Telesu prijazna vadba. Orientalski ples za vsakogar!

Orientalski ples za vsakogar (foto: arhiv KUOD Bayani)

Nataša Kočar razmišlja, zakaj je orientalski ples eden tistih stilov, ki omogoča plesanje ne glede na starost, kondicijo, postavo itd.

Orientalski ples je eden redkih plesnih stilov, ki omogoča ženskam, da ga lahko začnejo plesati v kateremkoli starostnem obdobju, ne glede na fizično kondicijo ali postavo, in pri tem ne potrebujejo partnerja. Osnovni gibi orientalskega plesa temeljijo na ljudskih plesih Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Ples, ki ima ljudske, folklorne korenine, ima namreč to prednost, da se ga lahko nauči praktično vsak, ki si to želi. Mehko gibanje telesa v kombinaciji z močnimi poudarki in tresenjem bokov (t. i. šimi) dobrodejno vpliva na telo in duha. V deželah, kjer se je orientalski ples doma, je le-ta namenjen predvsem izražanju veselja in druženju.
Orientalski ples poučujem že 18 let in v tem času sem se srečala s številnimi učenkami, ki so prihajale na tečaj orientalskega plesa iz različnih razlogov. Nekatere so si želele drugačno tedensko rekreacijo, druge so očarali kostumi in glasba, tretje so prišle zato, ker je to eden od plesov, kjer ne potrebuješ partnerja. Vse te ženske pa je družila želja po plesnem izražanju na orientalsko glasbo in seveda druženju.


Rekreativna vadba orientalskega plesa je zmerna aerobna vadba. Prav zato je primerna tudi za starejše ženske. Na mojih vadbah se srečujejo ženske od 19 do 79 let, in prav vse, vsaka po svojih zmožnostih seveda, lahko izvajajo osnovne gibe orientalskega plesa. Orientalski ples na ta način tudi medgeneracijsko povezuje. V kar nekaj mojih skupinah so namreč skupaj zbrane dvajset- in tridesetletnice s petdeset- in šestdesetletnicami. Povezuje jih ista strast do plesa, obenem pa si na rednih tedenskih plesnih srečanjih izmenjujejo izkušnje in življenjske zgodbe, kar vse po vrsti bogati in dodaja piko na i našim rednim plesnih srečanjem. Seveda ne gre pozabiti, da obstaja tudi profesionalna oblika orientalskega plesa, ki vključuje naporne fizične treninge in gibe, ki zahtevajo izjemno psihofizično pripravljenost, in je popolnoma primerljiva s tistimi, ki trenirajo druge športne plese, a to je že druga zgodba.


Pred nekaj leti mi je pod roke prišel članek slovenske ženske revije, kjer so pisali o tem, da izvajanje gibov v obliki številke 8 (ki, obrnjena postrani, ponazarja tudi znak za neskončnost) prinaša pozitivne psihološke učinke. Osmica naj bi namreč predstavljala notranjo moč, samozavest in mir. Članek sem si takoj shranila, saj je voda na mlin orientalskemu plesu. Poznamo namreč horizontalne, vertikalne in sagitalne osmice bokov ter prsnega koša, nato pa še osmice z rokami in dlanmi, nogami, vratom oz. glavo ter seveda holistično gibanje telesa v obliki osmice. Lahko rečem, da je osmica poleg šimija (to je tresenje bokov) eden najbolj prepoznavnih gibov orientalskega plesa in meni osebno eden najljubših.

Kolegica Shira iz ZDA vodi eno najuspešnejših in najbolj preglednih spletnih strani o orientalskem plesu na svetu. Na svoji spletni strani je objavila nekaj tujih študij, ki so proučevale pozitiven vpliv orientalskega plesa pri zdravljenju različnih bolezni. Za ta članek na kratko povzemam dve od objavljenih študij na njeni strani, za več pa vas vabim, da si ogledate njen portal www.shira.net Leta 2011 je bila izvedena posebna študija v Izraelu. Vanjo je bilo vključenih 129 žensk, v povprečju starih 49 let, ki so orientalski ples plesale dve uri tedensko, raziskava je potekala eno šolsko leto. Velika večina udeleženk (92 odstotkov) je opazila boljše zdravstveno stanje (manjkrat so obiskale osebnega zdravnika), svoje zdravje so ocenile za skoraj še enkrat boljše po koncu šolskega leta, 70 odstotkov udeleženk pa je opazilo tudi malce zmanjšano telesno težo. Leta 2012 je bila v Braziliji objavljena študija pri ženskah s fibromialgijo. Tiste, ki so se ukvarjale z orientalskim plesom, so opazile manj bolečin, boljši spanec in boljšo samopodobo.

V začetnih letih poučevanja orientalskega plesa sem imela v skupini dekle, ki se je zdravilo za bulimijo. Čeprav je bila hospitalizirana, ji je zdravnica dovolila, da je še naprej obiskovala plesne vaje pri meni, saj je menila, da je to dobro za samopodobo. V njenem primeru je to res pospešilo zdravljenje, saj je kmalu zapustila bolnišnico in še nekaj časa nadaljevala s plesom.
Tudi sicer vidim, da orientalski ples odpira blokade, povezane z odnosom do telesa. Če so dekleta še v prvem letu učenja orientalskega plesa plesa sramežljiva in ne želijo nositi preveč odprtih plesnih oblek (ne želijo nositi klasičnega orientalskega kostuma z nedrčkom, odprtim trebuhom in krilom – t. i. ‘bedlah’), pa z leti postajajo vedno bolj odprta in sprejemljiva do svojega telesa. Po nekaj letih redne vadbe skoraj vse samozavestno nosijo klasični bedlah kostum.


Večerne vadbe so kot nalašč za žensko druženje. Poleg tega, da razgibamo telo in dvignemo duha, lahko delimo vse radosti, sladkosti in bolečine dneva ter minulega tedna. Skupaj se veselimo, praznujemo, se tolažimo, in tako je življenje lažje. Plesno druženje deluje kot neke vrste terapija, kjer v uri in pol pozabimo na vsakdanje skrbi in se prepustimo ritmu, glasbi in samo uživamo.


Naporen delovnik in stres vsakodnevnega življenja terjata svoj dolg. Zaposlena ženska, ki lovi minute, da krmari med službo in domom, največkrat gleda na to, da se oblači praktično in da v kopalnici porabi čim manj časa za to, da se uredi za prihajajoč dan. A skoraj vsaka ženska je kot deklica sanjala o tem, da bo nekoč nekje zaplesala v bleščeči obleki kot kraljične v pravljicah. Kako redki so trenutki, ko si ženska lahko nadene večerno toaleto, svetleč nakit in močnejši make up. Vsaka si to kdaj pa kdaj zaželi. Orientalski plesni nastop je ena od izjemnih priložnosti, ko se ženske spremenimo v lepotice iz 1001 noči. Svetleči kostumi, nakit, izbran make up in pričeska ter odrske luči. Vse to postane eden od pomembnih motivov, zakaj plešejo in vztrajajo več let zapored.

Nataša Kočar

Ker je ta članek na portalu, ki je posvečen plesu, pa naj za konec zapišem še nekaj ključnih besed o blagodejnih učinkih kateregakoli plesa na človekovo življenje: izboljšuje ravnotežje in prožnost telesa, krepi kognitivne sposobnosti in je številka ena v boju proti demenci, pomaga krepiti kardiovaskularni sistem v telesu, sprošča, navdušuje, druži. Želim vam čudovito plesno jesen in naj bo tudi vaše življenje s plesom še lepše.

(foto: arhiv KUOD Bayani)

P.S. Viri, ki so mi bili v pomoč pri nastajanju članka: www.shira.net in Katja Cah, Držimo se osmice, revija Ona, 2019