Inkognito. Maske, ples hudiča in demonov. Grozljivo, a privlačno.

V soboto, 14. maja 2016, ob 19.30 uri, bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma 68. letna plesna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt, ki bo na odru predstavila manj znane in celo povsem na novo rekonstruirane maske slovenskega etničnega ozemlja, z njimi pa edinstven ples hudiča, demonov in drugih bitij.

Maska in ples. Navidezno iz različnih svetov, a bi med njima lahko potegnili mnogo vzporednic. Oboje dopušča človeku, da izrazi nekaj, kar v vsakdanjem življenju pogosto skriva. Tako za masko kot v plesu je nekaj skrivnostnega, kar je pri različnih oblasteh od nekdaj vzbujalo strah in odpor. Maska in ples sta bila pojava, ki naj bi v ljudeh prebujala poželenje, jih vračala k poganstvu ali zapeljala v ekstazo.
Nič nenavadnega ni, da so tako maske kot ples prekleli in načrtno demonizirali. Oba naj bi izvirala iz sveta hudiča, a kljub temu vsebujeta svojevrsten paradoks. Vse prepovedi in demoniziranje še danes ne morejo preprečiti tistega občutka ‘neustavljivo privlačnega’, ki prebiva v obeh; tisto nekaj, kar je bilo skozi zgodovino potrebno prikriti, a ni bilo moč izkoreniniti. V njiju je bilo nekaj Inkognito, neznanega.
Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin – Akademske folklorne skupine France Marolt. V želji po širjenju in približevanju koreografskega ustvarjanja mladim je umetniški vodja dr. Tomaž Simetinger letos vodil tudi t. i. plesni inkubator. V njem je pod njegovim mentorstvom ustvarjalo 6 mladih folklornih poustvarjalcev, od katerih je vsak pripravil svojo odrsko postavitev za majsko plesno predstavo. Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti. V devetdesetminutni plesno-pevski predstavi bo sodelovalo več kot 75 plesalcev, pevcev in glasbenikov, predstavili pa bodo povsem nov program s kar desetimi popolnoma novimi odrskimi postavitvami, ki ga folklorno občinstvo še ni videlo. Ponovitev predstave bo 15. maja 2016, ob 18. uri prav tako v Cankarjevem domu.
Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjem odru v Sloveniji – Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. V oseminšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 140 članov, razdeljenih v 4 plesne skupine in 2 glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je dr. Tomaž Simetinger, ki je nasledil prof. Mirka Ramovša. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Pohvali se lahko z mnogimi protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu in z izkušenim, plesno in pevsko izobraženim kadrom.

View Gallery 6 Photos