Klemen Prašnikar in Saška Averkijeva. Korona naju je lovila postopoma. Mirno lahko rečeva, da sva fizično pripravljena bolje, kot sva bila kadarkoli prej!

Klemen in Saška komaj čakata vrnitev pod reflektorje (foto: osebni arhiv)

Pogovor s trikratnima svetovnima prvakoma v latinskoameriških plesih o tem, kako sta prebila čas izolacije in kam ju vodi plesna pot v prihodnosti.

Vidim, da sta že v akciji, in to na domačem plesnem parketu pri Frediju v dvorani. Kje pa vaju je ujela korona oz. izolacija in kako sta se nanjo odzvala?
Lovila naju je nekako postopoma najprej v februarju, ko je bilo stanje pri nas še mirno in je bila Azija problematična. Takrat bi morala imeti tekmovanja na Japonskem, Kitajskem, Koreji in pa v Indoneziji, ki pa so bila v večini vsa odpovedana, zato sva se odločila, da ostaneva v Sloveniji, dokler se razmere v Aziji ne umirijo. Sredi marca sva potem nameravala nazaj v Azijo, pa se je začelo zapletati z mejami v Evropi in z leti … Glede na vse sva se odločila, da raje ostaneva v Sloveniji, in moram reči, da k sreči, saj so tukaj pogoji za trening odlični.

Kako sta doživljala izolacijo ta dva meseca; sta trenirala na domačem parketu v dnevni sobi, sta bila kaj online?
Poskusila sva to situacijo izkoristiti na najbolj možen način. Mirno lahko rečem, da sva fizično pripravljena bolje, kot sva bila kadarkoli prej, saj je bilo časa za investicijo v svoje telo ogromno. Zanimivo je tudi, koliko lahko narediš v dnevni sobi ali na lastnem dvorišču. Kadar ni bilo mogoče delati plesnih treningov v dvorani, sva trenirala doma. Posvetila sva se tudi malo bolj določenim temam, ki so naju vedno zanimale, a nekako nikoli ni bilo pravega trenutka. Zdaj pa je bilo časa na pretek in k sreči živimo v takih časih, kjer so nam informacije praktično na dlani.

Kakšno je bilo počutje vajinega duha (sta bila zaskrbljena, prestrašena, pozitivna, optimistična …)?
Verjetno vse od naštetega v določenem trenutku. Seveda je to neka situacija, ki je nismo vajeni, in ta negotovost je lahko zelo zaskrbljujoča. Meniva pa, da je nesmiselno osredotočati se na zadeve, na katere nimamo vpliva. Pogledala sva na situacijo drugače in razmišljala, kaj lahko storiva, da to sicer negativno situacijo obrneva v svoj prid in potegneva nekaj pozitivnega iz nje. Ena od pozitivnih stvari je bil prav gotovo čas, ki sva ga imela na voljo za trening in za svoj plesni in osebnostni razvoj, ki bi ga bilo drugače zaradi vseh potovanj, tekmovanj, učenja in obveznosti precej manj. Tudi glede na konkurenco sva imela precej sreče, saj sva v Sloveniji res imela precej boljše pogoje za trening, kot jih imajo v večini drugih držav, predvsem zaradi slabše situacije s koronavirusom.

Sta mogoče izkoristila čas in pospravila omare, vrgla staro šaro v smeti, pospravila arhiv ali ničesar od tega?
Ja, seveda, tudi midva sva pospravila klet, kar nekaj časa sva preživela tudi na vrtu, ki zdaj že kar pridno obdaruje.

Na blackpoolskem parketu

Odpadel bo, za zdaj, tudi Blackpool, vaša plesna meka. Kako se ob tem počutita?
Za zdaj je Blackpool prestavljen na zadnji teden v avgustu in prvi teden v septembru. Seveda je vprašanje, če bo do takrat situacija v Angliji in svetu že toliko boljša, da bodo tekmovanje lahko speljali, a za zdaj je potrjen za ta termin. V tem trenutku se pripravljava, da bo vrhunec forme takrat, če pa se situacija spremeni, bomo spremenili tudi trening in drugače tempirali.

Kaj vse vama je že odpadlo in kaj še vse bo? Kako usmeriti energijo v čas, ki prihaja?
Odpadel je praktično ves azijski del sezone, veliko nastopov in učenja predvsem po Aziji. Vsa tekmovanja vsaj do avgusta so bila ali odpovedana ali prestavljena, tudi celo poletje bo, kot kaže, kar se tekmovanj in potovanj tiče, zelo skopo. Pa seveda sva morala prestaviti tudi tradicionalne počitnice, ki jih imava vedno junija po Blackpoolu.
Kakšen bo svet po koroni, se bomo iz tega kaj naučili?
Upam, da se bomo naučili ceniti ‘normalnost’ in ne jemati vsega za gotovo. Nikoli ne veš, kaj nam prinese jutri, zato moramo živeti zdaj in ne jutri ali pa čez pet let.

Kam gresta najprej, ko bo znova možno potovati? In zakaj ravno tja?
Kmalu oz. takoj ko bodo letalske linje spet vzpostavljene, se bova vrnila v Hongkong, kjer je najin dom zadnjih nekaj let. Verjamem, da se je v stanovanju v teh nekaj mesecih nabralo kar nekaj prahu.
Vse dobro in hvala za vajine odgovore.