Župančičeva nagrada tudi najbolj plešočemu igralcu Ivanu Peternelju

Ivan Peternelj v predstavi Matjaža Fariča Škrat Kuzma dobi nagrado …

V torek, 11.junija, je v Centru kulture Španski borci stekla svečana podelitev letošnjih Župančičevih nagrad Mestne občine Ljubljana. Mestna občina Ljubljana podeljuje vsako leto štiri Župančičeve nagrade, tri za izjemne kulturne dosežke v času zadnjih  dveh let na področju kulture umetnikom, ki živijo in delujejo na področju MOL-a, ter eno nagrado priznanemu umetniku za njegov življenjski opus. Nagrade je podelil župan Ljubljane Zoran Janković, v svojem otvoritvenem govoru pa se dotaknil kulturnega pomena umetnikov za njihovo okolje, za Ljubljano, Slovenijo, kakor tudi kulturnih dosežkov in presežkov mesta Ljubljane, nagrajencem pa še posebej spodbudno dejal, da se od njih zdaj pričakuje še veliko več, kajti nagrade zavezujejo.

… Nada Vodušek; video: Strup produkcija …
Kakšen pomen imajo umetniki v svojem času, pa dovolj zgovorno govori izbran in objavljen citat Otona Župančiča iz pisma Rajku Nahtigalu, Bergenz 1909: Večja je naloga umetnika nego kogarkoli na svetu, večja nego politika ali duhovnika ali zdravnika – kajti on je svojemu narodu vse to hkrati, in ne samo za časa svojega življenja, nego i preko sebe naprej, rodovo, ki jih ni. Besede iz citata so se plešoče prelivale in skladale na videu – oblikovanje videa Strup produkcija: Neja Saje, Jaka Ivanc. S prefinjenim umetniškim prijemom je proslava stekla po scenariju, v režiji in koreografiji Iztoka Kovača. Avtorski glasbeni prispevek je bil delo Draga Ivanuša; vizualije – Komposter, luč pa Luka Curk in Jaka Šimenc.
… pod taktirko Žive Ploj Peršuh ravno vzletela EnKnapGroup: Ana Štefanec, Luke Thomas Dunn, Ida Hellsten, Bence Mezej …
Skrajšane in za to slovesnost prirejene koreografske izvlečke iz Kovačeve predstave OTTETTO je skupina EnKnapGroup zaplesala Sinfonio Visuale pod taktirko Žive Ploj Peršuh in variacijo Tema con Variazzioni ob spremljavi Ansambla Festine na glasbo Igorja Stravinskega Oktet. V dinamiki čistih linij motiviranih s tonovskim poigravanjem skladatelja Stravinskega in njegovih izbranih osem pihalnih inštrumentov so zaplesali: Luke Thamas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza.
… pisatelj, pesnik, dramatik, prevajalec in urednik Evald Fliser je iz rok ljubljanskega župana Zorana Jankovića prejel Župančičevo nagrado za življenjsko delo …
Za življenjsko delo je nagrado prejel pisatelj, pesnik, dramatik, prevajalec in urednik Evald Fliser, ki je v svojem sklepnem govoru modro in  izkušeno pojmoval nagrade in igre obsijane v zrcalu življenja; ko je dejal, da smo vsi igralci na odru življenja, tudi lutkarji, ko hočemo voditi vsaj eno marioneto, in nič manj tolkalci, ko okolju skušamo diktirati svoj ritem … 
… Brane Vižintin, lutkar, igralec, animator in predavatelj …
Župančičevo nagrado za svoj dvoletni umetniški opus je prejel Brane Vižintin, lutkar, igralec, animator in predavatelj, za igralsko-animacijske stvaritve in nepogrešljive režijske asistence v predstavah tega dveletnega obdobja.
.. Slovenski tolkalni projekt …
Za glasbeno-plesno predstavo SRH v Cankarjevem domu in za svoje koncerte ter delavnice v Ljubljani in Celju pa Slovenski tolkalni projekt (SToP), Matevž Bajde, Marina Golja, Damir Korošec, Barbara Kresnik, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Njih sedem (Franci,  Dejan, Marina, Tomaž, Matevž, Damir, Davor) je na odru  predstavilo sedem zabavnih  ritmično zvokovnih domislic, kot so: tolkalne atrakcije na bobnih in stolih, drsenje po strgalu ter naravne telesne, vendar uporabne ritme ploskanja, udarjanja ali ritmično potrkavanje ličnic (zaželena kozmetična masaža), tudi (nekoč) dobrodošel rahli vzgojni ukrep in seveda popularni žvižg.
… dramski igralec in režiser Ivan Peternelj …
Župančičevo nagrado je dobil tudi dramski igralec in režiser Ivan Peternelj za svoje igralske vloge in režijo v predstavah matične gledališke hiše Slovenskega Mladinskega Gledališča. Ivan Peternelj je igralec, ki je najbolj "plešoči igralec", njegova druga izrazna opcija sta ples in koreografija. Svojo igrivo gibalno prezenco popoprano s škratovsko nagajivostjo je sugestivno zaokrožil v predstavi Matjaža Fariča Škrat Kuzma dobi nagrado, ki je tudi sestavni del njegovega izpostavljenega in nagrajenega dveletnega opusa. Na AGRFT je bil eden zadnjih učencev prof. Lojzke Žerdin, ko je vodila predmet umetnost giba na omenjeni fakulteti Univerze v Ljubljani, in to do zaključka tretjega letnika, v zadnjem letniku pa je njegovo plesno izobraževanje vodila Ksenija Hribar.
… Demolition Group … (Foto: Nik Rovan)
Prijetno atmosfero tega svečanega dne namenjenega izpostavljenim ljubljanskim umetnikom, ki je stekel v izvršni produkciji Oddelka za kulturo MU MOL in ob povezovanju Nade Vodušek, je zaključil prodorni zvok glasbe Demolition Group v sestavi: Goran Šalamon, Jože Pegam, Matjaž Pegam, Matija Lapuh, Ivica Gregel, Tomaž Gregel.

View Gallery 8 Photos