Danes slavi plesni svet. 29. april je mednarodni dan plesa

Današnji dan je poseben za vse, ki se ukvarjamo s plesno umetnostjo. Je namreč mednarodni dan plesa, za katerega je zaslužen Slovenec dr. Henrik Neubauer, ki je leta 1980 v Varni v Bolgariji na sestanku Mednarodnega plesnega komiteja, katerega sekretar je bil, slišal za praznovanje mednarodnega dneva meteorologije. "Takrat sem pomislil, zakaj ne bi imeli še mednarodnega dneva plesa. V Varni so se z mojim predlogom takoj vsi s predsednikom Jurijem Grigorovičem na čelu strinjali in izbrali smo 29. april, rojstni dan velikega baletnega reformatorja Jeana-Georgesa Noverra, za ta naš dan. Potem je sledilo še prepričevanje Izvršnega sveta Mednarodnega gledališkega instituta, dokler nismo leta 1982 prvič proslavili ta dan. Proslavljanje se je širilo naprej in danes ga praznuje že res skoraj ves svet na vseh petih celinah, in to s plesom, kar je najpomembneje. Ob 30-letnici, leta 2010, sem bil povabljen v palačo Unesca, da ob takratni proslavi povem nekaj besed o nastanku tega dneva. Tudi to mi je bilo v veliko čast,"  je povedal v intervjuju za Parado plesa.

Dr. Henrik Neubauer je zaslužen za mednarodni dan plesa. (Foto: Jaka Gasar)
Letošnja poslanica pa je sploh nekaj posebnega, saj ni samo ena, ampak jih je pet. Pisci iz Afrike, arabskih dežel, azijsko-pacifiške regije, Evrope in obeh Amerik v svojih sporočilih opozarjajo na današnje grozljive razmere, ki se lahko vsak trenutek sprevržejo v vojno. Dr. Henrik Neubauer je za naš portal prevedel in povzel vseh pet poslanic.
Salia Sanou
Iz Afrike sporoča svoje misli Salía Sanou, plesalec in koreograf iz Burkine Faso. "Kako naj posredujem to poslanico človeški družbi, ne da bi pomislil na vse te ljudi, ki jih silijo v izgnanstvo po vsem svetu? Vprašanje migracij nam ne glede na njihov politični pomen prikliče vprašanje našega pogleda na druge. Če nam je všeč ali ne, če priznamo ali ne, vsi, ne glede na barvo kože, ne glede na to, od kod prihajamo, ne glede na to, kje živimo, vsi imamo skupno osnovo – človečnost. Tudi v taboriščih ples premaguje osamljenost, čakanje, bolečino, razsvetli pogled in preganja strah – vedno znova ples in ples."
Georgette Gebara

Georgette Gebara, plesalka, koreografinja, pedagoginja, ustanoviteljica ‘Libanonske šole plesa’ sporoča: "Ikona ameriškega plesa Martha Graham je rekla: Zame je naše telo tempelj. V njem se začenja življenje, v njem je duša, v njem je srce, ki črpa ljubezen, njegovi možgani so moč misli; dobro in zlo se bojujeta v njegovih globinah." Georgette dodaja še: "Da, Martha, tu smo najbrž že veliko dalj, kot je spomin človeštva. A prvi plesni izraz je bila molitev in ‘Knjiga treh verstev’, ki je bila rojena na naših obalah. Vse geste molitve zato smatramo za najčistejše, najstarejše in najskrivnostnejše izraze človeškega telesa."
Willy Tsao

Azijsko-pacifiško regijo zastopa Willy Tsao, ustanovitelj in umetniški vodja Mestne sodobne plesne skupine v Hong Kongu in ustanovitelj prve neodvisne sodobne plesne skupine BeijingDance/LDTX (Lei Dong Tian Xia, dobesedni prevod – ‘Grom treska pod nebom’). "Ker se ukvarjam s plesom, se sprašujem, če umetnost lahko na nek način postane protiutež za preprečevanje in zoperstavljanje nekaterim motnjam, ki grozijo svetovnemu miru in harmoniji. Kitajska ima bogato kulturno dediščino. Desetletja je bila izolirana od preostalega sveta, dokler se ni pred natančno 40 leti odprla s takratnimi spremembami. Prepričan sem, da bo tudi prek plesa pospešila postopke, da bi postala pomembna sila za spodbujanje strpnosti in razumevanja med narodi v tem težavnem svetu."
Ohad Naharin
Ohad Naharin, koreograf, umetniški vodja Batsheva plesne skupine iz Tel Aviva, (Hriba pomladi po naše), tvorec GAGA gibalnega jezika za vsakodnevne vaje zastopa Evropo. "Če me vprašajo, s čim se ukvarjam, najprej odgovorim, da delam. Raziskujem gibanje, organizacijo in zgradbo. Smejim se nam samim, našemu hitenju, našim precenjevanjem in podcenjevanjem, naši povezavi užitka in napora pri plesu ter oplemenitenju norosti, strasti in domišljije vsakega plesalca v čisti obliki. In vedno moramo pomisliti na to, da bi malo zaplesali vsak dan … in nikoli pred ogledalom."
Marianela Boan

Marianela Boán, koreografinja, plesalka in pedagoginja s Kube zastopa obe Ameriki. "Kadar poslušate svoje telo med plesanjem, slišite tudi telesa in plese zapeljevanja in praznovanja, ki pripadajo vašim prednikom in vašemu rodu. V svojih telesih nosite plese, ki vas rešujejo… Živela sem na obeh straneh zgodovine. Videla sem revščino in bogastvo, pokrajine in telesa, ki so jih hranili in zlorabljali z močjo. A ples je velik protistrup norosti človeštva. Vsaki pregnani osebi, beguncem in izseljencem z vsega sveta sporočam: imate domovino, ki je vedno z vami in ki vam je nihče ne more vzeti – domovino svojega telesa."
Mojo mantro pa tako ali tako znate na pamet. Dan s plesom je odličen dan! Danes jo še prakticirajte!

View Gallery 7 Photos