila na Ptuj, je bila njena želja, da pridem poučevat tudi tja. In tako imam že nekaj let plesno skupino tudi tam.

Kako pogosto pa vadite? Je poudarek bolj na tehniki ali koreografiji?
Vaje potekajo enkrat tedensko na Ptuju v najeti dvorani za ptujske plesalke in v Dramljah v moji plesalnici za drameljsko skupino. Na vajah je poudarek tako na tehniki plesa kot na koreografijah. Vsako plesno uro začnemo z ogrevanjem, nadaljujemo s tehniko in nato sledi ponavljanja starih koreografij oz. učenje novih. Vaje zaključimo z raztezanjem.

Kako se odločite za koreografijo? Skupaj izberete pesem ali se ti odločiš kaj boste plesale?
Ko je čas za novo koreografijo se skupaj dogovarjamo kaj bi plesale, v katero smer bi šle, kateri stil, kakšno glasbo, kakšen kostum… Nato izberem primerno glasbo in sestavim koreografijo. Skupaj jo dodelamo, kreiramo, brusimo. Vesela sem vsakega predloga, spremembe. Več glav več ve.

Kje pa dobiš navdih za koreografije? Zaupaj nam tudi tvoj najljubši stil orientalskega plesa, kaj najraje plešeš ti in kaj tvoja skupina?
Navdih oz. inspiracijo dobim od raznih orientalskih zvezd. Meni najljubša je profesionalna plesalka in koreografinja Jasirah. Sledim ji preko spletnih delavnic ter njenih objav na različnih spletnih omrežjih. Odlična plesalka in koreografinja je tudi Jillina Carlano z njenimi Bellydance Evolution predstavami. Dve sem si tudi ogledala v Mariboru v organizaciji Hiše Zahir. Ker sem na splošno ognjenega temperamenta, so mi bolj všeč hitrejši ritmi. Zato je drum solo moja prva izbira. Seveda so mi všeč tudi drugi orientalski plesi, kot so saiidi, shaabi, ciganski… Moje plesalke mi lepo sledijo pri mojih včasih norih in zahtevnih projektih in me večkrat tudi prizemljijo, če me preveč odnese. Njihova predanost in ljubezen do orientalskega plesa se pozna na vsakem koraku, saj vsaka prinaša svoj žar in to mi ogromno pomeni.

Kaj pa kostumi, jih naročate preko spleta, izdelujete same ali vam jih naredi šivilja?
Veliko kostumov naročamo preko spletnih prodaj. Nato si jih prilagajamo, preurejamo… Nekaj kostumov je prinesla prijateljica Greta iz Egipta, od koder ima moža. Dva sem si zašila sama. Zadnjega, ki sem ga nosila na nastopu zaključka Bayani akademije, pa sva ga oblikovali in zašili s prijateljico Katjo.

S skupino Sayydiha se družite tudi izven plesne dvorane. Vem da skupaj rade tudi potujete. Kaj vas poleg plesa še povezuje?
Postale smo prave prijateljice, ki se rade družimo tudi izven plesne dvorane. Skupaj smo že smučale, bile na morju, hodile po hribih, privoščile smo si vikend in rojstni dan v planinski koči, potovale v Turčijo. Iskreno sem hvaležna, da sem obdana s tako izjemnimi in srčnimi plesalkami, s katerimi delimo nepozabne trenutke v plesni dvorani in izven.

Veliko nastopate v Sloveniji, lani poleti pa ste nastopile tudi v Srbiji. Kje pa vas lahko vidimo in kako je prišlo do sodelovanja v Srbiji?
Do tega nastopa v Srbiji smo prišle preko drugega princa ptujskega karnevala Matevža Zokija in ptujskega kurentovanja oz. mesta Ptuj, ki je član FECE (Federacije karnevalskih mest Evrope), in se udeležuje karnevalov po celi Evropi. Na karnevalu v Srbiji, natančneje v Vrnjački Banji, smo zastopale Ptujsko kurentovanje. V preteklem letu smo bile povabljene tudi na Hrvaško, v mesto Senj, na 50. mednarodni poletni Senjski karneval. Naš prvi nastop za Ptujsko kurentovanje pa je bil v letu 2022 v Budvi v Črni Gori. Nastopati na mednarodnih karnevalih, je eno posebno doživetje, saj s ponosom zastopamo Slovenijo, natančneje mesto Ptuj in tradicionalno Ptujsko kurentovanje. Na teh prireditvah je poudarek na plesnem nastopu vsake skupine v primernih kostumih oz. maskah pred ogromnim občinstvom. Za nas plesalke je to poseben dogodek. Plesalke veliko nastopamo na kulturnih, turističnih in drugih prireditvah, kot so praznovanja, sejmi, srečanja. Nastopale smo tudi že na srednjeveških dogodkih in poroki.

Kakšni so načrt vaše skupine za letos? Pripravljate kaj posebnega?
Po 10 letih spet pripravljamo plesno predstavo. Prva in odmevna je bila leta 2014, kjer smo plesalke Sayyidah, skupaj z režiserko Tanjo Kastelic, ustvarile zelo lepo plesno predstavo Rajska dekleta. To je bil eden izmed naših največjih projektov in tudi uspešnih, saj smo na premieri v Šmarju pri Jelšah razprodale dvorano kulturnega doma do zadnjega kotička. Dvakrat smo predstavo tudi ponovile. Sedaj smo ravno sredi ustvarjanja nove plesne predstave, kjer bomo sodelovale z Gledališko skupino Pika na i, katere vodja je tudi režiserka Tanja Kastelic. Januarja letos smo zopet plesale na Hrvaškem v mesto Senj, kjer sm bileo povabljene na karnevalsko prireditev San letne noči – 1001 noč. Leto 2024 bo zelo zanimivo in se ga neizmerno veselim.

O sodelovanju v skupini Sayyidah pa sem vprašala tudi nekaj njihovih članic. Vse so mi odgovorile na ista vprašanja – koliko časa so del skupine, zakaj so se jih pridružile in kaj jim je v skupini najbolj všeč.
Judita Methans Šarlah: ‘Orientalske plese plešem od leta 2006. Tega leta sem z družino letovala v Tuniziji. Nad bogato arabsko kulturo sem bila navdušena, posebej še nad njihovimi orientalskimi plesi, s katerimi sem se prvič srečala. Takoj ob povratku domov sem začela z iskanjem možnosti tovrstnega plesanja. Na veliko veselje sem ugotovila, da je v Šentjurju pričela s poučevanjem orientalskih plesov koreografinja in plesalka Nina Jakončič Ploštajner, preko Plesnega vala Celje. Z veseljem sem se priključila njeni plesni skupini. Tam sem spoznala čudovita dekleta, med njimi tudi Brigito Žaler. Članica njene skupine Sayyidah sem postala leta 2014. Pred tem sem aktivno plesala pri Nini Jakončič Ploštajner. Ob njenem odhodu v porodniško sem nekaj časa tudi sama poučevala orientalske plese v Šentjurju, Celju in v Slovenskih Konjicah. Ob tem sem se izobraževala na različnih seminarjih orientalskega plesa doma in v tujini. Opravila sem tudi izobraževanje v sklopu Bayani Orient Akademije v Kamniku. Dve leti sem bila tudi tečajnica KUOD Bayani. Skupini Sayyidah sem se priključila zaradi velikega veselja do orientalskega plesa in prijetnega druženja ob raznolikih plesnih korakih in lepih koreografijah, katerih Brigita skrbno pripravi za nas. V skupini so mi zelo všeč raznoliki dogodki, prireditve in projekti skozi katere spoznavam bogato zgodovino in kulturo orienta, ki me nenehno navdušuje in bogati.’

Lucija Kos: ‘Z orientalskim plesom sem pričela dobro leto nazaj in tako dolgo sem tudi članica skupine Sayyidah. Učenje orientalskega plesa je bila moja želja že dolga leta nazaj, ampak nekako ni bilo priložnosti za to, vmes sem tudi malo pozabila, tako da dobro leto nazaj se je pa ta želja obudila nazaj. V skupino sem pa prišla preko druge soplesalke, katere sem videla slike, sicer iz druge skupine kjer je prej plesala, in jo kontaktirala. Najbolj všeč mi je seveda ples, ki je tako ženstven in hkrati zapeljiv in seveda, Brigita je zelo dobra, srčna učiteljica in skupaj s so plesalkami uživamo, kar je pa tako bistvo vsega, še posebej je lepo, kadar gremo nastopat in si oblečemo te lepe orientalske obleke.’
Majda Zmazek: ‘Z orientalskim plesom sem se začela ukvarjati leta 2017, ko sem se pridružila orientalski skupini Sayyidah, ki se je ustanovila na Ptuju. Skupini sem se pridružila, ker so me eksotični orientalski ritmi privlačili že v moji mladosti, vendar nikoli nisem imela možnosti uresničiti svoje želje, svoje sanje. Kot prvo moram povedati, da brez naše Brigite, učiteljice orientalskega plesa, nebi bila skupina Sayyidah to, kar danes je. V skupini smo se našle ženske, ki ljubimo ples in ples nas povezuje. Z leti učenja orientalskih in tudi drugih zvrsti plesov, je Brigita iz nas potegnila tisto najboljše in to s svojim znanjem, potrpežljivostjo, razumevanjem in zaupanjem, da to zmoremo. V prvi vrsti plešemo za sebe, za svojo dušo, Brigita pa nas je pripeljala tako daleč, da smo bile pripravljene to plesno pravljico. ponesti tudi navzven, izven naših plesnih prostorov. Moram pa povedat, da sem najbolj ponosna na svojo vnukinjo Hano, ki od svojega osmega leta pleše z nami. Takrat sem mislila, da je to samo ena otroška radovednost, ki bo minila. Ampak Hana je danes stara 14 let in je iz male orientalske plesalke, zrastla v dekle, ki obožuje orientalski blišč plesa, druženja in nastopov. Želim si, da se ta plesna pravljica nadaljuje.