Večer plesnih filmov vizualiziral osebnostna doživetja plesnih ustvarjalcev!

Kolaž iz filmov Čas v Pogledu, dSONG, Dust in #SKETCHESOFMARTILLO

Naša recenzentka Daliborka Podboj si je ogledala večer plesnih filmov v ljubljanski Kinoteki!

Večer plesnih filmov 2023 je že četrti večer sodobno-plesnega filma , ki je nastal ob sodelovanju Plesnega teatra Ljubljana in Kinoteke Ljubljana ter po izboru kuratorja tega filmsko plesnega dogodka Matjaža Mraka. V svojem pozdravnem nagovoru je Mrak še posebej naglasil, da so to filmi nastali v zadnjih dveh letih 2020-2022, ki jih je zaznamovala pandemija. To sta bili dve leti, popolnoma neznane situacije: “Govorim o zaprtosti, utesnjenosti, brezizhodnosti – ZAPRT – je PROST – or.” Naznanil je tudi, da večer ne bo posvečen le utesnjenosti, ampak se prostor odpre in nadaljuje v širino, že skoraj da v neskončnost post apokaliptičnega prostora. “Od zaprtega do odprtega, skozi preizpraševanje na-novo postavljenega odnosa. Od elementa časa skozi nihanja in nehanja do homagea prostoru, ki ga ni več. Vse to v 57. minutah.”

Udeleženci večera plesnih filmov (foto: Drago Videmšek)

Na koncu se je zahvalil vsem avtorjem, čisto na koncu pa še Katji Somrak in Andreji Kopač: “Verjemite mi…ampak brez njiju teh večerov ne bi bilo. Uživajte v gledanju!” In smo uživali!

Mitja Obed se v svojem kratkem filmu #sketchesofmartllio znajde med drevesnimi velikani, ko na panju in med zgoščenim gozdnim drevjem zavibrirajo njegovi sproščujoči flamenko koraki, nastal pa v produkciji PTL in Kinoteke.

Horizont Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia

Nastja Bremec Rynia in Michael Rynia sta tudi 9. februarja bivala v Ljubljani in prisostvovala večeru plesnih filmov v Kinoteki/Dvorana Silvana Furlana, kjer je tekla projekcija sedmih kratkih plesnih filmov zadnjih dveh let, med njimi tudi njun nagrajeni film Horizont (nagrada lok 2022), ki ga je s kamero ovekovečil novogoriški režiser Fabris Šulin. V filmu virtuozni plesni par Rynia snuje okrogla plesna sosledja v zajetju prostorsko sive okrogline prvega dela, da bi že trenutek pozneje svobodno zadihala v svetlobnem ozračju in doživetju valovitih peščenih obzorjih, v navdihu modrega horizonta tudi zavihtela svoj gibki plesni optimizem.

Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia na večeru plesnih filmov (foto: Drago Videmšek)

Daša Grgič je predstavila dva vidika osamelosti, ko v filmu Dust plesalkino telo pušča sledi osame na peščenih tleh, medtem ko dSong projicira vzorčaste iluzije v zajetju zamejitev.

dSong Daše Grgič

Sledil je tudi gibalno eksperimentalni film Ize Skok in Aje Zupanec, GEA, ki povezuje telo z naravo, pet telesnih organov s petimi elementi, ki nas obkrožajo; in je magistrsko delo Aje Zupanec na AGRFT.

Čas v pogledu Snježane Premuš

Snježana Premuš se v avtorskem filmu Čas v pogledu osredotoča na desetletje svojih raziskav v okviru plesnega projekta Fizične manifestacije (2012–2022), raziskav in beleženja kolektivnega pogleda na sodelovanje in soustvarjanje. Film je nastal v sodelovanju Snježane Premuš in Hane Vodeb, je zanimiva primerjava časa pred in po epidemiji covid-19. Umetniški večer plesnih filmov se zaključil s filmom Jake Andreja Vojevca Nihanje in nehanje, eksperimentalnim filmskim projektom v okvirih sodobnega cirkusa, ki raziskuje realna in metaforična stanja teles, tudi jezikovne nihaje, kot sta dvoumnost, protislovje, saj sta nihanje in nehanje temeljno počelo življenja, aksioma časa. Večer plesnih filmov 2023 je umetniško beležil, filmsko vizualiziral osebnostna doživetja in videnja izbranih plesnih ustvarjalcev v časovnih nihajih teh dveh nedavno minulih turbulentnih let.

Matjaž Mrak

Po ogledu filmov in kasnejšem srečanju sem Matjaža Mraka vprašala, kako je potekal izbor filmov za Večer plesnih filmov 2023, tudi če ima še dodatne želje ali pač kaj pogreša v tej smeri? “Kar se tiče izbora; tu lahko rečem le, da nekega pravega izbora ni, saj niti ni tako velike produkcije, da bi si to sploh lahko privoščil. Filme iščem sam … se zanimam, mi kdaj kdo tudi kaj namigne, pošlje link … ali pa imam informacijo, da je kdo snemal in potem sledim, se zanimam in si z veseljem tudi pogledam končni produkt. Prav tako sledim prijavljene filme za nagrado Lok (v okviru KRAFFT festivala) ter Plesni žaromet (organizira Mitja Obed v Kranju). Na podlagi celotne raziskave izberem tiste filme, ki so me najbolj nagovorili oz. se mi zdijo najbolj primerni za večer v Kinoteki. Vsekakor pogrešam produkcijo iz drugih delov Slovenije: Maribora, Murske Sobote, Kopra … na ta način bi večer res lahko postal pregled slovenske sodobno plesne filmske produkcije. Potencial je. Le priložnost morajo dobiti in sodobno plesna filmska scena se bo še kako hitro razvijala. Ne smemo pozabiti, da so temelji zelo močno postavljeni prav s filmi tandema Iztok KovačSašo Podgoršek.”