Svetovno! Slovenski plesalci z ulice na vrh sveta

Članske hip hop formacije: 1. mesto PD Artifex, 3. mesto PS Novo mesto in 4. mesto PD Kazina.

Tri tisoč plesalcev se je prejšnji teden borilo za naslove svetovnih prvakov v hip hopu, break danceu in electric boogiju. Tako smo lahko med tednom na uradni spletni strani mednarodne plesne organizacije IDO, seveda z doplačilom, v živo spremljali tekmovanje. Še bolj zanimivo je bilo na socialnih omrežjih, kjer smo bili priča prav vsakemu koraku plesalcev – kako se ogrevajo, šminkajo in pripravljajo za tekmovanje ali pa, kako jejo, spijo in raziskujejo dansko prestolnico. Vsesplošni vtis je bil, da vlada res dobra in pozitivna energija. Očitno pa je bilo res temu tako, saj se je slovenska reprezentanca uvrstila na tretje mesto po številu medalj. Petnajst odličij (pet zlatih, pet srebrnih in pet bronastih) in odlične finalne uvrstitve so si priborili slovenski plesalci, ki so dokazali, da spadajo v sam vrh med street plesi. Vodji reprezentance sta bila Fiona Johnson Kocjančič in Miha Krušič, slovenske barve med sodniki pa je zastopala Mimi Marčac Mirčeta.

Koreograf Miha Krušič je bil vodja slovenske reprezentance in koreograf zmagovalne južnoafriške mladinske formacije.
Najboljši solist v slovenski reprezentanci je brez dvoma svetovni prvak v break danceu med člani Tomi Činej (ŠKPK VIP), ki tokrat pokala ni izpustil iz rok, saj se je zmage veselil, kot bi bilo prvič, čeprav je naslov obranil že četrtič zapored. Tako so tudi pri ostalih disciplinah pri break danceu najbolj izstopali plesalci športno-kulturno plesnega kluba V.I.P., ki pa jim ni uspelo, da bi poleg članskih tudi pri mladinskih malih skupinah stopili na najvišjo stopničko. Čeprav je bilo pri mladincih trojno slovensko slavje zagotovljeno, po diskvalifikaciji ostalih dveh timov iz Hrvaške, so tokrat slavili zmago plesalci kulturno-umetniškega društva Superstar Celje, ki so postali svetovni prvaki. Koreograf, trener in predsednik ŠKPK VIP Edi Činej je zadovoljen z vsemi rezultati, vendar bi si želel več konkurence: "Povezanost, enotnost, prijateljstvo in trdo delo so naše plesalce kluba V.I.P. pripeljali v sam svetovni vrh. Ne oziramo se na rezultate, pomembno nam je le to, da so naši nastopi dobro izpeljani. Samo v tem primeru bi lahko bili razočarani. Z rezultati smo presegli vsa pričakovanja! Samo prvenstvo je našim tekmovalcem prineslo veliko pozitivnega. Ob takšnih prilikah naši plesalci in celotna reprezentanca krepi medsebojne vezi, ki so potrebne za nadaljnje delo in uspehe. Menim, da so tekme vedno bolje organizirane, problem so le sodniki. Ob več kot 30 % odločitev sodnikov v kategoriji breakdance solo se je publika … celo smejala! Posledično pa je udeležba in za tem konkurenca na IDO tekmovanjih vedno slabša. Konkurenca je bila, ampak bili smo res dobro pripravljeni. Komaj čakamo naslednjo tekmo, saj s tako super ekipo, kot jo imam jaz, je BATTLE zabava! Rad bi se zahvalil tudi sponzorjem, ki so omogočili, da se udeležimo prvenstva!"
Ponosni svetovni prvaki v break plesu iz plesnega kluba V.I.P.
Čast pri electric boogiju še vedno rešuje Andraž Mrak (PK Miki Domžale), ki je skupaj s soplesalcem Dejanom Djurovičem postal svetovni podprvak. 
Andraž Mrak in Dejan Adjurovič (PK Miki Domažale) sta naslovu evropskih prvakov dodala še naslov svetovnih podprvakov med pari člani v electric boogiju.
Prav gotovo pa je najbolj odmevno ime med slovenskimi hiphoperji Maša Udovič iz Plesnega studia Novo mesto, punca, ki z neverjetno energijo, bolj moškim stilom hip hopa, še vedno ostaja dovolj feminilna, da prepriča sodnike. Med sto solistkami v mladinski konkurenci si je priplesala finale in 6. mesto, med pari pa sta skupaj s soplesalcem Miho Tavčarjem postala svetovna podprvaka. Še veliko si lahko obetamo od te punce, je prepričan tudi vodja in trener Plesnega studia Novo mesto Robi Grmek: "Maša Udovič se je upravičeno izkazala za najbolj odmevno ime med slovenskimi hip hop plesalkami, saj je dosegla 2. mesto med mladinskimi pari z Miho Tavčarjem, 6. mesto med solo mladinkami in 3. mesto s člansko veliko formacijo. Na njene rezultate sem izjemno ponosen, saj jo spremljam na njeni plesni poti že vse od njenega 6. leta dalje. Je izjemno marljiva, vedno nasmejana in preprosta, predvsem pa obožuje ples, kar je lastnost vseh plesalcev Plesnega studia Novo mesto. Na tem mestu gre posebna zahvala tudi Marku Stamenkoviču, ki je bil letos tudi njen drugi trener."
Maša Udovič in Miha Tavčar (PS Novo mesto) sta postala svetovna podprvaka.
Plesni studio Novo mesto je letos izrazito stopil v ospredje, saj ni slavil le med posamezniki, ampak tudi med članskimi malimi skupinami in formacijami, kjer so si preplesali bronaste medalje. Robi Grmek pripisuje veliko zaslugo tudi koreografu Marku Stamenkoviču: "V Plesnem studiu Novo mesto smo izredno zadovoljni s celotno plesno sezono, ki smo jo zaključili s kar 4 medaljami na Svetovnem prvenstvu v Kopenhagnu na Danskem. Marko Stamenkovič je bil tudi koreograf tako velike kot male članske formacije, ki sta letos pobrali medalje na vseh pomembnih tekmovanjih (DP, EP, SP). Recept za tolikšen uspeh se po mojem mnenju kot tudi po mnenju Marka skriva v odličnih koreografih in plesalcih, naših medsebojnih odnosih, ki presegajo zgolj plesno druženje in preraščajo že v pravi prijateljski družinski odnos, v energiji, ki so jo vsi pripravljeni vložiti v končni rezultat, in preprosto v ljubezni do plesa. Seveda pa nam vse to ne bi uspelo brez pomoči sponzorjev, ki jih v plesni šoli pridobivamo vsako leto znova in znova prav z izdatno pomočjo staršev. Bistvo in ključ do uspeha je biti iskren, ostati skromen in resnično želeti uspeh soplesalcu, iz kateregakoli kluba že prihaja."
Članska hip hop mala skupina iz Plesnega studia Novo mesto, ki je letos tekmovala tudi pri show dancu, s trenerjema in koreografoma Tjašo Žibert in Markom Stamenkovičem.
Da smo Slovenci res prava velesila v hip hopu, se je videlo že med članskimi pari, kjer so se skoraj vse slovenske dvojice uvrstile v finale, to pa so potrdile tudi članske male skupine in nato še formacije, kjer so nam Angleži preprečili pot do ponovnega trojnega slavja. Med najboljšimi, tudi med mladinskimi formacijami, pa so bili plesalci iz plesnega društva Artifex, ki so se domov vrnili s štirimi odličji in dvema zmagama. "Plesna šola Artifex je na slovenski plesni sceni šele eno leto. Cilj letošnje sezone je bil jasen že na začetku sezone – osvojiti vsa tekmovanja tako na državni kot mednarodni ravni. Odlično pripravljeni treningi in priprave so pripeljale do naslova državnega prvaka, kar nam je dalo zagon za evropsko prvenstvo. Tudi na evropsko prvenstvo smo šli maksimalno pripravljeni, kar se je na koncu pokazalo na rezultatu. Po končanem evropskem prvenstvu, iz katerega smo odšli s kar tremi zlatimi medaljami, smo vedeli, da nas prava preizkušnja še čaka. Izkazalo se je, da se trdo delo obrestuje, tako da smo dosegli svoj – na začetku sezone zastavljeni cilj – postati državni, evropski in svetovni prvaki. Ko smo prispeli na svetovno prvenstvo, nam je bilo jasno, da se bo za odličja potrebno res potruditi po naših najboljših močeh. Po polfinalnem nastopu nam je bilo dejansko vseeno, kakšen rezultat smo dosegli, saj se nismo več obremenjevali z izvedbo koreografije in se na finalni nastop odpravili čisto brez skrbi, važno je bilo, da smo na odru uživali. Slovenci na sploh smo dokazali, da nas naprej žene ljubezen do plesa, do nastopanja. To je po mojem mnenju ključ do uspeha, saj je že na splošno znano, da Slovenija spada v sam vrh svetovnega plesa. Želim si le, da bi Slovenija pokazala zanimanje za naš šport in da bi več pozornosti namenili promociji plesnih dosežkov, ki so vsako leto stalnica slovenskih reprezentantov. Stalna praksa vseh, ki se vračamo z odličji, naj bodo to hiphoperji, jazzerji, modernisti, plesalci latinskoameriških ali standardnih plesov, pa je, da vsak izkoristi svoja poznanstva in naredi samopromocijo. Želim pa si, da bi v prihodnosti tako mediji kot država poskrbeli, da temu ne bi bilo tako," nam je sporočil vodja plesnega društva Artifex Tadej Premk.
Svetovni prvaki iz plesnega društva Artifex.
Zavedati se moramo, da je to ena od največjih tekem pri mednarodni plesni organizaciji IDO in da je konkurenca res močna ter številčna, predvsem imam v mislih hip hop discipline. Tako bi moral vsak dober rezultati še toliko bolj šteti, biti pomemben in bolj opažen, saj to ni tekma, kjer tekmuje le pet držav iz Evrope. Povezanost med Slovenci je bila tokrat po slišanem res velika, vzdušje veličastno in evforično, vendar pogrešam več nacionalne pripadnosti, saj se klubska pripadnost vidi vsepovsod na majicah, trenirkah in celo na plakatih z napisi slovenskih klubov. Zanimivo je tudi to, da vse več slovenskih koreografov pripravlja koreografije za tuje reprezentance in posledično dela naši škodo. Tako je tudi letos slavil Miha Krušič, ki je pripravil koreografijo za Južno Afriko za mladinsko formacijo, ki so postali svetovni prvaki. Morda pa je čas, da tudi v Sloveniji poskusimo narediti koreografijo z najboljšimi reprezentanti in tako spodbudimo večjo nacionalno pripadnost.
Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenija.

View Gallery 7 Photos