Karmen Arko zaskrbljeno. Koliko časa še imamo? Bomo zamudili zadnji vlak?

Karmen Arko (desno predsednik PZS Drago Šulek) žalostijo razmere na plesni sceni.

V četrtek, 14. novembra 2013, je bila v sejni sobi Hale Tivoli izredna skupščina Plesne zveze Slovenije, kjer so po dobrih dveh urah izmenjav mnenj, tudi precej ostrih in glasnih besed, ter ko je predsednik PZS Drago Šulek po nekajminutni opazni konfuznosti končno natančno definiral, o čem bodo odločali, glasovali o predlogu popravkov statuta PZS.

Drago Šulek je po nekajminutni zadregi obvestil prisotne, o čem natančno bodo glasovali.
Izglasovan je bil predlog komisije PZS, in sicer s 55 glasovi, predlog Iniciativnega odbora za spremembe statuta PZS pa je z 20 glasovi pričakovano – "pogorel". "Psi lajajo, karavana gre dalje," bi se lahko glasil komentar četrtkovega "druženja", katerega rezultat je bil že vnaprej znan. Ampak člani Iniciativnega odbora nad izidom niso niti razočarani niti presenečeni, ter ostajajo še naprej kritični nad vodenjem PZS in zaskrbljeni nad usodo plesa v Sloveniji. In vzeli si bodo, kot kaže čas za razmislek, kako bodo (če sploh bodo) ukrepali naprej.
"Današnja (14. novembra 2013) izredna skupščina PZS je imela v glavnem eno samo pomembno točko, in sicer potrditev sprememb statuta, ki jih je zahtevala Upravna enota Ljubljana. Slednja je ugotovila, da statut, sprejet 25.3.2013 z dvotretjinsko večino članic PZS v določenih členih ne upošteva zahtev Zakona o društvih (načelo enakosti ) in dve strokovni združenji postavlja v privilegiran položaj. Predsedstvo je sestavilo komisijo, ki je pripravila popravke statuta. Te popravke so obravnavale tudi nekatere članice PZS skupaj z Iniciativnim odborom za izboljšanje pogojev plesalcev in plesnih klubov, kjer smo prišli do zaključka, da je statut s tem popravki še bolj nepregleden in zapleten. Zato smo pripravili nov predlog statuta, ki je dosti bolj pregleden in enostaven.
Bistvena pa je seveda vsebinska razlika med obema predlogoma, ki se odraža v dveh pomembnih izhodiščih:
1.    Naš predlog strokovni združenji izloča iz članstva PZS in ju po pomembnosti postavlja v bistvu na višjo instanco, kjer naj bi se ukvarjali s tistim, zaradi česar sta ustanovljeni in za kar ju pravzaprav članice, plesna društva in klubi tudi potrebujemo. To je vodenje razvoja plesne stroke, ne pa plesne politike in organizacijskih zadev, ki je v domeni klubov.
2.    Ker tudi popravljen predlog statuta še vedno dopušča, da se z obstojem in ustanavljanjem "fiktivnih klubov" pridobiva tudi glasove na skupščini in s temi fiktivnimi glasovi goljufa klube njihove legitimne pravice iz Zakona o društvih po enakopravnosti, smo želeli izločiti tovrstno dolgoletno manipulacijo, zato smo predlagali, da ima vsaka članica en glas.
Izid glasovanja je bil sledeč: za predlog popravkov statuta, na predlog Iniciativnega odbora je bilo 20 glasov, za predlog popravkov statuta komisije PZS pa 55 glasov, kar je bilo dovolj za dvotretjinsko večino, ki je zahtevala vsaj 53 glasov.
Osebno sem takšen izid glasovanja tudi pričakovala in se mi zdi v redu. Zavedam se, da se vsaka sprememba sistema, ki se zgodi "na horuk", ne obnese tako dobro kakor spremembe, ki se uvajajo postopoma in dajo ljudem čas, da jih ponotranjijo, sprejmejo za svoje. Vprašanje, ki me ob tem bega, je le eno, in sicer, koliko časa sploh še imamo, da obrnemo padajočo krivuljo razvoja športnega plesa zopet navzgor? Bomo zamudili zadnji vlak? Žalosti me tudi, da posamezniki nasedajo tistim osebam, ki že od pamtiveka sami držijo vse niti PZS v rokah in manipulirajo z vsemi nami, pozabljajo, da je PZS ustanovljena kot zveza neprofitnih članic, njim pa gre le za obvladovanje trga zaradi zaslužka in ne zaradi razvoja športnega plesa. Ker sem bila s strani teh posameznikov okarakterizirana, da mi gre le za borbo za maturantske plese, moram povedati, da se potegujemo za maturantski ples edino na domači srednji šoli, ki se nahaja 100 m od našega plesnega studia, in delujemo zgolj v našem domačem okolju v radiusu 20 km, pa še tukaj veliko bolj iz drugih interesov, kakor iz finančnih. Želim si, da bi vsi imeli dovolj časa, interesa in znanja, da bi kritično presodili vsa dogajanja na slovenski plesni sceni, da bi presekali s trenutno politiko, ki nam ne kaže dobro in znali najti rešitev za boljše čase vseh, ki smo tako ali drugače povezani s plesom,"
je za naš portal komentirala izid glasovanja predsednica plesnega kluba Jasmin Kočevje in članica Iniciativnega odbora za spremembe statuta PZS magistra Karmen Arko.
Smiljan Mekicar poziva vse prijatelje plesa, naj premislijo, kako naprej.
"Dragi prijatelji plesa, zgodilo se je natanko to, kar smo lahko pričakovali. Šulek (Drago; op. u:) in Kljun (Zoran; op. u.) sta delala kot vedno do sedaj, avtokrativno, nedemokratično (sicer se je Šulek nekaj trudil, da bi vsaj dal vtis, da daje možnost in ker je spoznal, da delajo narobe) in z vrsto postopkovnih napak. Tipično za njih, saj nikoli niso spoštovali nobene avtoritete, niti države ali nasprotnih mnenj. Tako so delali pred 30, 20 in 10 leti in nameravajo delati še naprej. Njim se vse to zdi legitimno, saj so to "oni ustvarili in to je njihovo" in lahko s tem počnejo kar jim je voljo, to je za njih "notranja zadeva"!!! Vsi ostali smo nevedneži, nestrokovnjaki in želimo samo oblast. Če ste po včerajšnjem dnem (slučajno) razočarani ali presenečeni, ste tudi vi padli pod vpliv najbolj prefinjene manipulacije in korupcije, kar jih v Sloveniji obstaja … in je njihova zmaga res popolna. Dejstva so pa povsem nasprotna. Podobnih manipulatorjev in izkoriščevalcev nevednosti in nesamozavesti slovenskih ljudi je v Sloveniji na vsakem koraku ogromno. O tem vam ne rabim na dolgo razlagati. Na žalost lahko svoje početje skrivajo in izkoriščajo le tako dolgo, dokler se jim ne dokaže krivda. Da pa se krivda in nelegalno početje začne raziskovati, mora poleg dokazno storjene napake biti izkazano tudi oškodovanje oziroma mora nekdo vložiti ovadbo ali pritožbo (osebno ali anonimno). Organ/i so dolžni v obeh primerih zadevo raziskati in ovreči suma ali dokazati kršitev. Zdaj se morate vsak sam in vsi skupaj odločiti kako naprej? Ali gremo po začrtani poti naprej in se "borimo" ali vržemo puško v koruzo in se predamo malodušju? Prespite, premislite čez vikend in se drugi teden slišimo …," pa je opisal svoj pogled na potek oziroma vodenje skupščine Smiljan Mekicar, ki apelira na vse prijatelje plesa, naj razmislijo, kako naprej.